Обратна връзка


06 Май 2016, Петък


Три празника в един ден


Миналата година „Десант“ публикува в бр.50 „Патриотичен календар“ за 2016 г. Прегледах го най-внимателно, с подчертан интерес. Учудването ми обаче беше голямо от един съществен пропуск. Датата 11 май е отбелязана само като Ден на библиотекаря, но не и като рожден ден на националния герой и войвода Стефан Караджа. За ХІХ век се прибавят 12 дни. Възможно е календарът да е някак механично преписан от предишен календар, но след като излезе статията ми в „Десант“, в която подробно, научно обосновано посочвам точната рождена дата на Караджата (в бр.20 от 22 май 2015 г.), вече се надявах, че въпросът е окончателно решен и вестникът със своята популярност ще допринесе много за нейното затвърдяване.

Тъй като 11 май наближава, предлагам в седмичния патриотичен календар да се прибави изречението: Роден Стефан Караджа, както е направено това за неговия „съратник и брат“ Хаджи Димитър, срещу датата 10 май (стар стил).
В миналото, както отбелязвам това в статията си, честването на Караджата ставаше в родното му село Стефан Караджово не на 23 май, а един ден по-късно, заедно с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, вероятно поради непосредствената близост на датите. Тогава се провеждаше и годишният събор. Три празника в един ден! С многобройните гости от областта и страната жителите на селото почти се удвояваха.

Тържеството на 24 май започваше на площада със специална програма за светите братя Кирил и Методий, след това се пренасяше пред стария паметник на Караджата (за новия още се говореше). След обяд започваха пехливанските борби в чест на прочутия добруджански борец.
Днес тези три празника са разделени и отзвукът от тях не е така силен, представянето на селото на общинско и областно равнище не е така силно.

Миналата година рожденият ден на Караджата бе отбелязан на 24 май. Сливенци твърдо отстояват датата, на която е роден Хаджи Димитър – 10 май, макар и  по стар стил. Това позволява тя да се запомни и очаква с нейното наближаване. Същото би трябвало да се установи и в с. Стефан Караджово, за да може отсега да върви и подготовката за честване 180-годишнината на двамата войводи, родени почти в един и същи ден, в една и съща година.

д-р и.н. Ташо Ташев,
София

Български кмет отказа заплати на християни

Кметът на община Ардино Ресми Мурад отказа да подпише заплатите на общинските служители и работници. Не че нямало пари, но Великден бил християнски празник, а християните можело още малко да погладуват! Така десетки семейства останаха без средства за светлите празници!
На въпроса дали мрази християните, кметът замълча. А запитан какъв се чувства той като етнос, след като има баба от изцяло българското село Русалско, Мурад обърна гръб. Пък след журналистическото питане дали не гравитира около Лютви Местан и новата му партия, градоначалникът на Ардино направо избяга..
.

Вълчо Мечкаров


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки