Нямат край абсурдите в българското здравеопазване


Нямат край абсурдите в българското здравеопазване
В най-голямата в Бургаска област държавна болница по време на празници няма дежурен педиатър
12 Май 2016, Четвъртък


Въпреки непрекъснатите реформи, обикновените граждани – и в празник, и в делник, все така срещат трудности



По време на Големите християнски празници в обявявания години наред за най-добрия град за живеене – иначе казано Бургас, в една от най-големите болници, която обслужва целия регион, така и не се намери дежурен педиатър. Абсурдът, на който станаха свидетели не само родители, но и персонал, бе наблюдаван точно в дните, когато по принцип най-често се случват инциденти с подрастващите – празничните.
Едно 3-годишно дете с повръщане бе прието не в спешен педиатричен кабинет, а в „Шокова зала“. Дежурният лекар обаче отказа да прегледа малчугана, защото не бил  детски специалист и го препрати в Спешно отделение. Персоналът, който бе на смяна, бе запознат в последния момент със заповедта на ръководството на МБАЛ-Бургас, че малки и големи ще се приемат в една и съща зала, като медиците останаха не по-малко шокирани от това от самите родители.

Болното дете в крайна сметка бе прегледано от дежурния лекар в „Шокова зала“, получавайки по телефона напътствия от дежурния в Детското отделение.
Наложи се да му бъде направена рентгенова снимка, за която родителите трябваше да заплатят 25 лева. Интересно защо трябва да се заплаща за тази медицинска услуга, след като се прави на дете до 18 години, прието по спешност?!
Едва ли някой ще отговори, както и никой не се наема да обясни защо най-голямата държавна бургаска болница не може да осигури в празнични дни дежурен педиатричен кабинет!

По същото време и едно друго бургаско лечебно заведение – МБАЛ „Лайф хоспитал“, даде своя принос в абсурдите на българското здравеопазване.
70-годишна пациентка, изписана преди две седмици от неврологично отделение, е насочена за хоспитализация в специализирана болница по рехабилитация. Когато отива там, се установява, че не може да бъде приета по клинична пътека, защото формулярът, издаден й от „Лайф хоспитал“, е невалиден, тъй като от 1 април 2016 г. вече има нов образец по изискване на Здравната каса.

Възрастната жена се връща в болницата, откъдето е изписана, за да потърси обяснение. Защото по новия закон й остават едва няколко дена, за да се подложи на такова лечение. На регистратурата обаче грубо й се тросват, че нямат новия формуляр и той още не бил публикуван на сайта на Здравната каса. Нямало го и в книжарниците. Оказва се, че се приемат някакви закони, от НЗОК въвеждат някакви си промени – но никой не може да ги изпълни. И в този административен хаос потърпевши си остават пациентите.

Нека си спомним, че преди един месец личните лекари излязоха на протест срещу здравната реформа именно заради това, че биват превръщани в администратори – само  за един преглед на тях им се струпва повече административна работа, отколкото медицинска.
Но абсурдите в родното здравеопазване не спират дотук.
Какво да кажем за промоционалните изследвания, чиято реклама натрапливо завладява медийните пространства. Мнозина са тези, които се подлъгват от примамливите предложения, но после остават разочаровани – защото при услугата, извършена на половин цена, не получаваш нито пълно изследване, нито пък изчерпателен резултат.

Друг абсурд е профилактичният годишен преглед – 60-70% от българите не знаят, че имат право на него или просто не искат да си го направят. Но в края на годината личният лекар вписва, че дадените негови пациенти са го минали и съответно здравната каса му го заплаща. Друг е въпросът, че годишният преглед не е всъщност годишен, тъй като кръвна картина, да речем, пациентът има право да си направи с бележка от джипито... едва през три години. На очен лекар също нямаш право да ходиш по-често от веднъж на трилетие.

Безкрайно много са останалите скрити и нескрити други случаи на недомислия в нашето здравеопазване. Дали ще доживеем времената, в които българският гражданин ще се чувства сигурен за своето здраве в собствената си страна?! Никой не знае.
Както не е ясно и защо ще трябва да плащаме втора здравна вноска, каквато идея взе да се заформя напоследък.
И за какво ще отиват тези пари?! То никой не знае и сега къде са парите ни от здравни осигуровки – веднъж вече министър Дянков ги пренасочи по други направления и така и никой не разбра за какво бяха похарчени.

Иначе макар да си здравноосигурен, като тръгнеш да се лекуваш, все се налага да плащаш. Когато децата ни се разболеят, пък често се оказва необходимо да ги прегледат „на частно“, защото държавата не може да осигури нужния капацитет от специалисти. А дойде ли време някоя българка да ражда, близките й направо се разоряват...
И става така, че ако имаш пари, ще живееш, ако ли не – Бог да те пази!

Галина Русенова


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки