Болести, пренасяни от кърлежи


16 Юни 2016, Четвъртък


Добре е да знаем как правилно да отстраним паразита

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Тазгодишната пролет и началото на лятото се случиха дъждовни, което провокира повишена активност на кърлежите. И въпреки че в градски условия се провеждат пръскания срещу тези паразити, в дивата природа никой не взима мерки, за да ограничи разпространението им и по това време на годината инфекциозните отделения са пълни със заразени след ухапване от тях хора. Кои са опасните заболявания, пренасяни от кърлежи.

Лаймска борелиоза (Лаймска болест) е многосистемно инфекциозно заболяване, което засяга главно кожата, нервната система, ставите, сърцето и по-рядко очите, мускулите. В развитието на заболяването има 3 стадия, които обаче невинаги са ясно очертани: ранна локализирана инфекция (първи стадий), ранна дисеминирана инфекция (втори стадий) и късна Лаймска борелиоза (трети стадий).

Първоначално – в до 90% от случаите – се наблюдава петнисто кожно зачервяване, което е най-характерната проява на ранна локализирана инфекция. То се появява след  от 3 до 30 дни на мястото на кърлежовото ухапване. Представлява плоска еритемна плака, която най-често е локализирана в гънките – ингвинални, задколенни, по гърба, корема. Много характерно е, че тя нараства по големина за няколко дни и достига средно до 15 см, а понякога и по-големи размери.

Дълго време се е акцентирало върху просветляването в центъра на еритемата или формирането на тип „биволско око“ или „мишена“. Днес, вероятно поради навременното антибиотично лечение, тези изменения се срещат по-рядко. На практика на съвременния етап обикновено центърът е с по-интензивен цвят, с наличие на везикули или некроза. Най-често общото състояние е запазено. Рядко може да има системни прояви – температура, главоболие, болки по мускулите и ставите. Те обаче са по-чести при пациентите в Америка.

Кримска хеморагична треска. Резервоар на вируса са зайци, африкански таралежи, лалугери, степни костенурки бабуини, някои гризачи и др. От домашните животни – кози, овце, едър рогат добитък, коне, магарета, свине, яребици, гарвани  и др. Неин причинител е пантропен вирус – Наеmorrhagogenes Tchumakovi. Инкубационният период е от 1-2 до 15 и повече дни.
Протича в 3 периода: предхеморагичен, хеморагичен и рековалесцентен.

Предхеморагичен период. Започва внезапно с втрисане, висока температура, главоболие, отпадналост, генерализирани мускулни болки. Температурата достига до 30-40 градуса. Често се наблюдава диария. Лицето, шията и горната част на гръдния кош придобиват бакърен цвят, конюнктивите и лигавицата на устата са хиперемирани, венците – набъбнали и зачервени.

Хеморагичен период. При 60-100% от случаите към третия ден настъпва хеморагична диетеза. По кожата, горните крайници, гръдния кош има кръвоизливи, състоящи се от единични и множествени кръвонасядания. Венците са набъбнали, рехави, кървящи. Периодът трае от 7 до 10 дни. Черният дроб е увеличен при 45% от случаите. При отделни болни има жълтеница. Сърдечносъдовата система реагира с тахикардия, хипотония до хиповолемичен шок. Наблюдава се и остра бъбречна недостатъчност.
Рековалесцентният период е дълъг.
Прогнозата е сериозна.

Марсилска (средиземноморска) треска. Инкубационният период е от 3 до 7 дни. Започва внезапно с втрисане, висока температура, адинамия, ставни и мускулни болки, тургесцентно лице, инфекция на конюнктивите, зачервено гърло. Езикът е обложен. Температурата достига до 40 градуса. По кожата на цялото тяло се появява обрив – розово папулозен, колкото грахови зърна, плътни, неболезнени, равномерно пръснати, който се задържа през целия фебрилен период. При 30-40% от болните първичният ефект – тъмно до черно петно с размери 0,5-2 см, се задържа през целия фебрилен период, най-често по откритите части на тялото. При очна локализация в конюнктивите клепачът е оточен, а предушните лимфни възли са увеличени. Прогнозата е добра.

След ухапване от кърлеж е много важно отстраняването му да се извърши правилно. Той трябва да се премахне бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети, докато леко впилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез издърпване, без обаче паразитът да се върти и извива. Много широко разпространена практика е той да се завърта обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи хирургично отстраняване.
Друга грешка е мазането на мястото преди отстраняването с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това кара кърлежът да „повръща“, при което евентуалната зараза може да премине със слюнката в раничката.

По същия начин трябва да се отстраняват кърлежите и от домашните любимци.
След премахването на впилия се паразит мястото на ухапването трябва да се дезинфекцира с йод, спирт или одеколон, а кърлежът да се унищожи чрез изгаряне или поставяне в шишенце със спирт. Много хора спукват свалените кърлежи (от животните), но така може да пръсне от съдържимото на акарите в очите и човек да се разболее, без да е ухапан.
Специалистите съветват в продължение на 30 дни да се следи за появата на локални (на мястото на ухапването – зачервяване, оток, болка) и общи прояви (температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото, прояви на кървене – от венците или хеморагични петна по кожата).

С цел предпазване от контакт с паразитите се препоръчва да се избягват местата, където те обичат да пребивават – такива с гъста растителност и влага. За почивка в природата да се използват отъпканите и лишените от буйна растителност места. На практика обаче за живеещите в ендемични райони това е трудно осъществимо.
На второ място като предпазно средство следва да се използват репеленти за кожата и перметрин за дрехите.
За разлика от насекомите, кърлежите пропълзяват под облеклото. Предпазният ефект на репелентите е по-голям, ако то се обработи със синтетични перетроиди (перметрин). Репелентите отблъскват кърлежите, а перметринът ги убива при контакт.

Добре е да се обличат дрехи с дълги и стегнати крачоли и ръкави, в светли цветове, за да се виждат по-лесно полазилите кърлежи.
Трябва да се прави ежедневен оглед за впити кърлежи – този момент е най-важният в неспецифичната профилактика на кърлежовите заболявания! Особено внимание трябва да се обръща на „предпочитаните“ от паразитите места: окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното. Наложителен е и огледът за домашните любимци – кучетата и носенето от тях на противопаразитни каишки.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки