Дежурство на повикване


01 Юни 2016, Сряда


От година и половина страдам от болки по езика и сухота в устата. Лекарите ми поставиха диагноза глосит. Преди известно време един специалист по УНГ


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

ме посъветва да си направя изследвания за пелагра, за да се установи дали имам дефицит на ниацин (витамин РР), дефицит на рибофлавин (витамин В2), пернициозна анемия или хиповитаминоза на В2 и С. Обаждах се по телефона в няколко големи столични лаборатории, откъдето ми отговориха, че там не провеждат такива изследвания.
Затова се интересувам къде в страната може да ги направя?

Стоянка Илиева,
Берковица

Заболяването има голямо клинично значение. Болните се оплакват от силно, непоносимо парене на езика, повишена чувствителност спрямо студено, топло, кисело и лютиво. По-късно се появява възпаление на папилите, което постепенно води до атрофия и изглаждане на езика.
Характерно е възпаление, изразяващо се в зачервяване на езика, което понякога е ограничено на върха, върху гърба, но може да обхваща и целия език; червенината е дифузна, но може да бъде прекъсната и от малки ерозии (язвички).

Впоследствие поради настъпилата атрофия езикът става огледално гладък, а още в по-късен стадий – и блед. Такъв е той обикновено при пернициозна и ахилична хлоранемия.
Остър глосит може да настъпи и като изолирано заболяване при наранявания, епилепсия, след изгаряния и витаминна недостатъчност.
При недостиг на витамини от групата В се получава зачервяване, подуване и парене на езика, цепнатини, особено по ъглите на устните. Нарушенията са с хоризонтален ход и се простират към устната лигавица. Папилите атрофират.

Отзовавайки се на молбата на нашата читателка и верен на своята досегашна практика и политика, кабинет „Десант“ осигури възможно най-компетентната консултация в страната в лицето на доц. д-р Даниела Попова, дм – началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в ИСУЛ. За контакти телефонът е 02/ 9432-581.
За сведение на читателката също така изяснихме, че количествено определяне на витамините в кръвта у нас не се прави, с изключение само на витамин В12.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки