„Войници“ срещу грипа в домашната аптечка


07 Април 2016, Четвъртък


Срещу простудните и грипните заболявания домашната аптечка трябва да съдържа обезболяващи и температуропонижаващи средства.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

С добър ефект е традиционният аспирин с витамин С, разтворим във вода, и препаратите парацетамол (или още популярният панадол, което е едно и също) и копиркал.
За кърмачета и деца до 14 години не бива да се прибягва към аспирина, тъй като за тази възраст той има странични действия. В тези случаи лекуващият лекар може да предложи подходящ заместител.

Ефикасни обезболяващи мехлеми срещу ставни болки са индометацин, капсолин, волтарен и др. Хлябната сода действа добре за гаргари при болки в гърлото. За язваджиите или при друго стомашно-чревно заболяване взимането през устата на аспирин, индометацин, бруфен, нурофен, пироксикам и други подобни е противопоказно.
При суха и болезнена кашлица са препоръчителни препаратите, които не съдържат опиати – ацетилцистеин и бромхексин. За децата е подходящ берлоцид.

Полезно е в аптечката да има и от народните средства – корени от медицинска ружа, от иглика, грудки от салеп и синапено брашно. В този комплект задължителни са също градинският и липовият чай.
Лекарствата от групата на антибиотиците и химиотерапевтиците трябва да се употребяват само по лекарско предписание.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки