Той не дочака 10 ноември: Спомен за един писател, обявен от комунистите за фашист


Той не дочака 10 ноември: Спомен за един писател, обявен от комунистите за фашист
Звезделин Цонев
10 Ноември 2017, Петък


Звезделин Цонев е един от изявените български писатели от 30-те и 40-те години на ХХ век, низвергнат от властта след 9 септември 1944 г. 

Автор: Атанас Коев

Звезделин Цонев е един от изявените български писатели от 30-те и 40-те години на ХХ век, оставил с творчеството си трайна диря в културния живот на страната. До 1944 г. той издава около 40 свои творби, по-голямата част от които са на историческа тематика. В тях са изложени редица факти, основаващи се на документални източници, издирени от самия него.

Жизненият път на бъдещия писател, чието истинско име е Тодор Цонев Сейков, започва на 16 януари 1903 г. в Плевен. Той е потомък на местния патриот и родолюбец чорбаджи Димитраки Парванооглу, който е негов дядо.

Основно образование завършва в родния си град, след което постъпва в Плевенската мъжка гимназия, където попада под силното влияние на своя учител по литература – поетът Климент Скопаков. С неговото активно съдействие гимназистът започва да публикува свои художествени текстове в различни местни издания.

След края на Първата световна война Цонев за около три години е редактор на плевенското литературно списание „Теменуги“ – от 1921 до 1923 г. Същевременно той активно сътрудничи на редица други издания, излизащи по това време в родния му град, сред които „Чайка“, „Родна мисъл“, „Маргаритки“ и др. През 1926 г. младият творец създава художествена библиотека „Теменуги“, в която се появява по-голямата част от поетичните му творби.

През 1928 г. плевенският писател постъпва като студент в Свободния университет в София, където следва финанси. След като се дипломира в началото на 30-те години на ХХ век, той се установява за известно време в Горна Оряховица, откъдето е другият му дядо – Никола Джамбазов.

Впоследствие се премества в Търново, ставайки редактор на списание „Търновски епархийски вести“. Същевременно през 1935 г. е сред активните дейци на Обществената обнова в старопрестолния град. Престоят в двете съседни населени места оставя дълбоки следи у него и по-късно определя основните насоки в творчеството му, като голяма част от произведенията му са свързани с Търновския край.

През 1936 г. Звезделин Цонев се премества да живее в София, където продължава публицистичната си дейност. Той усилено сътрудничи на редица наши издания от този период – списанията „Родина“ и „Нива“ и вестниците „Мир“ и „Росица“.

В началото на 40-те години на миналия век плевенският творец е назначен за директор на Дирекцията по контрола на печата. Въпреки обвързването на България с хитлеристка Германия и наложената в страната цензура, той си остава демократ по убеждение, като благодарение на него през този период излизат голям брой стойностни книги.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Цонев е арестуван от отечественофронтовската власт и е хвърлен в Софийския централен затвор. Впоследствие е освободен, но през 1947 г. е арестуван отново и е изпратен в лагера „Свети Врач“, където по това време са въдворени редица български писатели и културни дейци, сред които Димитър Талев, Славчо Красински и др.

Същевременно плевенският творец е обявен от комунистическия режим за „писател фашист“ поради националистическия и патриотичен характер на неговото творчество, както и заради принадлежността му към цензурата през 40-те години и е изключен от Съза на българските писатели.

Още през есента на 1944 г. част от творбите на Звезделин Цонев са включени в т. нар. „Списък на литературата, обявена за изземване“, съгласно Постановление № 12 на Министерския съвет от 6 октомври 1944 г.

Впоследствие през 1947 г. в официоза „Работническо дело“ е отпечатана рязко отрицателна рецензия на комунистическия корифей Георги Веселинов за книгата му с приказки „Момчил юнак“. В нея творчеството му е определено като „злокачествена литературна мътилка“ и „фашистка идейна безпринципност и духовна пустота“.

Именно тази рецензия определя по-нататъшната съдба на плевенския писател – първоначално въдворен в лагер, а след това изолиран от обществено-политическия живот в страната, като творбите му спират да се публикуват.

След Априлския пленум през 1956 г. Цонев прави опит за реабилитация, тъй като обстановката в страната, макар и слабо, се разведрява и режимът отпуска желязната си хватка.

За да изчисти името си, той пише писмо до Съюза на българските писатели, посочвайки в него следното: „В моя живот все с нещичко съм доказал, че не съм носител на опустялата фашистка идеология! В службата си невинаги се съобразявах с управляващите фактори и давах възможност на мнозина прогресивни автори да видят творбите си публикувани. Между тях са Никола Вапцаров, Венко Марковски, Марко Марчевски, Александър Геров, Крум Велков, Андрей Гуляшки, Младен Исаев и др."

Последиците от това писмо се оказват благоприятни за писателя, а приносът му най-после е оценен от комунистическите властници. Въпреки това в сила остават Постановление № 2205 от 31 юли 1950 г. и Заповед № 4 от 2 октомври 1952 г., с които за вредни са обявени книгите му „Борците на Зареница“ и „Дамян Зограф“.

Същевременно през 60-те години на ХХ век на плевенския творец е разрешено да започне работа като редактор в издателството на Отечествения фронт. След годините на изолация и забрава той успява да преиздаде част от творбите си, а в периодичния печат започват да се публикуват негови текстове.

Звезделин Цонев умира на 1 март 1981 г. в София, без да дочака своята пълна реабилитация, станала възможна малко преди 10 ноември 1989 г. благодарение усилията на сина му – писателят Пламен Цонев, и тогавашния председател на Съюза на българските писатели Кольо Георгиев.

С публицистична дейност Цонев започва да се занимава още през ученическите си години в Плевенската мъжка гимназия, като през 1919 г. излиза първата негова творба – повестта „Зла прокоба“. През 1925 г. се появява стихосбирката му „Сенки по пътя“, издадена в Горна Оряховица. Следват една след друга есеистичните му книги „Творчеството на Иван Кирилов“, отпечатана през 1926 г., „Идеи, живот и поезия“ – през 1928 г. и „Вчера, днес и утре“ – през 1930 г.

Първите материали с исторически характер Звезделин Цонев пише и публикува по време на пребиваването си в Горна Оряховица. През 1930 г. плевенският творец издава историческия си очерк „Сидер войвода“, с който поставя началото на цяла поредица от исторически творби.

Голямо внимание в творчеството си Цонев отделя на Велчовата завера, както и на участниците в нея. През 1935 г. той заедно с директора на Търновската народна библиотека Петко Крусев публикува очерк, а също и документален сборник „Извори и документи по Велчовата завера“.

Същата година в съавторство с далечния родственик на капитан Георги Мамарчев – Димитър Мамарчев, издава книгата „Родословията на трима дейци от заверата“, а през 1940 г. – „Подготовката на Велчовата завера“.

Значителен интерес представляват краеведските изследвания на плевенския творец, свързани с трите съседни селища Лясковец, Арбанаси и Горна Оряховица.

В края на 30-те и през първата половина на 40-те години на ХХ век Звезделен Цонев публикува цяла поредица от разкази за деца, свързани със средновековната ни история и българските владетели от този период – „Цар Симеон“, „Цар Петър“, „Цар Самуил“, „Цар Иван Асен II“, „Петър и Асен“, Цар Калоян“, „Константин Тих и Ивайло“, „Последните борци“, „Походът на кръстоносците“, „Шишмановци“, Тертеровци“, „Острието на меча“ и др.

Плод на дългогодишните проучвания на Звезделин Цонев е трудът му „Старини из българската земя“, том I, отпечатан през 1937 г. в Пловдив – едно ценно научно изследване с голям принос за родната историография.

Звезделин Цонев участва дейно в изработването и издаването на „Карта на обединена и велика България“.

Дълги години от живота си Цонев посвещава на изследването за поета революционер Христо Ботев и неговата чета, продължавайки постигнатото от Захари Стоянов и установявайки самоличността на сто от Ботевите четници. Трудът му обаче остава неиздаден поради неговата смърт.

Днес ние с интерес преоткриваме името му, тънещо все още в забрава, както и творбите му, възкресяващи събития от близкото и далечно минало и възхваляващи героизма на народа ни.


Корица на книгата на писателя за Стефан Караджа Синът на писателя Пламен Цонев, с чиито усилия баща му е реабилитиран

В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки