Анатомия на един предизвестен апокалипсис


Анатомия на един предизвестен апокалипсис
Врачанският площад „Руски“ преди 50 години под метър кал
23 Март 2016, Сряда


Руски професор предсказва Деня на трагедията в село Згориград край Враца отпреди половин век

Автор: Борис Цветанов

Колоритния журналист от нестандартния някога окръжен вестник във Враца „Отечествен зов“ – Георги Карданов, преди четири десетилетия познавах като голям боец. Той бе най-точен в отразяването на апокалипсиса, връхлетял с. Згориград на 1 май 1966 г.: „156 къщи са разрушени и отвлечени, 118 обезобразени до неузнаваемост трупове (4 – на деца), 2000 ранени, 300 семейства останали без дом, покривите на 1000 къщи отнесени от водната стихия“.
Мога само да уточня – 50 000 кубически метра е била тинята...

Всичко трае секунди и се случва в момента, в който в града под Околчица е започнало тържеството по случай Първи май. Иронията на историята е, че апокалипсисът в Деня на труда е причинен от... липса на истински труд!
А всичко е можело да бъде предотвратено...
Година по-рано руският професор Павел Димитриевич Евдокимов, завеждащ отдел в института „Б. С. Венелиев“ в Ленинград, като истински пророк предсказва дори точния ден, в който ще избухне заложената бомба със закъснител. Но не само че никой не му обръща внимание, ами недосегаеми номенклатурчици го обявяват за луд. Писмените му препоръки са хвърлени под миндера и изчезват яко дим...

На 1 юни 1965 г. Евдокимов посещава хвостохранилището край Враца. Той е в България по покана на председателя на Комитета по химия и металургия Георги Петров. Хвостохранилището на оловно-цинковата фабрика „Мир“ към рудник „Седмочисленици“ край Згориград е изградено през 1960 г. като временно. Но както  повечето „временни“ неща, които се трансформират във вечни, нашите умници решават през 1961 г., че експлоатацията му може да се удължи, като се увеличи обемът му. Развява се знамето на икономиите и дузина шарлатани пълнят джобовете си с пачки. Напразно специалисти сигнализират на Министерския съвет, че „решението е непригодно от техническа точка“.

Предложението е прието даже като рационализация и премиите потичат към свои хора. При работата се допускат технически грешки, но кой ти гледа. През 1964 г. „златната мина“ отново е разработена: ново „рационализаторско предложение“ и хвостохранилището пак е разширено, и то с явни, груби и дори фатални грешки. Но пак лапачи на народни пари бият барабана на социалистическата гордост.
Всичко това става ясно на проф. Евдокимов веднага щом прави оглед на място, където се събира шлаката от рудника. Той е опитен специалист, бил е по обекти в цял свят. Хваща се за главата, свиква съвещание, пише тревожно предупреждение:

„Хвостохранилището ме разтревожи. От хидротехническа гледна точка състоянието е във фаза на стихийно бедствие. Метеорологичните условия се определят в този район като дъждовни  през пролетния сезон. С настъпването на пролетта следващата година ще започнат да прииждат отточни води – най-голямата опасност за хвостохранилището. Стената е неустойчива и няма да издържи на натиска на вода и хвост. Тя не е съобразена с капацитета на хвостохранилището. В края на април и началото на май 1966 г. може да се очаква катастрофа, свързана с човешки жертви и големи щети. Препоръчвам ви веднага, още сега, да започнете евакуирането на жителите на Згориград и да вземете мерки за укрепване на стената. Допълнително ще се запозная с метеорологичните условия тук в последните години  и ще ви изпратя окончателно писмено заключение за изводите и препоръките. Веднага обаче, още сега ви заявявам, че около 1 май 1966 г. ви очаква голяма катастрофа!“.

И пророчеството се сбъдва. Точно на 1 май 1966 г. председателят на КДС Ангел Солаков е сюрпризиран: станало е страшно произшествие във Враца – стената на хвостохранилището край Згориград се скъсва и огромни маси от утайката заливат града. Той изпраща дежурна кола до дома на началника на следствения отдел Тодор Радулов и същият отлита с хеликоптера на министерството, като каца на стадиона на Враца. Онова, което вижда, ще носи в сърцето си до края на дните си – отчаяни хора напират да разпознаят труповете, майки оплакват деца, жени – съпрузите си…

Селото откъм хвостохранилището е пометено. Където е имало къщи, царува сиво-черна тиня. Тук-там – руини от доскоро потънали в цветя  къщи.
Работник, проправящ канавка, му обяснява, че от два дни вали и поточетата навлизат в хвостохранилището... И той, бидейки наясно, че няма нищо по-опасно от смесването на водата с хвоста и проникването на тази каша в основите, сигнализира висшестоящите. Техническият ръководител на обекта Кирил Лилов е категоричен: „Няма страшно, но ти прави канавка...“

На другия ден утайката си прави място и пропада. Работникът настоява пред Лилов да се вземат мерки. Той пристига в 9.30 ч., гледа, гледа и пак заявява: „Няма страшно, копай с лопатата“! И отпрашва за града, нямайки търпение манифестацията да свърши, че да си разкопчае пояса на софрата...
В 11,30 ч. удря часът на предизвестения взрив. Стената се откъсва. Вода, хвост, камъни и всичко, изпречило се на пътя, за секунди помита къщи, потопява и влачи хора и добитък...
Не можем да разкажем всичко, на което става свидетел Радулов. Старец държи малка внучка край дънер и плаче – стихията вече е погребала сина и снаха му. Той е успял да грабне двете си невръстни внучета, но стихията измъкнала от едната му ръка момченцето...

Шест месеца продължава войната на Тодор Радулов и следователите от екипа му да разкрият виновните за трагедията. Те са атакувани отвсякъде. Лавинообразно нарастват заканите и намесата в работата им. Но Радулов, който дори в ония години е независим мъж, довежда нещата до решение за подвеждане под отговорност на главния инженер на управление „Цветна металургия и рудодобив” Иван Чолаков, на главния инженер на обекта Коста Гърков, на началника на рудника Краю Сираков и познатия ни вече Кирил Лилов.
„Колкото по-дълбоко навлизахме в изясняването на истината, толкова повече се разгаряха страстите в ръководството на Комитета по химия и металургия. Оспорваше се компетентността и обективността на следователите...“ – споделя началникът на следствието.

Екипът на Радулов започва да изпитва съмнения дали ще доведе нещата докрай. Чолаков, Гръков и Сираков като факири вадят връзки по висшите етажи на властта. Стига се до заповед 21 на Министерския съвет от 18 октомври за назначаване на правителствена комисия за всестранно (?!), техническо и теоретическо разследване на случилото се. Целта е прозрачна: да се обори заключението на следователите и причините да се отнесат към природни фактори. Като експерти са определени някакви учени титладжии, които са едни от тези, дето са определили мястото на хвостохранилището...

А вече няма съмнение във вината на привлечените под отговорност. Но шарлатаните пускат в ход нова връзка и стигат до заместник главния прокурор генерал Капитанов, който обаче храбро застава на страната на Радулов.
Констатациите и предупрежденията на проф. Евдокимов се крият в миша дупка, докато ножът на именития следовател не стига до кокала. За всеки случай той адресира  писмено искане до Генералната прокуратура на СССР  да му се изпрати по специален куриер заверен подпис от института в Ленинград за заключението на професора.

Висши инстанции се опитват да окажат натиск върху Ангел Солаков, но той като един  нов Соломон заявява: Радулов ми е подчинен само административно, но по закон, по следствените дела е подчинен на прокуратурата.
Присъдите са произнесени през април 1967 г. Осъдените са признати за виновни по престъпление от немарливост и некомпетентност.
Чолаков и Гърков получават по 12 години затвор, Кирил Лилов – 10. Краю Сираков – само 4!
Очевидно липсата на истинско правосъдие не е от днес...


Трудовак пренася възрастна жена през наносите Багер разчиства улици във Враца след стихията Снимки: arhivatora.com

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Makailee
07.08.2016 22:16:14
0
0
铭盛卡行(QQ1228557129)所出售卡均为一级卡源,全新无任何交易记录,资料齐全,真实身份办理,亦可指定名字办理,诚信淘宝担保交易! 例如—可以给你淘宝店刷提高您的淘宝信用记录。 例如—你想接受汇款,但又不想让对方知道自己的真实姓名。 ä¤Â¥‹Ã¥Â¦Â‚—您想给领导送ç¼办点事情,但是又不想让自己的隐私暴露!这时您就需要到我们提供办理的卡,我们的卡可以让您随意的a转帐–送礼。给客户保密侺†éšç§çš„同时也去除了客户的后顾之忧。本团队以真实代开卡【QQ:1228557129】办理、分别提供7大银行卡;中国银行—工商银行—建设银行—农业银行—交通银行—招商银行—邮政银行[网上银行(口令卡,电子证书,U盾)长期供应,保证全新开户,保证开户资料齐全,保证带真实有效开户原件,承接指定名字ü€æˆ·æˆ‘们的宗旨是:质量+速度+信誉!我们希望与 有长期需要的客户建立长期合作关系,彼此信任,共同赢利。如有需要请联系!非诚勿扰! 客户的满意是我们的心愿欢迎光顾公司宗旨: 公司执行国家金融方针和政策,在法律、法规规定的范围内开展业务, 自主经营、自负盈亏、自我约束、自担风险、切实为小企业、农民、农业及农村经济的发展服务。公司文化: 诚信—用心做事,诚信为人 规范—规范管理,依法治企 高效—真诚服务,高效便捷 和谐—同舟共济,创建和谐公司口号: 以实力、效率立足于市场 用服务、便捷来赢得口碑 崇尚职业道德,遵守法律法规  急您所急、思您所思温馨提示:在本卡行购买的卡可用于收藏使用!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки