Как да се предпазим от вируса Зика


24 Март 2016, Четвъртък


Какво да правим, ако трябва да пътуваме до страните, където е разпространен

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Във връзка с разпространението на вируса Зика в световен мащаб нашето Министерство на здравеопазването обнародва препоръки към пътуващите до държавите, в които той е най-разпространен.
Хората, на които им предстои да посетят въпросните страни – а това са Барбадос, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор, Фиджи, Френска Гвиана, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Хаити, Хондурас, Малдиви, Мартиника, Мексико, Нова Каледония, Панама, Парагвай, Пуерто Рико, Сейнт Мартин, Самоа, Соломонови острови, Суринам, Тайланд и Венецуела, следва да използват лични предпазни средства срещу ухапване от комари в затворени помещения и на открито, особено от изгрев до залез слънце, когато са най-многобройни.

Препаратите против комари, които се прилагат, трябва да се използват в съответствие с инструкциите на етикета на продукта. Не се препоръчва репелент въз основа на веществото DEET (диетилтолуамид) за деца на възраст до три месеца, но бременните жени могат да го използват.
Следва облеклото да включва ризи с дълъг ръкав и дълги панталони, които е наложително да се носят особено през часовете, когато видът комари носители на Зика вируса (Aedes), са най-активни.

Друг съвет е да се спи и почива в изолирани или климатизирани помещения, а когато това е невъзможно – да се използват мрежи против комари дори и през деня.
Преди пътуването бременните, пътниците със заболявания на имунната система или със сериозни хронични заболявания, както и пътуващите с малки деца трябва да се консултират със своя лекар, за да получат препоръки за употребата на репеленти и за други превантивни мерки.

При симптоми, появили се в рамките на три седмици след завръщането си от засегнатата зона и сходни с болестта, причинена от Зика вирус, се препоръчва пътниците да се обърнат към своя лекуващ лекар и да го информират за скорошното си пътуване.
Бременните жени, пътували до зони, в които се предава Зика вирус, трябва да упоменат за пътуването си по време на профилактичните прегледи преди раждането, за да бъде направена оценка на състоянието им и да бъдат наблюдавани по подходящ начин.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки