Дежурство на повикване


24 Март 2016, Четвъртък


Преди известно време ми се появи една подутина върху темето във формата на малко топче. Постепенно размерът му се увеличи и отидох на лекар да го види.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Специалистът ми каза, че това е липом и може да се отстрани  единствено оперативно. Какво представлява това образувание и няма ли други начини за лечението му?
Благовеста Харалампиева,
Русе

Мастната тъкан вреди на здравето и това важи не само за нашата уважавана читателка, но и за всички, които имат в излишък от нея. Липомът или липома (думата произлиза от гръцката дума lipos – мазнина) представлява доброкачествен тумор, който се развива от мастната тъкан, но се отличава от нея по нетипичния си строеж. Мастните тумори у децата са с бял цвят, докато при възрастните са жълти и даже оранжеви.

Липомът е обвит от нежна, но добре изразена съединително-тъканна капсула. Тя е тясно свързана с околните тъкани и може да се уплътни под влияние на постоянно дразнене (триене в дрехи, при някаква работа и т. н.). Като правило липомът се появява там, където има достатъчно мастна тъкан, но понякога се открива и на необичайни места – в кухината на черепа, в черния дроб, в маточната мускулатура. Това са т. нар. хетеротопични липоми, които се развиват на базата на „заблудили“ се по време на ембрионалното развитие на зародиша мастни тъкани.

Най-често липомът се открива в подкожната мастна тъкан под формата на изолирани „бучки“  – по шията, тялото, рамената и по-рядко по лигавичната обвивка на стомаха. Често се локализират и по срединната линия на корема.
Във вътрешните органи липомите се развиват рядко. Възможно е да се открият в бъбреците, белите дробове, черния дроб, сърцето, матката, млечните жлези (внимание – да се отличава от злокачествен тумор!) и други.
Особена форма на липома се открива в колянната става, обикновено на фона на различни хронични възпалителни процеси: туберкулоза, сифилис и като множество липоматозни образувания. Туморът расте бавно и предизвиква незначителни функционални разстройства на ставата.

Липомите се откриват най-често между 30- и 50-годишна възраст, по-често при жени. В някои случаи могат да се появят следствие на механични дразнения – например на гърбовете на носачи. Образуванията са обвити в съединителна капсула и се отличават от т. нар. дифузни липоми, в които откриваме разлята мастна тъкан без образуване на капсула. Те обикновено са разположени симетрично, най-често по шията и  тила, като понякога достигат значителни размери и затрудняват движенията на главата. Откриват се и по плещите и бедрата и непосредствено преминават в разгърнато затлъстяване – адипозитас.
Обикновено липомите са с мека консистенция, но ако съединителната тъкан е по-ярко изразена, придобиват по-голяма плътност. В тези случаи се говори за липофибром или фибролипом. 

Дълго време липомите могат да останат с непроменена форма и големина или да растат съвсем бавно. Но под влияние на травми, а понякога и без изяснени причини, започват да разрастват бързо с инфилтрация в съседните тъкани и придобиват злокачествен характер.
Лечението на липомите (болестта липоматоза) е само хирургическо. Показания за това са размерът и локализацията на туморите, които предизвикват функционални разстройства, болка или козметични дефекти.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки