Морският вълк от Кърджали


Морският вълк от Кърджали
Кап. Георги Георгиев
17 Май 2018, Четвъртък


Преди 40 години кап. Георги Георгиев тръгва на околосветска обиколка с яхтата „Кор Кароли”, а постижението му е включено в рекордите на Гинес

Автор: Илияна Христова

Има хора и събития, които завинаги остават тиха следа в световната история. Такъв е случаят с морския вълк от Кърджали Георги Георгиев. На 20 декември 1976 г. той тръгва от Хавана с яхтата “Кор Кароли” и точно след година акостира отново в кубинската столица, осъществявайки околосветска обиколка, намерила място в рекордите на Гинес. През 2016 г. се навършват 40 години от старта на легендарното пътешествие и 36 от смъртта на славния мъж. Той умира на 13 май 1980 г., малко преди да достигне 50.
Семейният корен не предполага малкият Георги да се превърне в повелител на моретата. Роден е на 4 юни 1930 г. в Кърджали, а баща му е родом от друг планински град – Ботевград. Таткото обаче е офицер и често сменя местожителството си.

Около началото на Втората световна война бащата получава назначение във Варна и малкият Георги за първи път вижда морето. Учението му не върви особено добре, защото прекарва дните край гребните и ветроходните лодки. 10 години по-късно повъзмъжалият Георги е вече в София и основава първия столичен яхтклуб "Академик". После се връща във Варна, за да завърши образованието си.
От тук нататък името му завинаги е свързано с историята на най-големия морски град и България. През 1974 г. той обикаля Черно море с яхтата "Вега". Любопитен момент е, че член на екипажа е журналистът Братислав Талев, син на писателя Димитър Талев. Година по-късно кап. Георгиев осъществява преход от Варна до Батуми.

След това се появява “бебе”, това е яхтата “Кор Кароли”, строена в Гданск, Полша, за ветроходни състезания. Тя е серийна от тип „Картър – 30”, с корпус от стъклопласт, максимална дължина 9.07 м и ширина – 3.08 м.
На 5 юни 1976 г. Георги Георгиев и "Кор Кароли" са сред 125-те допуснати до старта на ОСТАР (Трансатлантическото състезание за самотници). Българинът финишира 37-и от общо 73-ма завършили ветроходци в най-тежките хидрометеорологични условия, при които надпреварата някога се е провеждала. Загиват двама души, мнозина са спасени в морето, а потрошените от щормовете яхти са десетки.

"Кор Кароли" отплава за ремонт и доокомплектоване в Ню Йорк. От там към Маями, а после за Куба. На 20 декември 1976 г. Георги Георгиев започва да пише история – околосветското плаване започва от Хавана, преминава през Панамския канал, следват Маркизките острови в Тихия океан, островите Фиджи, Сува, австралийското пристанище Дарвин, Кейптаун, Южния Атлантик и отново Хавана на 20 декември 1977 г.
Плаването е съпроводено с много рискови моменти, изпитания за физиката и психиката - пред Кейптаун например Георги Георгиев се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща заедно с яхтата на дъното. Той е единственият член на екипажа.

В Книгата на рекордите „Гинес”, издание 1981 г. – 1882 г., е записано: „Най-бърза соло обиколка на света с еднокорпусен съд по време: „Кор Кароли” – 29 фута, 9 инча. Георги Георгиев (България); Хавана, Куба – 20 декември 1976 г., Хавана, Куба – 20 декември 1977 г.; 201,9 дни (201 дни, 21 часа и 36 минути)”. За огромно съжаление световното признание е получено посмъртно.
Никой мореплавател в света до момента не е минавал сам по най-дългата морска обиколка около Земята. Няма и такъв, който да е извършил плаването в сезона на т.нар. Тропически депресии.

След връщането си в България Георги Георгиев е удостоен с множество награди и огромна еуфория. Връчено му е званието "Герой на Народната република”, на името му е кръстен нов 25000-тонен кораб за насипни товари на БМФ. Получава и наградата на Гданск, Полша, „Рейс на годината – 1977”. Обявен е за яхтсмен № 1 за всички времена в България. Освен на Варна, става почетен гражданин и на Кърджали. Георги Георгиев никога не забравя родния родопски град. Така например корабът “Емона”, който е първото му работно място като капитан, е докаран по негова инициатива в язовир “Кърджали”.
Яхтата “Кор Кароли” пък влиза на “снаряжение” във Военноморски музей - Варна, където е и днес. Тя се превръща в легенда наравно с капитана.

Смъртта застига Георги Георгиев през 1980 г. в Одеса. По това време той е капитан на кораба “Перун”, осъществяващ рейс до СССР. Сърцето му не издържа на натоварената работа, краят на този славен мъж е банален – инфаркт.
Варна тачи и до днес своя герой. Отбелязват се дати, събития, на него е кръстен яхтклубът, както и една от главните алеи в Морската градина. За гостите на Варна обаче делото на кап. Георгиев не е толкова познато. Би било добре, ако всеки български турист при посещението в морската ни столица намери време и се отбие във Военноморския музей. Там е “Кор Кароли”, живата легенда.


Безумие с днешна дата

Алеята в Морската градина на Варна, която се простира точно пред Военноморския музей и яхтата “Кор Кароли”, заслужено носи името на кап. Георгиев. Точно преди 5 години обаче се появява друго предложение – да бъде кръстена на Роналд Рейгън. Алеята тогава все още си няма име. Да “запълни празнината” се заема седесарят и бивш кмет Христо Кирчев, който иска да се докара пред приятелите си отвъд Океана. Той тръгва да се среща с общинските съветници, за да събира подкрепа.

Безумието, за щастие, не среща симпатии. Кирчев донякъде мирясва, след като градинка над бившия ресторант “Севастопол” е кръстена “Евроантлантическа солидарност”. Обаче по някое време настоява и тя да носи името на Рейгън. Интересното е, че любовта към САЩ на целия варненски “седерастлък” бликва години по-рано, докато той все още е кмет. Поводът е пътуване до Маями на половината общинска администрация с цел “проучване на американския опит”.
След ядене и пиене на корем и екскурзии всички общинари стават завинаги американофили. “Мирогледът и ценностите” на много наши политици в годините на демокрацията бяха формирани точно по този начин.


Двама големи - Георги Георгиев и Георги Иванов

В категории: Спортен дух , Спортни новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки