Слънце, въздух и вода – фактори на закаляването


01 Юни 2016, Сряда


То е особено важно за ранната детска възраст

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Този рефрен от старата спортна песен е особено важен и актуален за ранната детска възраст. Въздушно-слънчевите бани са част от мерките за закаляването и усъвършенстването на приспособителните възможности на детския организъм към условията на средата. Въздействието е комплексно – температура, влажност и движение на въздуха, продължителност и степен на слънчевото облъчване.

Трябва да подчертаем, че редовното излагане на въздух, но при подходяща температура в детската стая, лекото облекло, извеждането на разходка и чист въздух са безспорни изисквания при отглеждането на детето в неговия общ закалителен режим, който трябва да се спазва ежедневно и целогодишно. Така се включваме в режима за правилното хранене, сън и бодърстване, а това е необходимо условие за успех при преминаването към въздушни и слънчеви бани, т. нар. специални закалителни процедури.

Въздушни или слънчеви бани не са препоръчителни за деца – неприспособени към ежедневните по-слаби, но непрестанно действащи студови дразнители. За тях те са един силен стресор, който не винаги поражда ответната реакция от страна на организма. Ето защо въздушните и слънчевите бани, както и водните процедури (обтривания, обливания), се препоръчват при деца, които ежедневно се извеждат на разходка и се обличат съобразно времето.

При въздушна баня в домашни условия детето се съблича само по гащички при обикновена стайна температура и се оставя да постои така пет минути. През три дни продължителността на въздушната баня се удължава, докато достигне 30 минути. Началната възраст за тази процедура е три месеца. Малчуганът се подготвя за въздушна баня чрез постепенно събличане на дрешките му: съблича се най-напред една дрешка и така се оставя в продължение на 5 минути три дни подред. В следващите три дни се съблича и втората дрешка и най-сетне през следващите три дни детето се оставя по гащички за пет минути.

При деца над една година, които започват въздушните бани през лятото (най-подходящия сезон за започване на закалителни процедури) или които са били закалявани преди това, но са прекъснали процедурите по една или друга причина, продължителността на въздушната баня може да се увеличава всеки ден с по пет минути. Обратно, при често боледуващи или при много изнежени деца удължаването трябва да става още по-постепенно, например с по две – три минути през три – четири дни.

Температурата на помещението, където се провежда закалителната процедура, трябва да бъде за кърмачета между 23 и 21 градуса, а за децата от една до три години – съответно 22-20 градуса. През лятото при децата от ранната възраст въздушната баня се провежда на открито, при условие че няма силен вятър и температурата на въздуха не е по-ниска от 25 градуса. При въздушна баня на открито детето трябва да е под сенник, съблечено. Продължителността на престоя постепенно се увеличава.

По време на въздушната баня кърмачетата и особено децата в първите месеци на живота си трябва да бъдат активно, но умерено раздвижвани. При децата над една година това е необходимо главно през първия месец на процедурите.
Слънчевите бани са подходящи за кърмачета, навършили три месеца, и то най-напред под форма на т. нар. частични слънчеви бани. Те се провеждат като детето се оставя на открито при слънчево време в количка с оголени ръце и крака. Главата трябва да бъде винаги на сянка!

При закаляването посредством въздушни и слънчеви бани настъпва краткотрайно свиване с последващо разширение на кръвоносните съдове на кожата, което предизвиква благотворна промяна в сърдечно-съдовата и дихателната система. Чрез системни и редовни въздушни и слънчеви бани, като се спазва принципът на постепенността, се тренират и терморегулационните способности на организма. Въздухът и слънцето са жизнена необходимост за растящия организъм и без тяхното въздействие той вехне и не се развива, подобно на цвете, поставено в тъмно и непроветрявано помещение.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки