Млада българка стана шампион по плуване във Великобритания


Млада българка стана шампион по плуване във Великобритания
Камелия Стоименова на почетната стълбичка в Есекс
18 Април 2016, Понеделник


Макар и само на 13 години, живеещата в Лондон Камелия Стоименова вече е спечелила 42 медала

Автор: Георги Ваташки

Шампионатът по плуване  в графство Есекс, Великобритания, състоял се в началото на март, бе спечелен от българката Камелия Стоименова. Тя извоюва златото в дисциплината при 13-годишните на 50 м бруст. Състезанието се провежда в течение на четири седмици, като още в началния етап на надпреварата нашенката спечели и сребро в същата дисциплина.

В турнира участват над 150 деца, а отборите са общо 40. Те са съставени от най-добрите плувци от колежите и средните училища в столицата на Обединеното кралство. В месечната ранглиста за плувци под 15 години Ками е на първа позиция в бруста, а във временното класиране за цяла Великобритания е на седмо място.
За период от две години нашето момиче вече има в актива си 42 златни, сребърни и бронзови медала. Успехите я съпътстват още от 11-годишна възраст, когато печели първите си 3 отличия. В момента Камелия е един от лидерите на елитния плувен тим „Нюхъм“ към Университета на Източен Лондон.

Успоредно с това, младата плувкиня записа участия на Националното първенство по плуване на България в състава на софийския отбор „Шампион“ с треньор Ана Георгиева. Спортната ни надежда се представя успешно на него, като се класира втора на 50 м бруст, а медалът й бе връчен от единствената ни засега олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова. Камелия има и десетки успешни стартове в много национални и международни състезания и дава повод за гордост не само за лондонския си тим, но и за България.

Родителите й са от Разлог и също са свързани със спорта. Майка й Гергана Стоименова се е занимавала в ученическите си години с лека атлетика, но на любителско ниво. Баща й Иван Стоименов пък е бивш професионален петобоец, носител на три поредни републикански титли за юноши в България. През 2001 г. двамата заминават да работят във Великобритания и след две години там се ражда Камелия.

Първите стъпки в плуването тя прави на 8 години, когато родителите й я записват на уроци в основното училище. Въпреки че и двамата харесват този спорт, в началото не възнамеряват дъщеря им да се занимава професионално с него. С всеки изминал ден обаче Камелия става все по-добра в басейна, като особено й се отдават стиловете бруст и бътерфлай.
Щастието се усмихва на малката плувкиня и през 2014 г. я забелязва главният треньор на „Нюхъм“ - Холи Ричардс. След няколкоседмични наблюдения и тестове той не се колебае и й предлага титулярно място в отбора.

След Есекс в края на май на Камелия предстоят стартове в полуфиналите на плувния шампионат на Южна Англия. Ако се класира за финалния кръг, тя ще може да участва в квалификациите за Игрите на Британската общност за ученици през 2017 г.
„Без любов и всеотдайност човек не би могъл да постигне нищо, в каквато и сфера да иска да се развива. Чувствам се уверена в басейна и постигам с лекота целите си. Моята мечта е един ден да участвам на форума, към който се стреми всеки спортист – олимпиадата. До там обаче се стига със здрави тренировки, много труд и строг режим и затова важното е да бъда здрава. Така може би един ден ще се кача на почетната стълбичка, подобно на моя кумир Таня Богомилова“, споделя талантливата българка пред сайта на Община Разлог.
Нейната сестра – Маргарита, която е на седем години, върви уверено по стъпките на кака си. През януари 2016 г. треньорите на „Нюхъм“ решават тя да започне тренировки в детската секция на тима.

Двете момичета ходят през делничните дни на английско училище, а през уикендите посещават българското неделно школо „Васил Левски" в лондонския квартал Баркин. Младата шампионка и нейното семейство всяка година Коледа и летните ваканции прекарват в Разлог. Освен да се видят с роднини и приятели, родителите на Камелия и Маргарита се стремят да запознават двете сестри с автентични български традиции. При последното си посещение за новогодишните празници двете талантливи момичета с интерес наблюдаваха традиционния кукерски карнавал в градчето, разположено в котловината между Рила, Пирин и Родопите.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки