Мюсюлмани червят великденски яйца


Мюсюлмани червят великденски яйца
Селцето е пръснато по склона на Предбалкана, в полите на Стара планина
03 Май 2016, Вторник


В малкото селище, скътано в полите на Стара планина, живеят основно помаци. Жените там месят козунаци и наричат бурките „измишльотини“

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

В това райско кътче в Балкана времето наистина е спряло. Няма икономически кризи, няма политически катастрофи, няма социални недомислици, няма истерия за терористични заплахи. Има тишина, шир и много човешка доброта. Има такова село, в което мюсюлмани боядисват великденски яйца и месят козунаци, за да почетат Възкресение Христово. Това се случва в село Калайджии, в Златаришкия Балкан.
Решаваме за почивните дни с приятели да отидем в туристически комплекс, който се намира досами входната табела на селото. Оставям ги да се забавляват и тръгвам, въоръжена с любопитство, на разходка из селото.

На няколко метра от табелата погледът ми е прикован от ниско летящ щъркел с клечки в клюна. Новодомецът ремонтира гнездото си на върха на електрическия стълб, под който е спрял огромен камион, натоварен с дърва.
До тук нищо интересно, все пак съм в Балкана и препитанието на хората тук логично трябва да е свързано с дърводобив. Оказва се, че кметството на Калайджии е в края на селото. Там срещам горския и един от местните.

Разказват ми, че тук бракониерската сеч не е проблем, а селото в община Златарица по документи се води със 166 жители, но младите са по градовете - там учат и работят, тук са останали старците. Това малко и чудно красиво селце по склона на Предбалкана, в полите на Стара планина, едно към едно прилича на махалите в Родопите с красивата си природа.
Приликата е и друга - населено е с помаци.  Стигам до магазин, в който на по бира отвън на шарената сянка са седнали неколцина мъже. Единият от тях, бай Исмаил, изплаква болката си, че е останал сам.

“Децата отидоха по градищата. Какво да правят тук, само с красива природа и овцевъдство не се живее. Днес хората трябва да са образовани. Училището го закриха преди години. После дойде един богаташ от Търново, адаш ми е, и го купи. Направи го луксозна вила и я обяви за продан. Иска много пари, не се намират мющерии да я купят. Идваха някакви англичани да гледат, ама парите им се видяха много. Така си стои - хубаво е направено, по стар стил, но е пусто. Започва да се руши”, разказва домакинът.
Питам мъжете от компанията с какво се занимават. Казват, че животновъдството и дърводобивът са основният поминък в селото и околните махали в Златаришкия Балкан. Някои гледали и кошери с пчели, ама било „бутиково“ занимание.

Не спирам да любопитствам и да се дивя, че в това балканско селце всички улици са асфалтирани, и то отлично. Отговарят ми, че са направени с европари. “Не са крали достатъчно, асфалтът си стои, добре е направен”, влиза в разговора друг от мъжете.
Казват, че селото е спокойно, кражби няма. “Ако все пак се случи някой да “изпищи”, то със сигурност знаем, че не е наш, някой вънкашен ще да е бил. Помаците не пипаме чуждо, това е греховно. Колкото имаш, с толкова ще разполагаш. Щом комшията може, ще можеш и ти. Животът стана такъв, че вече не е само за живеене. Трябва работа и борба”, многозначително ми отговаря Илиян - третият мъж от компанията.

Разказват ми, че в селото има три хранителни магазина, добре върви търговията. Освен местните, активно пазаруват и наемните работници от дърводобивните фирми. Така е, уверявам се лично, влизайки в един от магазините. Отлично зареден, има всичко.
Заварвам на една от масите на по кафе и безалкохолно да си говорят три жени. Внучето на едната мрънка за нещо сладичко. Домакините са ошетали и са дошли на сладка приказка.
Помакините чакат да докарат от града боята, с която ще шарят великденските яйца. Явно съм ги изгледала тъпо и многозначително, защото едната от компанията ми обяснява благо, че такава е традицията в селото. Почитат еднакво  и мюсюлманските, и християнските празници.

Преди години жените месили и козунаци, ама сега има готови, така че не залягат много над печката и да чакат по няколко пъти тестото да втасва и да го премесват.
Не мога да се стърпя и ги питам защо едната е гологлава, а други две са пребрадени със забрадки на цветя и като са мюсюлманки, какво мислят за бурките и покривалата.
“Кой както го разбира, така го прави. Една се пребражда, друга не. Нали и християнките влизате в църква с покрита глава. Така казва религията - главата на жената да е покрита.
Бурките обаче не са наши, какво е това - на жената да се виждат само очите, да не е чумава или прокажена. Това са измишльотини, гледаме ги по новините и само толкова”, отговарят ми една през друга жените.

Продължавам с разходката и стигам до старото училище, дето е купено от богаташа за имение. Красиво е, а отсреща виждам първото, килийното училище на Калайджии. От години това е молитвеният дом на местните мюсюлмани.
От полусъборената схлупена постройка излизат двама мъже - бай Исмаил и бай Шакир. Направили са петъчната молитва и се прибират у дома. Тръгвам с по-възрастния - бай Шакир. 86-годишният старец е спретнат, облечен с новите дрехи, но му е болно, че само двама-трима се събират за молитва. 

“На старците вече не им се мърда, ама традициите трябва да се спазват. Ние сме миролюбиви хора. Господ е един и той ни учи на любов и уважение”, казва ми благо той и заситнява стъпките. Чудя се защо ли му е този бастун, който носи, като върви по-бързо от мен. Бай Шакир е учил само до четвърто отделение. Бил грамотен и буден младеж и го назначили да бъде отговорник на ТКЗС-то на Калайджии и околните села.
“На 80 човека правих заплатите. Имахме две ферми с по над 1000 овце всяка. По този Балкан да знаеш колко жито и царевица сме отглеждали”, разказва ми той, докато вървим заедно. Питам го какво мисли за терористичните атентати и така наречените клетки на радикален ислям. “Тези хора не са истински мюсюлмани. Така не се прави. Това не е правата вяра”, простичко и кратко ми отговаря той.

Разделяме се с бай Шакир, изпращам го до дома му - малка кирпичена, но спретната къщичка, ръкуваме се и той чевръсто и почти на подскоци превзема нанагорнището до малкия вратник. Много въпроси изскачат в главата ми, а образът на благия старец ме преследва, докато мина през половината село и се изкатеря по поляните на баира, за да стигна до туристическия комплекс, в който съм отседнала.

Що за хора са местните, от какво тесто  са направени, та са толкова дружелюбни и отворени към света? Какви са тези балканджии, които на драго сърце ще приемат странника и ще си отворят душата пред него? Ще те приканят да приседнеш до тях на пейката пред дома си, ще си хортувате сладко за нещата от живота.
Въздухът ли е друг, водата ли е по-бистра, маята ли, от която са направени, е по-различна или така се е стекъл животът им, че Балканът е съхранил чистотата на душите им? За хората от село Калайджии е непростимо да бъде засегната честта на жените им, да посегнат на чужда собственост, да изоставят децата и възрастните си.
Намерих отговор само на един от въпросите си - ще се върна ли пак тук? Да, категорично и безрезервно - да.


Домакините чакат да докарат боята от града, с която да нашарят великденските яйца Бай Шакир тъгува по децата си Старото училище, което е превърнато в имение и търси нов стопанин

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки