Как „Софийска вода“ рекетира клиентите си


Как  „Софийска вода“ рекетира клиентите си
31 Март 2016, Четвъртък


Потребителите на монополиста често попадат в омагьосан кръг



През 2007 г. дарих на сина си апартамент в София. Впоследствие той направи замяна и вече собственик на апартамента е трети човек. Въпреки десетината ми опити за смяна на титуляра на партидата обаче, в „Софийска вода“ начисляват сметките на мое име. Нещо повече – от две години там не живее никой, но... служителите на монополиста си пишат измислени кубици вода и ми вземат съответните суми за тях.
Още след дарението се опитах да прехвърля партидата на името на сина, но ми бе заявено, че това трябва да направи новият собственик. Но когато отишъл, на него пък заявили, че това трябва да направи... предишния собственик, тоест  аз.

И моя милост, и синът ми, и новият трети собственик от много години живеем в чужбина. В началото на септември 2014 г., щом узнах, че сметките продължават да се получават на мое име, звъннах по телефона от Лондон на „Софийска вода“ и разясних подробно ситуацията на вдигналата слушалката жена, представила ми се като г-жа Тотева. Освен обясненията ми, че на адреса никой не живее, й дадох последните показания на водомерите: 72 куб.м топла и 128 куб.м студена вода. Но и след този разговор продължиха да се получават фактури за заплащане, като фиксираните в тях показания  от 86 куб.м за топла и 153 куб.м за студена вода ми показаха, че и дотогава сметките редовно са надписвани.

През февруари 2015 г. посетихме заедно с един съсед офиса на „Софийска вода“. Там се опитахме да оправим бъркотиите чрез служителката Виолета Гроздева. Според нея обаче, не само че не можело да се връщат платени суми, но имало начислени още 56,95 лв, които трябвало да платя. През април сметката нарасна на 87,86 лв.
И след това трупането на служебни начисления не престана.
През юни отново отидохме със същия съсед при Виолета Гроздева, като й занесохме, както самата тя поиска, попълнени и подписани заявления за смяна на имената от мен на сина ми и от сина на новия собственик, както и съответните два нотариални акта – на предишния и на настоящия притежател на имота.

След дълъг разговор служителката ни убеди, че в момента нищо не може да се направи, но ако отиде новият собственик, ще смени без проблеми директно партидата на свое име. Затова, при едно от идванията си в България, на 22 юли синът ми, заедно с новия притежател на апартамента, посетиха офиса на „Софийска вода“, за да оправят прехвърлянето. Но те пък писмено биват уведомени, че предишният собственик бил длъжен да закрие партидата си! И отново случаят не бе разрешен!
Само за куриоз ще спомена, че в Лондон на няколко пъти сме сменяли титуляра на подобни  сметки само с едно-единствено обаждане по телефона! В България, уви, това се оказа цяла епопея.

Ходенето по мъките продължи и на 5 октомври 2015 г., когато пак посетихме със съседа офиса на компанията. Там същата г-жа Гроздева се оправда, че през юли била в отпуск и заместничката й не знаела за нашите уговорки (?!). След като ме принуди да заплатя фактурираната неконсумирана вода и съответната такса, тя най-сетне прие молбата ми и се смили да замени в партидата поне моето име с името на сина ми.

Тъй като при един подобен случай в Лондон английският омбудсман не само разпореди да ми върнат надплатената сума, но и ми осигури солидна компенсация за създадените тревоги и изгубеното време в отстояване на правата си, реших да се обърна за съдействие и помощ към колегата му в България Мая Манолова. И през ноември 2015 г. подадох жалба с прикрепени към нея съответните нотариални актове, документи и снимки, показващи и доказващи истината.

Твърдо бях убеден, че най-сетне случаят ще бъде разрешен. Оказа се обаче, че българският омбудсман служи само за посредник в препращане на писма. От „Софийска вода“ му пратили отговор, че не сме им представили необходимите документи (?!) и той просто ми  препрати тяхното измислено „становище“.
Повторих жалбата си до Мая Манолова, придружена отново с цялата документация.

И в крайна сметка се получи писмо, подписано от изпълнителен директор на „Софийска вода“ Арно Валто де Мулиак, в което черно на бяло е записано, че съгласно член 57 от условията им за предоставяне на ВиК услуги „новият и/или предишният собственик“ можели със свое заявление да променят партидата, предоставяйки и документи за собственост на имота. Нещо, което ние правихме в продължение на години, но служителите на компанията всеки път тълкуваха по различен начин този текст – при това, винаги в ущърб на клиентите, отказвайки да приемат документите ни за смяна на собствеността, като ни разиграваха както си искат!

При многократните ми посещения в офисите на монополиста разбрах, че нашият случай не е изключение и често се срещат примери с рекетиране на клиенти. Нима няма орган в тази страна, който да потърси сметка за ежедневните нарушения на правата на гражданите от страна на „Софийска вода“?! И изобщо има ли кой да накара тази компания да ми върне надплатената сума по надписаните кубици неизразходвана топла и студена вода!
Никола Филипов,
Лондон


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки