Българка в класация на „Форбс“ за млади лидери и предприемачи


Българка в класация на „Форбс“ за млади лидери и предприемачи
Екатерина Карабашева по време на лекция за булимията в Хамбург
04 Април 2016, Понеделник


Екатерина Карабашева създава хитово мобилно приложение, което помага на пациенти с хранителни разстройства да се преборят със заболяванията си

Автор: Георги Ваташки

В края на февруари прочутото списание „Форбс“ обяви своята ежегодна класация „30 под 30 в Европа“. Тя определя в десет категории 300 най-добри млади лидери, изобретатели и предприемачи на Стария континент. Тази година в престижния рейтинг се среща и едно българско име – на 26-годишната Екатерина Карабашева, която живее от седем години в Берлин. Думата, с която в момента я свързват хиляди хора не само в германската столица, но и в цяла Европа, е Jourvie.

Така се нарича създаденото от нея мобилно приложение, което помага на пациенти с хранителни разстройства да се преборят със заболяванията си. Софтуерът предлага различни техники като воденето на дневник за това какво сте яли и мотивиращи стратегии, които потребителите могат да използват по време на възстановителния процес. От пускането му в края миналата година Jourvie е било свалено над 10 500 пъти и има повече от девет хиляди активни потребители. Проектът на нашенката бе избран сред 2200 други мобилни приложения за финалист в престижния конкурс за социални иновации на корпорацията „Гугъл“ „Impact Challenge 2016“.

Преди обаче да стане млад предприемач в Германия, българката е по-известна в родината си като талантлива млада поетеса и писателка.
Екатерина Карабашева е родена на 19 август 1989 г. в София. Още в детска възраст тя започва да пише поезия и получава отличия от Детския литературен конкурс „Искри” към БНР и Международния конкурс за детска хайку поезия. Завършва средното си образоване в столичната немска езикова гимназия „Константин Гълъбов“, като междувременно продължава да се изявява на литературното поприще.

Не закъснява и нейната първа книга с разкази – „На ръба на Земята”. Тя е издадена през 2005 г. и получава приз от Националния ежегоден конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.. Следват цяла поредица от отличия за младия талант – Първа награда на Националния конкурс „Моите 5 нови стихотворения”, Първа награда за проза в Третия национален конкурс за млади художници и литератори „Душата на един извор”. Класира се на второ място на десетото юбилейно издание в Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“. През 2007 г. получава специален приз за своите стихове на Националния конкурс за млади поетеси на името на Дора Габе.
През 2008 г. е приета да следва „Медии и комуникации“ в университета в германския град Трир. Учебното заведението е едно от най-старите в страната и е с повече от петвековна история.

„Писането е моя страст от много време и винаги ще бъде част от мен. То ме доведе до другата област, в която исках да се развивам – възможността да твориш и помагаш на хората чрез медиите и модерните интернет комуникации. Затова, когато бях приета в Трир, не се поколебах да замина. Разбира се, обучението ми заемаше голяма част от времето, което пречеше на писането, но винаги, когато мога, се посвещавам на някоя история, която си заслужава да бъде разказана. Ежедневните трудности избледняват, когато седна пред листа хартия с идея, която не ми дава спокойствие, докато не я напиша“, разказва нашенката пред сайта expert.bg.

След като се дипломира, българката записва магистратура в Берлинския университет по изкуства. През 2013 г., докато подготвя дипломната си работа, сънародничката ни се сблъсква с булимията – едно от най-опасните хранителни разстройства, засягащо най-вече млади жени.
„Различни проблеми по време на лечението ми ме подтикнаха да търся решения за себе си и след като те проработиха за мен, исках да видя дали е възможно да помогнат и на други хора в същата ситуация. Така се роди идеята за Jourvie – програма, която да улеснява за пациентите различни елементи от терапията, например воденето на хранителен протокол, дневник на чувствата и мислите или намирането на т. нар. стратегии за справяне с трудните монети по време на лечението“, споделя нашенката.

В началото тя не среща разбиране от своите преподаватели в Берлинския университет, но не се отказва и започва да развива концепцията за подобно приложение.
Няколко месеца по-късно, през октомври 2014 г. тя кандидатства за стипендия на фондация Ashoka, която финансира иновативни проекти на социални предприемачи в рамките на 12 месеца. След като я печели, тя решава да се посвети изцяло на идеята за Jourvie. „Тогава осъзнах, че това не е просто магистърската ми теза. Това е проект, на който ще посветя няколко години от живота си“.
Тя запознава с идеите си много пациенти и терапевти в „Шарите“ – една от най-големите университетски клиники в Европа.

„В самото начало подготвих хартиена версия на приложението и го представих на няколко пациентки, които познавах, както и на група в една клиника. Това беше буквално прототип на функциите на приложението, принтирано на хартия. По този начин разбрах, че намират идеята за много смислена и че биха ползвали такова приложение на много начално ниво – още преди да сме написали и един ред програмен код“, разказва Катя за първите стъпки в реализацията на своята идея.
През следващите месеци българката се свързва с програмист, с когото създават прототип на приложението и го пускат за пробни тестове с пациенти в „Шарите“. Екипът постепенно се разраства и към днешна дата вече се състои от шестима души.

Името на приложението е избрано, за да бъде дискретно за лекуващите се и да не фиксира излишно внимание върху смартофоните им. „Това беше едно от важните неща, които пациентките ни споделиха, когато събрахме мнения още в много начален стадий. Тъй като в терапията човек ежедневно работи върху себе си с постоянство, обединихме френските думи за ден (jour) и живот (vie), за да предадем посланието, че всеки ден човек прави стъпки, за да достигне един по-здрав и изпълнен живот. И че колкото и да е труден и дълъг пътят, той си заслужава“, споделя Екатерина.

Само за кратко Jourvie става хит в електронния магазин на „Гугъл“ и е изтеглено близо три хиляди пъти само за първите три месеца на 2015 г. Екипът на младата софиянка е поканен да започне сътрудничество с две немски клиники с цел разширяване на възможностите на мобилното приложение и създаване на подобен софтуер, който да помага на хората с хранителни разстройства
„При разработването на Jourvie имаше много трудности, защото сферата е сравнително нова и много от експертите в здравеопазването в Германия не са толкова отворени за иновации.
Приложението ни се приема много добре от потребителите, но невинаги е лесно да се намират институции или медицински експерти, които вярват в потенциала му“ – уточнява Катя.

Тя е особено доволна от признанието, което получава за Jourvie от страна на световната корпорация „Гугъл“: „Проектът ни беше избран от повече от 2200 кандидатури като един от десетте финалиста в Impact Challenge. Екипът на Google ни направи прекрасна изненада, когато дойде в офиса ни под предлог, че иска да направи снимка на всички полуфиналисти за интернет страницата на конкурса. Впоследствие ни казаха, че всъщност снимат само десетте финалисти и че ние попадаме сред тях“, спомня си за този радостен момент сънародничката ни.

Въпреки че разработката й постига небивал успех, тя е наясно, че програмата дава само начална помощ за хората, преди да потърсят квалифицирана лекарска такава.
„Ние нямаме за цел да заменим терапията и работата със специалист, защото знаем, че едно мобилно приложение не може да направи това, което може да направи един експерт. Нашата цел е да подкрепим този процес и да улесним както пациентите, така и терапевтите“, подчертава Карабашева.
За нея бъдещето през следващите няколко години ще бъде свързано с Берлин, като нейният екип ще продължи разработването на здравен софтуер за смартофони. Българката обаче не се е отказала да приложи знанията си и в своята родина.

„Германия ми даде много добри предпоставки да започна проекта тук, защото сравнително рано имахме достъп до начално финансиране и ментори с опит. В никакъв случай не смятам обаче, че в България възможностите са по-малки. Поддържам контакт с приятели и познати у нас и много се радвам, че и тук има все повече и повече условия за стартиране на нови социални бизнеси и че добрите идеи и талантливите предприемачи не се спират пред препятствия, а намират начин да продължат да развиват идеите си“, категорична е Екатерина Карабашева.


Екипът на българката Мобилното приложение Jouvrie, разработено от нашата сънародничка

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки