Хубавото не може да се прави от лошо


24 Март 2016, Четвъртък


Съвременни изследвания в невронауката показват, че хората сме „емоционални машини, които мислят“.



По време на честванията на 138-годишнината от освобождението на България от турско робство държавният глава на Република България избегна да употреби свързани с  българската емоционалност думи като „робство“ или „иго“. Докато вицепрезидентът Маргарита  Попова – от висотата на Шипка – ясно и точно изрече: „Нека от от този връх днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на посветени и патриоти.

И не приемаме никакви финанси, хиляди и милиони за програми, в които да четем за „съжителство“, за „присъствие“, вместо за робска участ, продължила пет века по българските землища и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение“.
На този свят за българите ден се появи и един манифест „За републиката", замислен от политолога Евгений Дайнов в съавторство с колегите му Огнян Минчев и Антоний Тодоров и културолога Александър Кьосев. „Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията" – звучи в документа. В него се говори за „чиста и свята република“, за която ратува Васил Левски, само дето името му го няма в т. нар. манифест.

Самата дума „манифест“ директно напомня за „Манифеста на комунистическата партия“ на Маркс и Енгелс и за „призрака на комунизма, който броди из Европа“. А сега в манифеста „За републиката“ това звучи: „Един призрак броди из България – призракът на българското гражданско общество“.
Хубаво не може да се прави от лошо – професорът инициатор, закърмен и израснал с червеното мляко, е лошото, което не може да прави хубаво. Друго – неманифестно – са имали предвид старите римляни, когато са казвали: pro bono publico (за добро на обществото) и res publica (обществена работа).

На 9 март пък в залата на храма „Христос Спасител”  в Москва руският патриарх Кирил награди  от името на Международния фонд „Единство на православните народи” българския патриарх Неофит. И пак стигаме до „хубавото“ и „лошото“ – в случая лошо е, че главата на Българската православна църква бе в компанията на Симеон Сакскобургготски – един „цар“, който съди „царството“ си за имоти!

Все пак през отминалите дни се видя и нещо наистина хубаво: стана ясно, че доцент Марин Генчев – неврохирург и университетски преподавател в Германия – започва да оперира в софийската болница „Св. Анна“, т. е. завръща се, за да лекува в родината си. Въпреки че месечната му заплата тук е колкото е изкарвал в Германия за 5-10 часа. Та той, с похвална благост и родолюбие изрече: „Смятам, че за моите деца България ще е много по-добро място, отколкото Германия. За мен е важно да знаят откъде идват”.  Засега децата му са пет – да са живи и здрави!

Постъпката на д-р Марин Генчев е лъчезарен пример за отлично възпитание от родителите му. Гените не падат далеч от ДНК-то. Неговият баща арх. Христо Генчев е един от най-ерудираните живи българи – архитект, урбанист, учен, геополитик!
Когато една журналистка запита арх. Генчев „Каква е формулата да останеш нормален съзидателен човек в тежко време?“, той отвърна: „Човек трябва да бъде сдържан, да тушира своите желания, да се пребори с алчността – отровата, която съсипва и разяжда“.
Звучи като Божия заповед...

д-р Георги Чалдъков


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки