Как да се справим с пролетната умора


07 Април 2016, Четвъртък


През пролетта възбудимостта на висшата нервна система и на жлезите с вътрешна секреция е много по-голяма, отколкото през зимата.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Поради това слабо устойчивите и хронично болните, а понякога и напълно здравите хора, имат потиснато самочувствие.
Типични признаци за това състояние, известно като „пролетна умора“, са недостигът на сили в края на зимния и началото на пролетния сезон, мускулна слабост, раздразнителност, загуба на апетит. Хората с ниско кръвно налягане обикновено се оплакват от виене на свят.
Както е известно, основната причина за тези нарушения е недостигът на витамини. Намалената двигателна активност през зимата също допринася за затрудненото излизане от „летаргията“.

Естествено противодействие на пролетната умора са богатата на витамини храна и движението. Препоръчват се сурови зеленчуци: спанак, лапад, коприва, магданоз, репички. Цитрусовите плодове също са много полезни, ако можете да си ги позволите.
Още по-важно е да си осигурите достатъчно интензивен двигателен режим. По тази причина специалистите съветват част от годишния отпуск да се използва в края на зимата или началото на пролетта, когато се възстановяват физическите сили.
С пролетната умора трябва да се съобразяват и педагозите, които да извеждат децата по-често на открито и да не ги претоварват.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки