Дежурство на повикване


30 Юни 2016, Четвъртък


При годишния профилактичен преглед при личния лекар ми бяха направени изследвания на кръвната захар с глюкомер в кабинета.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Установено бе, че има данни за диабетно състояние и ми бе назначен тест за натоварване с глюкоза. Заключението от тях бе, че се намирам в преддиабетно състояние, което лесно може да премине в диабет тип 2.
Кои са обективните показатели за това състояние и какво представлява то?

Румен Стоянов,
София

Преддиабет или още нарушен глюкозен толеранс е фазата на компенсация при първичния диабет със запазени компенсаторни възможности на инсулиновата секреция. При него се различават няколко стадия.
Първият обхваща застрашени от диабет лица или преддиабет в тесен смисъл: еднояйчни близнаци, при които единият е болен от диабет; деца на двама родители, болни от диабет; жени с редица смущения в бременността и други. Не се установяват болестни прояви и изследванията на въглехидратната обмяна не дават болестни отклонения.
Вторият е съмнителен диабет, когато за първи път се установяват смущения в обмяната на въглехидратите, докато останалите тестове са нормални.

Третият е безсимптомен (латентен) или химичен диабет. При него вече са изразени по-сериозни смущения в обмяната на въглехидратите. Кръвната захар на гладно обаче е нормална, както и липсва захар в урината. При стресови състояния (напрегнато трудово ежедневие, бременност, инфекции, операции, травми и други) горните два показателя могат да се променят болестно, съответно в кръвта и урината.
През 2006 г. Световната здравна организация публикува последните си препоръки за диагноза на захарен диабет. Според тях се запазват настоящите критерии. За нарушен глюкозен толеранс (преддиабет) захар в кръвта на гладно повече от 7,0 милимола на литър (ммол/л) и кръвна захар на 2 часа след храна – повече от 11,1 ммол/л. Препоръчва се долната граница при нарушен гликемичен контрол да остане на гладно 6,1 ммол/л и за тази категория да остане кръвна захар на гладно от 6,1 до 6,9 ммол/л  и кръвна захар на 2 часа след нахранване – повече от 7,8 ммол/л.

Физическата активност е важен елемент от режима на пациентите с преддиабет. Полезни са физкултурните занимания, разходките, гимнастиката, плуването, колоезденето, волейболът, тенисът и други.
Друг важен елемент от режима е диетата. Днес само посредством спазване на научно изградена диета може да се предпазят пациентите от преминаване на преддиабета в диабет. Диетата трябва рязко да ограничава бързо резорбиращите се въглехидрати захар, мед, захарни изделия, на мазнини и да цели борба с наднорменото тегло и затлъстяването. При диабетици в напреднала възраст трябва да се осигурят достатъчно пълноценни белтъчини и се ограничават чистата захар и мазнините.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки