Как бе възстановена къщата музей на Вазов


Как бе възстановена къщата музей на Вазов
08 Юли 2017, Събота


В една от стаите е представена бръснарницата на Хаджи Ахил

Автор: д-р Петър Ненков

На 6 юни 1935 г. в присъствието на цар Борис III тържествено е открита къщата музей на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Негово Величество държи реч и прерязва лентата. След това тогавашният пловдивски митрополит – Максим, отслужва панихида и водосвет, а литературоведът и етнограф проф. Михаил Арнаудов произнася вълнуващо слово.

В този дом народният поет се ражда през 1850 г. Къщата е построена през XVІІІ в. от неговия прадядо. В разгара на Руско-турската освободителна война, през юли 1877 г., тя е опожарена.

Идеята за възстановяването й възниква през 1920 г. в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на големия ни творец.

На 24 октомври същата година е учреден „Комитет за постройка паметник и къща-музей на народния поет Иван Вазов в Сопот” и започва събирането на средства. За възстановката на сградата народният поет прави скица по спомен, а проектът е дело на архитект Александър Рашенов, който черпи сведения от Вазовия брат генерал Георги Вазов и сестра му Въла Фетваджиева.

Строежът на къщата започва през 1931 г. и завършва през 1935 г. Братята и сестрата на Иван Вазов помагат за възстановяването на интериора, ръководено от директора на Етнографския музей в София Ст. Л. Костов.

Идеи за неговия възрожденски стил са почерпени и от творчеството на писателя, по-специално от романа му „Под игото“. По идея на Ст. Л. Костов, една от стаите представя възстановка на бръснарницата на Хаджи Ахил с героите от разказа „Хаджи Ахил“ и повестта „Чичовци“ – Хаджи Ахил, Хаджи Бошнак, Иванчо Йотата, Хаджи Смион, Хаджи Караяс.

През 1964 г. къщата музей е обявена за паметник на културата от национално значение. Наред с тези в Берковица и в София, това е една от трите къщи музеи, с които е свързан животът на Иван Вазов.


В категории: Новини , Общини , Горещи новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки