Историците да потърсят истината в Персия


Историците да потърсят истината в Персия
Илюстрация към корицата на книгата на Йордан Милев „Завръщане от Вавилон“
31 Март 2016, Четвъртък


Във вестника на истината – „Десант“, на 30 януари 2015 г. бе публикувана статия на Борис Цветанов, озаглавена „Векът на доктор Ганчо Ценов“.



Впечатли ме най-важното заключение на този непризнат наш учен, че „българите са автохтонно население по българските земи от незапомнени времена“.
Аз съм икономист по образование, но като любител на историята и като българин винаги съм се интересувал от миналото ни. Което, за съжаление, историците ни винаги са пригаждали според желанията на управляващите, а поради липсата на писменост у траките и преиначените византийски източници то е обърнато с главата надолу.

През последните години земята на България все по-често ни разкрива тайни от далечното си минало, а археолози и историци ни изненадват с нови разкрития и теории.
Както споменах, не съм историк и не се наемам да правя заключения кой крив и кой прав, но искам да напомня на нашите специалисти, че както се случва и в други области, така и в историческата наука топлата вода е може би вече открита от други преди тях. И един от тези откриватели е именно Ганчо Ценов.

Интересни моменти има и в книгата на големия ни писател, поет и преводач Йордан Милев „Завръщане от Вавилон“, издадена през 1980 г. Авторът й стига до интересни любопитни заключения, след като разчита надписите върху керамични плочки с мисли на персийски древни мъдреци, философи, поети и учени.
Така например той разказва как веднъж, докато бил в Душанбе, младият поет Хабибуло Файзуло разпалено му рецитирал таджикски народни песни, в които се споменавала думата „Болгар“. „В тези персийски стихове се говореше за някакви соколи от България и за някакви подаръци от Рим (Византия). Споменаваше се още, че от Индия до България „българите донесоха мъката ми...“ Беше ясно, че става дума за нашите прадеди, зареяни из средноазиатските степи, препускащи от сутрин до вечер със своите бързоноги коне.

Той говореше и за други неща, доказваше ми, че персийците и българите са братя, щом имат общи народни песни... Ако в Ташкент синовете на българина Иван Козлар са научили тамошните хора как се отглеждат чушки и домати, от българите в Иран е останало умението да се обработват кожи: те се казват „чорме болгари“. От тези чормета стават прекрасни хамути, а може ли да впрегнеш арабски кон без хамут от чорме болгари“ - разказва Йордан Милев.

В друг един откъс от книгата му той коментира: „И златните чаши от времето на Ахмедините, които видях в шахското съкровище, много ми приличат на тези от Тракийското златно съкровище“.
Бих посъветвал българските историци по-малко да спорят, а вместо това да се обърнат към записаната история на Древна Персия и към колегите си от Иран. Така те много по-лесно ще стигнат до истината.
Запрян Шопов,
с. Царимир, обл. Пловдивска


В категории: Горещи новини , Трибуна

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
31.03.2016 16:28:03
0
0
Големият учен Ганчо Ценов мисля,че сее поувлякал по някои стари ръкописи и Г.Ценов от любов,към българският народ е преувеличил броя на траките в състава на бълг.народ.Истина е,че траките са били многобройни,но те са се смесили с българите-персийци,които също са били много.Д.Съсълов-считал,че княз Исперих ок.680 год.довел в Дунавска България над 800 000 българи с конна войска от ок.40-50 хиляди-войни.Нови изследвания дават данни,че ок.480 год до 504 г.големи маси българи водени от князе и боили се заселили ,като федерати на Византия по р.Дунав и в Македония.Ако,пуснем иранска музика по интернет-иранските народни певци по физически тип са българи,а музиката и народните им хора са български.Танца-хоро е от Иран.Владетеля ни Исперих е дал името на държавата ни България-възможно е дае имал ок.70-80 хиляди българи бойци под знамената си.Траките и славяните са били по малко от многото българи,които са ги претопили със смесени женитби.Най-многобройният народ-персите-българи са дали името си на нашата България.[bluescreen]
1
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
31.03.2016 12:04:16
0
0
ami persia si e persia dobre e da se vidi koi balgari i ne balgari i balgarski grashdani kakvi fajdi i nefajdi sa doprinesli za balgaria kato zaposhnem ot vasil levski ,rakovski .javorov ,stefan karadsha ,stambolov,kimon georgiev ,papastratos ,tjutjunorabotnik ,andreshko ,baj ganjo ,
stambolijski ,hitler ,stalin ,churchil ,gemeto ,posle g ,dimitrov ,todor shivkov ,solomon pasi ,ahmed dogan ,lutvi mestan ,putin ,merkel ,berluskoni ,makaroni ,
i kakvo e doprinesla balgaria za tjah ?
za tesi razmishlenia umni honorar konsultanti za pravilni mnenia vsemat honorari i otivat na 3 meseza vakanzia naj malko po karibite ,madejra ,havaii,kanarite ,i drugi ostrovi da si lekuvat mosashnata preumora ako ne namerjat ljubimi
partnjori za ljubov i seks na kontinenta koito da gi zareshdat s energia sila potenzia fertilnost ljubov pari i ,,,lebensfreuden,,,fun of life,,,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки