Света гора е зеленото сърце на старопрестолно Търново


Света гора е зеленото сърце на старопрестолно Търново
Приказната панорамна гледка към Велико Търново от „небесната” площадка на Света гора
19 Април 2016, Вторник


При града Търново има едно място, отделено само с река. То се вижда цяло и е пълно с трева, напоява се обилно от течащи води и преди да наслади вкуса,

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

наслаждава очите с волните си красоти. Обрасло е с честа и пространно прохладна гора, пълно е с всякакви плодове и различни цветя.
Думите са на Григорий Цамблак и са изречени за хълма Света гора, в чието подножие от векове е сгушен старопрестолният град Велико Търново.
Нарича се Света гора, защото през Средновековието тук се намирали няколко манастира, между които и обителта "Св. Богородица Одигитрия", в която Евтимий Търновски преместил книжовната си школа от манастира "Св. Троица".
Днес от уединените комплекси, приютили Евтимий и неговите ученици и последователи, не е останало нищо, но култовото място е притегателно за малки и големи. Пустите, но красиви и прохладни гори на хълма днес са новото зелено туптящо сърце на Велико Търново. 

Над 6 километра пешеходни и велоалеи, детски площадки, парк за домашни любимци, спортно игрище, катерачни стени, фитнес уреди на открито, "небесна" площадка, скейтборд рампи и редица атракции за деца и възрастни са изградени като приказен парк върху 537 декара на това място.
Новият облик на красивата местност над Велико Търново е реалност от миналата есен, след успешно изпълнен проект за 1,9 милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие".

Света гора е любимо място на търновци за спорт, разходки и отдих от десетилетия. На този хълм поколения наред абитуриенти посрещаха изгрева. Днес това място привлича с красотата и прохладата си, с изрядно поддържания си естетически вид и с десетките места за отдих, пикник и спорт.
До парка можете да стигнете с кола по асфалтова алея, има достатъчно на брой и видими указателни табели. Ако сте решили да се разходите или просто да поспортувате, можете да го направите, изкачвайки стълбите. Не са непреодолими, защото около тях има обособени площадки с пейки за отмора под прохладната сянка на дърветата.
Качвайки се на върха, задължително трябва да отидете на изгледната площадка "Небесна разходка". Платформата, пригодена и за хора с инвалидни колички, е издигната на 50 метра височина по ската.

От нея ще се насладите на неповторима панорама към целия град, Царевец, Трапезица и Арбанаси. Строителите, направили "Небесна разходка", споделят, че тя е била едно от най-големите им предизвикателства. Площадката е вкопана в скалите, извършена е голяма по обем работа по фундиране, защото теренът никак не е лек.
Общата й площ е 120 квадратни метра, просторна е и е изключително стабилна, безопасна, а за комфорт и естетическа наслада е направена с настилка от тиково дърво.
При прокарването на хилядите метри от трасетата за разходка и велоалеите из гората е работено на ръка. Не е използвана тежка техника, за да не бъде унищожено нито едно дърво.

В алеите са вложени над 700 хиляди кубически метра чакъл. При изграждането на някои от тях, особено най-екстремните участъци, като консултанти са ползвани майстори на планинското колоездене.
Любителите на този иначе рисков спорт давали съвети къде да бъдат направени гърбици от пръст, какви наклони да се оформят, за да е едновременно практично и безопасно.
За търсачите на силни усещания са създадени мрежи за катерене, трасета за преходи по въздуха тип "тролей", улеи за спускане с ролери, площадка със съоръжения за скейтборд, както и два бъбрека със специална настилка за екстремните велосипедисти.

За последното съоръжение казват, че е единствено по рода си в България, направено със саморазливаща се каучукова настилка под наклон. Върху нея има положена и дебела ударопоглъщаща настилка, която да облекчи евентуално падане от голяма височина.
Навсякъде около детските и спортните площадки е зелено. Паркът постоянно е пълен с туристи, семейства на разходка с децата си, велосипедисти, спортуващи. Тревата е изрядно окосена, навсякъде има кошчета за смет, които никога не са препълнени.

Непосредствено до футболния стадион, който е комбинирано игрище и за волейбол, е минипаркът с фитнеса на открито. До него са трите изкуствени катерачни стени. Решението е те да не са за катерене във височина, а по хоризонталата. Боулдърите са направени така, че децата и младежите да ги ползват  за развитие на техники с ръце, за ловкост и якост. Стените са високи от 1,2 до 2,9 метра. Наблизо са тролеят и 3D въжената шотландска пирамида за катерачите.
На Света гора има беседки за почивка и събиране на приятелски компании. За любителите на хапването на открито са поставени 15 пикник маси, направени стабилно от парен бук. По алеи и около площадки и игрища са разположени 60 дървени пейки с облегалки. В парка има място и за домашните любимци.

На билото на Света гора е направен и кучешки парк. Любопитно е, че мястото, погледнато отвисоко, прилича на огромно куче -  с глава, тяло, опашка и лапи. Разделено е за малки и големи, за да няма сблъсък между породите. Направен е специален кът за възпитание и тренировки на кучетата с множество уреди, платформи, съоръжения за скокове, обръчи и препятствия.
Приказното царство на Света гора е колоритно и нощем, защото има и специално художествено осветление. За сигурността се грижат патрулиращи охранители, предстои монтаж и на видеонаблюдение.


Комплексът от катерачни стени и фитнеса на открито От тези стълби започва „превземането” на Света гора Тролеят е любимо място на децата за екстремни преживявания Футболното игрище никога не остава празно 3D въжената шотландска пирамида за катерачите

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки