Обратна връзка


25 Март 2016, Петък


От НОИ се опитват да фалшифицират пенсионни досиета


Наскоро прочетох статията „Пенсия от Ада“, публикувана на 7 август 2014 г. във в. „Десант“, и установих, че написаното е подобно на това, което се случи и на мен.
На 30 септември 2014 г. подадох заявление за пенсия 1-ва категория труд в Бургас, което бе препратено в НОИ – София. Аз живея и работя в Лондон от 2000 г. Вече година и половина не мога да се пенсионирам в България.

От НОИ – София постоянно ме лъжат, че отговорът от Великобритания бил непълен и пристигнал с голямо закъснение. Това не е вярно. Лично на мен ми отговориха в срок от две седмици, че до този момент имам 16 години платени осигуровки в Обединеното кралство. В документа, получен в НОИ от компетентната институции в Англия, бил отбелязан осигурителен стаж от 15 години, 1 месец и 26 дни. Но от българския осигурителен институт не знаят, че във Великобритания осигурителният стаж се изчислява от 6 април до 5 април следващата година и се дава в пълни кръгли години. Точно и ясно. Как го пресмятат в НОИ – нямам обяснение.

Но най-интересен е следващият цитат: „С входящ № 94В1-4278-4# 7 от 15.01.2016 г. представяте заявление, че желаете да се откажете от пенсията и искате да ви се върнат документите. В случаите, при които лицата желаят да се откажат от заявленията си за пенсия, съответно от преценката на пенсионни права, е приложима разпоредбата на чл.56, ал.1 от Административно-процесуалния кодекс, постановяваща, че административният орган прекратява производството по искане на страната, по чиято инициатива то е започнало, освен ако в закон е предвидено друго. На основание цитираната разпоредба, действайки в условията на обвързана компетентност, компетентното длъжностно лице следва да постанови разпореждане за прекратяване на административното производство“. Край на цитата.

Кое човешко същество на планетата Земя ще се откаже от правото си на пенсия след положен дълги години къртовски труд?! Аз поне не се отказвам. И НОИ ще бъде съден за фалшифициране на пенсионното ми досие. Имам документи, които ще го потвърдят. Нека те покажат заявление, че се отказвам от пенсията си. Такова никога не съм изпращал.
Но те твърдят, че съществува и има входящ номер. А подправянето на документи е престъпление!
Нека си помислят кандидат-пенсионерите, а и тези, които вече са излезли в пенсия, дали не са ощетени от българския НОИ.
Васил Николов,
Лондон


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки