Срутената старина с двете златни стаи


Срутената старина с двете златни стаи
През 1979 г. Балабановата къща е възстановена в идентичния си вид от времето на построяването си през ХІХ в.
05 Април 2016, Вторник


Мебели от Виена и Франция придавали неповторим интериор на легендарната пловдивска Балабанова къща

Автор: Камен Колев

Една от може би най-известните къщи в резервата „Старинен Пловдив“ – Балабановата къща, крие тайна. Построена в началото на ХІХ в., век по-късно тя е напусната от своите собственици незнайно по какви причини. През 30-те години на двадесетото столетие е съборена до основи и на нейно място в Стария град дълго време се е ширил площад.
Едва през 70-те години на миналия век сградата е издигната отново, като с реконструкцията й се заема един от най-известните изследователи на пловдивската възрожденска къща – архитект Христо Пеев. Възстановена е през 1979 г. – едно към едно с образеца на съществувалата някога на същото място старина.

Плановият характер и разпределението на стаите са напълно идентични с оригинала от миналото.
Първият собственик на обявената по-късно за къща музей сграда – този, който я вдига през ХІХ в., е хаджи Панайот Лампшa. Пловдивчанинът бил лихвар и много богат търговец, член на кафтанджийския еснаф.
Вторият притежател на къщата е Христо Геров, племенник на Найден Геров – видният възрожденски писател, фолклорист, езиковед и общественик.
В началото на XX век зданието отваря врати за последния си стопанин – търговеца Лука Балабанов. От фамилията му идва и популярното име, с което къщата е известна и до днес.
Балабанов бил богат за времето си търговец. Търгувал е основно с тъкани, розово масло, розова вода, зърнени култури.

Подобаващо на общественото му положение, и размерите на дома му са внушителни – той е с площ от 546 кв.м и общ обем от 4723 куб.м. Красивата сграда е изградена по подобие на богатите къщи от бреговете на Босфора в околностите на Цариград.
Първият й етаж е със съвсем типична за пловдивската възрожденска къща архитектура. Той бил предназначен за семейството и приютявал домакинските, работните помещения, кухните и спалните помещения за слугите.
На първия етаж днес няма изложена примерна подредба, тъй като ръководството на Институт „Старинен Пловдив” е взело решение тези зали да се използват като изложбени.
В продължение на много години през септември в Балабановия дом и в други къщи музеи в резервата се провеждаха Есенните изложби с участие на художници от цялата страна. През октомври пък знаковата сграда бе домакин на традиционните международни фотографски изложби.

Голямата й входна порта откъм улицата и вратата, разположена срещу нея, отвеждат към продълговат пруст с висок таван. Около него са били стопанските и домакински помещения. Този вътрешен двор е съединявал едната част от къщата с отсрещната.
По онова време търговците са пътували основно в Западна
Европа. Когато керваните се завръщали, те спирали откъм задната част на къщата. Там стоките се разпределяли в двете мази, които сега се използват за изложбени зали.
До горния етаж на Балабановата къща води красива вътрешна стълба, която въвежда в голям остъклен хайет (турското название на централния салон, в превод думата означава „живот“) с панорама към вътрешния двор и улицата. В него кипял общественият и публичният живот на семейството.

Средната част на салона е с богато украсен резбован таван, чийто център е с формата на слънце. На практика всички тавани в тази къща са дърворезбовани, като в централната част на всеки е небесното светило – то е символ на живота, просперитета и късмета в семейството.
За изработката на таваните е използвана предимно дървесина от липа и явор, защото е по-мека и пластична, което я прави подходяща за обработка. Акустиката в хайета е много добра и поради тази причина именно в него се организират множество културни мероприятия, концерти, театрални вечери, представяне на книги, на поезия, работни срещи и др.

Непосредствено до централния салон се намира т. нар. кьошк  – издигнат и ограден с дървен парапет подиум, където са сядали музикантите при големи приеми на семейството. Той е обзаведен с маса и мека мебел, тапицирана в приятно зелено.
Мебелировката в хайета е внесена от Виена в първата половина на ХІХ век. Бюфетът и портмантото са дело на български майстор от Цариград.
Докато на първия етаж таваните са по-ниски, а стаите по-малки, в салона на втория етаж пространството е много по-широко, защото помещенията са предназначени за посрещането на гостите и приятелите на фамилията.
И докато планът на първия етаж е асиметричен, то вторият е с ярко изразена симетрия.
Всичките четири стаи около хайета са с неповторим интериор, резбовани тавани и алафранги.

Този стил е следван в работния кабинет, трапезарията и двете така наречени „златни“ стаи. Те са обзаведени с френски образци. Мебелите са от дърво, но върху тях е инкрустиран тънък лист златен варак, което допринася за по-особения им колорит. Столовете, огледалата, шкафовете и пр. са много пищни и богато украсени с амури, цветя, птици и различни извивки. Под стъклените плотове на масите са опънати старинни гоблени.
В работния кабинет пък мебелировката е внесена от Австрия и е в модерния за онова време стил ампир.
Единствено в помещението за хранене мебелите са правени от български майстори в София. 

И в четирите стаи алафрангите са изрисувани с мотиви и картини, видени от някогашните собственици при пътуванията им в Западна Европа.
Понякога тези ниши, освен декоративно, са имали и практическо предназначение. Те били издължени до самия под, за да се постави там печката за отопление през зимата.
Другият отоплителен уред от онова време бил т. нар. мангал. В него се поставяли дървените въглища, които предварително се разгаряли на двора. Продължавайки да тлеят, през перфорирания капак на уреда излъчвали топлината си, с която греели домочадието.


Мебелите в златните стаи смайват с блясъка и пищността си Една от алафрангите Бюфетът е изработен в Цариград, но от български майстор Един от богато украсените тавани

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки