Италианското палацо в Стария Пловдив


Италианското палацо в Стария Пловдив
Над всеки един от фасадните прозорци има изящни архитектурни сюжети
30 Май 2018, Сряда


В къща „Недкович" обичал да пие кафето си Патриархът на българската литература Иван Вазов

Автор: Камен Колев Снимки: Авторът

Издържана в духа на европейския класицизъм, къща „Недкович" в резервата Стария Пловдив е една от най-причудливите и модерни за времето си възрожденски жилищни сгради. Някои чужди изследователи оприличават сградата на ул. „Цанко Лавренов" № 3 с италианско палацо от епохата на Ренесанса.

Според стари пловдивчани, в двора на този дом кафето си обичал да пие Патриархът на българската литература Иван Вазов. В същия двор, под бухналите корони на дърветата и натежалите асми се запознали родителите на поетесата Елисавета Багряна.

Обвитата в красиви мистерии и романтична история постройка е принадлежала на карловския търговец на тъкани и възрожденски общественик Никола Недкович. Той търгувал с Цариград и други градове, а по-късно заемал длъжност при окръжния управител на пловдивската „Ааза".

Като син на богата фамилия и с модерно за времето си мислене, той бил силно отворен към културата и бита на Западна Европа. През 60-те години на XIX век построява първия етаж от къщата в Пловдив и живее там заедно със съпругата си и дъщеря им Елена Недкович. През 1963 г. е издигнат и вторият етаж на къщата.

Днес тя е паметник на културата от национално значение и е първата, на която е направена частична реставрация в периода 1964-1969 г.

Това става, след като дъщерята на семейство Недкович умира и сградата става общинска собственост. През 60-те години на миналия век тя е превърната в музей. През 2005 г. са извършени частично консервационно-реставрационни работи по българо-японската Програма за реставрация на паметници на културата в Старинен Пловдив.

От всички жилищни сгради в архитектурния резерват, тази е с най-богата външна декоративна украса.

Интерес будят многобройните композиции с изящни архитектурни сюжети над всеки един от прозорците на фасадата. Тя е пищно декорирана с тържествен четириколонен портик с кръгли арки. Уникални за времето си са и функционалните архитектурни решения – изграденият подземен тунел, който свързва избата с улицата, наличието на топла връзка между кухнята и централната жилищна част.

Салонът не е толкова просторен, а двата етажа са с отделни стълбища. Най-забележителни във вътрешната част са симетрично разположените стаи с орнаментирани в геометричен стил тавани и богато изписани стени.

Идеалната симетрия си личи както фасадно, така и в интериора –има еднакъв брой помещения в лявата и дясната половина. Жилищната част е в центъра на двора, от лявата страна са кухнята и помещенията за прислугата, а стаичката в ъгъла, както и на крепостния зид е миниатюрен клюкарник. Това помещение е било специално място за наблюдение на улицата и съседните къщи.

Клюкарникът, снабден с прозорци към улицата, е давал идеалния контакт с живота навън посредством еркерно изнасяне. Наблюдателницата влиза на половин метър в двора, също с толкова е издадена и към улицата. Из целия първи етаж, където фамилията е прекарвала по-голяма част от времето си, геометричните фигури са доминиращи.

Основен елемент е финото елипсовидно слънце, има го по повечето от вратите. „Зелената стая" е била дамската. На тавана се виждат  халките, където е била окачвана бебешката люлка. Раклата на госпожица Елена Недкович е от 1867 -ма, годината на раждането й. В „Лилавата стая" е била трапезарията, а всекидневната е била разположена в „Оранжевата стая”. В помещенията към двора са изобразени пейзажи с изгледи от различни европейски градове.

Съседната на женската стая е миниатюрна гостна с южно изложение. Официалното помещение за гости е на втория етаж и е било наричано „Червената стая". Интериорът е характерен за пловдивските къщи през Възраждането – елементи от Изтока, като миндера например, се съчетават със западноевропейската мебел.

Всичко хармонира с основните елементи на българското – изящните резбовани тавани, изписването на стените. Има три медальона – първият изобразява дома на Недкович по времето, когато е бил още на един етаж. На втория медальон е нарисувана класическа къща от Балканския регион. Третият показва западноевропейска архитектура от онова време.

Завесите са уникални – подобни не могат да се видят в нито една друга възрожденска къща. Следващото помещение е деловата стая, където Никола Недкович се е срещал с търговските си партньори. Характерни са вградените долапи, както и прословутата алафранга или ниша. В нея е направен красив стенопис с един доминиращ цвят и линеарно разчертаване. Нишата е имала декоративни функции, в нея се е поставяла ваза с цветя.

Последната, „Лилавата стая", на първия етаж е трапезарията. Запазено е огнището, използвани са класически чугунени печки с дърва и въглища. Предметите са оригинални, купувани от самия собственик. Запазена е виенската печка, съдовете за дърва и въглища. Мебелите са съчетание от дърво и пресована кожа. В помещението има и миниатюрен иконостас, насочен на изток.

Избата, първият и вторият етаж са свързани и със специално стълбище за прислугата, направен е и отделен вход. Целта е била слугите да внасят храна и съдове без да ангажират парадния вход. Отделно от това мазето има подземен вход, който минава под плочника и излиза на самата улица.

Централното трираменно стълбище към втория етаж е било официално за обитателите и гостите. Вътрешните прозорци към вестибюла са фантастична идея от страна на неизвестните и до ден днешен майстори. Целта е била в къщата да влиза повече светлина. Мангалът в ъгъла показва, че в помещенията, където е нямало комин, са използвани класическите мангали с дървени въглища. Те са се разгаряли навън, после са се внасяли в стаите.

Резбованите тавани на втория етаж са заменени с фино изписани. Килимите са правени специално по поръчка през 1869 г. Има два от Котленската школа, като единият е дълъг 10 метра. В една от спалните може да се види и постелка от Чипровската школа.

На втория етаж, както повелява правилото на възрожденската архитектура, е големият хол с представителна функция. Той е бил място за срещи с търговски партньори и с официални гости. Тук е т. нар. кьошк - пространство, изнесено с няколко стълби нагоре, където са свирели музиканти. Другата забележителност тук е редкият за България стол, наречен „тет-а-тет” или „столът на влюбените”. Запазен е в отлично състояние, без никаква реставрация. Останалите мебели в хола са в стил ампир. Първата стая е обзаведена с мебели, купувани от Гданск в края на XIX век. Тук е и портретът на собственика.

В двете спални помещения – моминската и голямата стая, има предмети от края на XIX и началото на XX век. Могат да се видят изящни кенарени тъкани, бельо, пижами и чаршафи от копринен кенар, памук и с фина бродерия. Миялните комплекти са по западноевропейски образец, копиран в пловдивските къщи.

В новата си история къща „Недкович" е съвременна културна сцена, място за изложби и естествен декор за много филмови продукции. Тук са снимани кинолентата на Иван Андонов „Вампири, таласъми”, смесени продукции между България и Италия като „Папа Йоан XXIII ” на режисьора Джорджо Капитани, „Сорая” и "Капитанската дъщеря" по едноименната повест на Александър Сергеевич Пушкин. Къщата стана любима на италианския актьор Микеле Плачидо, който преди години също засне филм в Стария Пловдив.

В „Недкович" са идвали на посещение генералният секретар на ООН Бан Кин Мун, датската кралица, принц Чарлз и китайският министър на икономиката. Тук се устройват и интересни изложби. Една от тях бе тази на художници с различни недъзи. Друга експозиция показа сбирката  „Стрелките на времето” - колекция от общо 15 старинни джобни, стенни, настолни и каминни часовника, притежание на Общински институт „Старинен Пловдив”.

За този прекрасен дом вестник „Ню Йорк таймс" пише: „Построена през 1863 г. и частично възстановена през 1969 г., къщата е принадлежала на известния местен търговец Никола Недкович и въплъщава класическите български архитектурни щрихи – особено изящните резбовани тавани, различни във всяка стая – в традиционен европейски стил. Изложени са всички вещи на семейството – от копринените нощници до сервизите за хранене и рисунките от пътуванията на богатия собственик."


Медальоните в „Червената стая „Зелената стая” е била предназначена за дамите

В категории: Новини , Пътеводител , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки