Простудата е ключалката, през която влизат болестите


21 Април 2016, Четвъртък


Твърде много се боим от простудата и сме готови, студено ли е времето, да прекараме на затворено, за да не настинем. А простудата всъщност не е болест,

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

тя е отключващ момент, искрата, която запалва огъня на болестта. И въпреки затоплянето на времето, опасността да настинем продължава да съществува.
Как се простудяваме? Това става лесно: като стоим на течение, ако оставаме с изпотени долни дрехи, ако ходим с мокри крака, когато пием студена вода след изморяване и т. н.
Медицината приема, че простудата играе косвена роля за възникването на редица болести на дихателните пътища. Тя намалява защитните сили на организма. Съществуват и други фактори – замърсяването на въздуха с някои органични и неорганични прахове улеснява възникването на острите възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. От простудни заболявания често страдат и някои работещи в сферата на търговията, селското стопанство и др.

Но как да се предпазим от тях? Отговорът е съвсем ясен и кратък – чрез закаляване.
Човек се ражда с достатъчни запаси от здраве. Те трябва да се опазват с помощта на естествените фактори: слънце, чист въздух, вода, движение, храна. Профилактиката се постига чрез спазването на прост хигиенен режим. Той е особено наложителен в детските заведения, където често започват епидемиите. В тези случаи не бива да се забравя, че редовното влажно почистване, проветряването на помещенията и облъчването с ултравиолетови лъчи са силен предпазен фактор.

За повишаване защитните сили на подрастващите, въпреки трудностите, трябва да се обръща специално внимание на храната – тя да бъде висококалорична, да съдържа пресни зеленчуци, плодове и витамини, както и да се увеличава времето за престой на децата на чист въздух (разходки, излети и др.).
И все пак какво трябва да правим, ако предпазните мерки не помагат и ние или някой член на семейството ни се разболее. Случаите без усложнения се лекуват у дома и е нужно болният да се изолира в отделна стая. При лека простуда може да употребите някои лекарства като ацетизал, аналгин, парацетамол, да се загреете с чай или топло мляко. При всички по-тежки случаи търсете квалифицирана медицинска помощ!


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки