Априлското време може сериозно да наруши биологичното равновесие


07 Април 2016, Четвъртък


Особено чувствителни към метеорологичната обстановка през месеца са хората, страдащи от сърдечни болести

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Метеорологичната обстановка през април традиционно е характерна за прехода между двата годишни сезона пролетта и зимата. Апропо, в медицинската климатология тази преходност се изразява и с понятието „променливо априлско време“.
И действително непостоянството в температурата, барометричното налягане, влажността на въздуха и т.н. са много характерни за този месец.

С оглед метеорологичните условия на този сезон, обикновено се наблюдава разстройство на съня, с раздразнено или обратното – депремирано (подтиснато) състояние. Твърде често налице са обща неразположеност, мигренозни кризи, болки в ставите, в рани и в стари белези (цикатриси), колики...
Обяснението за това е, че през април метеорологичната обстановка предразполага към развиване на по-голяма възбудимост на вегетативната нервна система и повишение на тонуса на симпатиковата част.

В своето еволюционнно развитие по този начин организмите постигат преминаването от зимния покой в обмяната на веществата към пролетно повишение, което предизвиква активирането на енергетичните системи.
Всичко това се съпътства с повишаване на еозонофилните бели кръвни клетки, на фосфатите в кръвта, но с намаление на калция, което може да се манифестира с различни болестно активирани реакции (алергични състояния, гърчове на двигателната мускулатура, активиране на туберкулозни огнища или възникване на лъжливи такива, язви, Базедова болест и т.н.).

Очакваните метеорологични условия през месеца, в съчетание с отслабналите през зимата защитни сили на организма, трябва да се имат предвид за предпазване на кърмачетата и децата от рахит, който има подчертан връх през април и май.
Учените са установили, че голяма роля в динамиката на тези процеси играят промените, които претърпява интензивността на отделните зони на слънчевата радиация, особено колебанията на ултравиолетовите лъчи. През зимния сезон те липсват в по-ниските части, а през април (като се започне от средата на февруари) тяхното присъствие се максимализира.

Прогнозираните сезонни метеорологични особености, характерни за месеца, определят настъпването на един особен тип време – типът на бързо променящо се неустойчиво време, т.е. тип, който носи бързи промени на времето – от хубаво (ясно и сухо) към лошо (краткотрайни интензивни дъждове с буйни тласъци на вятъра).
Такива промени могат да настъпват по няколко пъти в денонощието и затова в биометеорологията се говори за типично „априлско време“.

Тъй като то е квалифицирано още и като „дразнещо време“, особено внимателни трябва да са страдащите от сърдечносъдови заболявания, главно тези с исхемична болест на сърцето.
Климатът през този месец предразполага към сериозно нарушение на биологичното равновесие в организма, което изисква чест контрол от лекуващия лекар.

В това отношение като важен момент в предпазния профилактичен режим на тези хора се препоръчва поемането на ограничено количество храна, и то по възможност лесносмилаема.
Що се отнася до здравите – за справяне с типичния за април синдром на пролетната умора, както е известно, се препоръчват повече движения и по-богато на витамини меню.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки