„Дума на българските емигранти“ се ражда в печатницата на Паничков


„Дума на българските емигранти“ се ражда в печатницата на Паничков
Димитър Паничков
02 Юни 2016, Четвъртък


Калоферецът взима за словослагател своя съгражданин Христо Ботев

Автор: Кънчо Пеевски

Димитър Николов Паничков е роден в зората на бурния и превратен за българския народ ХІХ век. Точната дата не е известна, но се смята, че поема първата си глътка въздух някъде около 1810 г. Името му може да се прочете върху кориците на сто и петдесетина различни народополезни книги от онова време на робски гнет, а и след Освобождението. Име на един скромен и всеотдаен печатар и известен книгоиздател, вестникар и народен деец, беззаветен родолюбец и патриот.

Калоферец по рождение, Димитър има още трима братя: Иван, Гъчо и Христо, както и три сестри: Параскева, Дона и Мария. Голямо било неговото желание да се учи, но майка му се нуждаела от подкрепа за отглеждането на своята многолюдна челяд. Той бил най-голям, а неговият баща починал при нещастен случай – задушаване от въглероден двуокис при отопление с дървени въглища в мангал, докато работел като гурбетчия абаджия в Цариград.

Вероятно Димитър е щял да остане „безписмовен“, ако в Калофер през 1830 г. не идва Неофит Бозвели – един от първите педагози на нашето Възраждане, авторът на „Славянобългарское детеводство“. Със своето обаяние той пръв запалва у младия Паничков голяма любов към поробения народ и му предава примера си на самоотвержен просветител.

Димитър започва своето обучение на часослов и псалтир в килийното училище на Калоферския мъжки манастир, после в черквата „Св. Атанас“. През 1837 г. отива в Цариград. По онова време в столицата на османската империя има 30-хилядна колония от български занаятчии и търговци. Носещ в себе си духа на родолюбието, запален от Неофит Бозвели, Димитър се приобщава в средата на най-будните и просветени от тях и става близък приятел на някои от видните дейци на Българското възраждане: Г. С. Раковски, П. Р. Славейков, Драган Цанков.

След няколкогодишен престой в Цариград, научил занаята на баща си, Димитър се връща в родния си град, където става клисар, като едновременно пее в църквата „Св. Атанас“ и шие в нейните килии с чираците си.
Замогнал се материално, открива самостоятелна работилница и става майстор. Оженва се, построява си къща и дюкян. Но не след дълго обърква нещо сметките си, задлъжнява много и през 1858 г. затваря шивашката си работилница. Една сутрин, без да се обади дори на семейството си, напуска Калофер. Обстоятелствата така се стичат, че той никога повече не се връща в родното си място.

За известно време подхваща стария си абаджийски занаят в Цариград, но тъй като се стреми не към печелене на пари, а към борба за пробуждане и свобода на изстрадалия български народ, отново се свързва с Драган Цанков и Боян Мирков и постъпва като словослагател в новооткритата им печатница, където се издава сп. „Български книжици“ и „Цариградски вестник“. Когато от следващата 1859 г. Цанков започва да прави в. „България“, Паничков не само усърдно работи в печатницата, но и разнася вестника на самите абонати, а от всеки брой оставя и по десетина екземпляра в руското консулство.

През 1860 г. се присъединява към неколцината цариградски българи – Д. Цанков, д-р Маркович, Т. Икономов и др., които, надявайки се, че само по този начин би могла да се извоюва черковна самостоятелност, признават унията с папата. След нейното бързо разпадане Цанков отстъпва своята печатница на Паничков за крупната сума 40 000 гроша, като българските занаятчии в Цариград са му обещали голяма помощ за нейното закупуване, а черковните настоятели – че няма да плаща наем за помещението до българската църква.

Но всички обещания остават неизпълнени. Въпреки трудностите, Димитър Паничков започва да печата буквари, българо-английски речник, „Залъгалка“ и „Смесен календар“ на П. Р. Славейков, а също и неговия „Смешник“, както и вестник „Съветник“, редактиран от Никола Михайловски, а и някои други народополезни книги. В списание „Български книжици“, също печатано в неговата печатница, Паничков публикува български народни песни, които дълги години сам е събирал.

След като унията се оказва безполезна за духовното освобождение на българския народ от върховенството на гръцката патриаршия, той се отказва от нея и се впуска в църковната борба и в различните демонстрации срещу гръцкото духовенство. От печатницата му се появяват и две брошури с бунтовно съдържание. Едната е против турското правителство, защото не бранело православните си поданици, а ги подстрекавало да стават католици. Другата – против папата и католишкото духовенство, което се стреми да подчини на своето влияние българския народ.

Димитър Паничков е един от спомоществователите на българската легия в Белград и насърчава сънародниците ни да постъпват в нея. Но неговата беззаветна родолюбива дейност не остава тайна за турската власт. Още през 1836 г. той е арестуван и затворен в Паша капия като следствен цели седем месеца, после е интерниран чак в град Мосул в Мала Азия. По-късно е преместен в град Амасия, откъдето успява да избяга и с големи премеждия пристига в Трапезунд при руския консул, който го качва на руски параход до Керч в Русия. Оттам с помощта на българи и руси се прехвърля в Браила в свободна Румъния.

Някои от по-заможните българи емигранти събират малко пари и през 1864 г. Паничков отваря гостилница, която се превръща в пристан за хъшовете, на които той дава даром храна и подслон. Но мечтата му е отново да се сдобие с печатница и когато успява, я настанява в едно помещение до българската църква „Св. Петър“. В съседното се намирало българското училище.
Заловил се отново за любимия си занаят, Паничков едновременно преподава в школото. 

Като изявен поборник богослуженията да се извършват само на български език, след един инцидент „дядо Паничков“, както го наричат хъшовете, е интерниран в Бесарабия. За него поръчителства д-р Селимински и властите решават той да се върне в Браила, където пламенният патриот дава голяма сума за построяването на нова българска църква в града.
В дома на „браилски печатар и хъшлак, турски роб и хъшлашки благодетел“, както пише за него Стоян Заимов, отсядат Апостолът на свободата, Желю войвода, Стефан Караджа, Иван Пеев, а известно време в него живее  големият революционер демократ Сергей Г. Нечаев.

1867 г. е знаменателна за Димитър Паничков. В печатницата му идва неговият съгражданин Христо Ботев. Поетът е приет като близък човек и става словослагател. По това време калоферецът издава в. „Дунавска зора“, редактиран от Добри Войников, както и различна друга периодика. Венец на продължителната патриотична дейност на Димитър Паничков е отпечатването и издаването на Ботевия вестник „Дума на българските емигранти“.

С огромно въодушевление Паничков посреща новината за избухването на Априлското въстание и е дълбоко покрусен от неговото удавяне в кръв и пожарища. Поради напредналата си възраст пламенният родолюбец е възпрепятстван да замине за България или доброволец в Сърбия по време на войната й срещу Турция през юни 1876 г.
През 1876 г. пренася половината от печатницата си в Плоещ, където го сварва избухването на освободителната Руско-турска война. Опияненият от радост Паничков изоставя печатницата си и обикаля градовете и селата на Молдавия и Влашко, за да убеждава по-младите българи да отиват доброволци в руската армия.

Наскоро след преминаването на руските войски през Дунав Димитър Паничков пренася своята печатница в Свищов, но след Освобождението в града се откриват няколко по-модернизирани полиграфически предприятия, с които той не може да се конкурира успешно. Безмилостните закони на капиталистическото общество разоряват „сиромашката“ печатница на дядо Паничков, а буржоазна България бързо посипва с праха на забвението пламенните поборници за национално възраждане.

През 1889 г. Народното събрание му определя 1800 лева годишна пенсия, но търновският народен представител Градинаров осуетява нейното изплащане. Една година по-късно на Паничков е отпусната пенсия в размер на 300 лева годишно, но от 1 юли 1896 г. тя е прекратена. Ето защо, останал без средства, макар и на преклонна възраст и в недобро здраве, Димитър Паничков е принуден да работи като наемен работник в различни печатници, чак до 1905 г.

На 5 февруари 1909 г., след кратко 5-6-дневно боледуване, дядо Паничков склапя очи на близо стогодишна възраст. Единствено печатарското съсловие в Свищов му отдава последна почит. Столичните вестници, изпълнени с клюки из живота на висшето общество и двореца, дори ред не поместват за неговата кончина.


Главата на в. „Дума на българските емигранти“

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки