Дежурство на повикване


07 Април 2016, Четвъртък


Страдам от т.нар. болест на Кроон. Какво представлява тя и може ли да се лекува?
Иван Пенков, Силистра


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Става дума за т. нар. регионален илеит, по-известен като болестта на Кроон. Това е възпалително (със зърнести образувания ) заболяване на тънките черва с неизвестен произход, което има склонност към образуване на стенози (стеснявания), разязвявания и абцедиране. То засяга главно крайния отдел на тънките черва, но може да обхване и хранопровода, стомаха, дебелите черва, включително и правото.

Регионалният илеит (болестта на Кроон) протича с диария, болки в долната дясна част на корема, повишена температура. Често се съпътства със заболяване на ставите (артрит), болки в кръста, възпаление на съдовата обвивка на окото.
За поставяне на диагнозата е необходимо симптомите да са продължили не по-малко от 4 седмици.
Произходът на болестта е неизвестен. Допуска се вирусен или гъбичен произход, но досега няма изолиран инфекциозен агент.

В основата на заболяването стоят генетични и автоимунни механизми. Обсъжда се и близостта на заболяването с т.нар. улцерозен (язвен) колит.
Илеитът обикновено има регионален характер, като засяга в 90% крайния отдел на тънкото черво. Рядко той ангажира всички отдели на храносмилателната система – от устата до ануса. Регионалните лимфни възли са увеличени, по-късно се развива склероза, стеснения, обширни чревни сраствания и съчленения между съседни чревни гънки и другите органи в корема.

Най-честият симптом на заболяването е диарията, като фекалните маси не сдържат кръв. Тя се съпровожда от коремни болки, които могат да бъдат коликообразни. Наблюдава се висока температура и намаляване на теглото.
Често се срещат болестни изменения в ставите (артрит), възпаление на гръбначния стълб и опашната кост, системен лупус еритематодес и възпалителни изменения в предния очен сегмент. Установява се също така и ускорена утайка на еритроцитите (червените кръвни телца), анемия, повишаване броя на белите кръвни телца.

Не е рядко настъпването на сериозни усложнения като чревни стеснявания (стенози), абцеси, пробиви  на чревните стени (фистули), както и настъпващо крайно изтощение на болния.
Прогнозата е сериозна при тежки и усложнени форми. Лечението я подобрява.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки