Невчесани мисли около Трети март


Невчесани мисли около Трети март
Карикатура: Николай Арнаудов
17 Март 2016, Четвъртък


Не си спомням по-унило честване на Трети март – президентът вдигна националния флаг, мина церемониалният марш и като че ли това беше всичко.



Дори тържествените знамена, които преди се поставяха на публичните сгради, сега ги нямаше. Едва ли това е сторено от незнание, по-скоро – по нареждане.
Иначе бяха изпълнени изискванията на Закона за държавния печат и националното знаме на България за това къде трябва постоянно да се развява трибагреникът ни. Макар че доста от знамената вече са поодърпани, което противоречи на нормативния акт. А той е доста категоричен и пълен – посочени са дори четирите задължителни размера на знамето, изисквания за цветовете, как се поставя и че то трябва да е с дължина равна на три пъти ширината му, както и други протоколни подробности.

Незнайно защо обаче, в закона не е записано, че над частните училища е също задължително да се вее постоянно националното знаме. Време е да се изпълни и неписаното, но важно положение, че при национални празници на всички фасади трябва да се вее националният ни трибагреник. Редно е и трябва изрично да се укаже, ако е необходимо и със законово изменение, че и на офисните и жилищните сгради – еднофамилни, едноетажни и многоетажни, при официални български празници също трябва да е поставен националният флаг. И то, както е по закон – без герб.

Тук трябва да отбележим, че някой направи голяма грешка с вноса от братски Китай на знамена с герба. Да, той също е държавен символ, но следва да се слага на определените за това места, а не там, където им хрумне на някои пишман търговци. Знамената с герб трябва да се конфискуват и да се унищожат. А загубите да понесат тези, които не знаят какво да поръчват. Но кой ли ще се самосезира за споменатото нарушение?! Колкото и да е невероятно, но дори водачът на една парламентарна партия водеше демонстрацията за Трети март с такъв фалшив байрак.
Като финал бих споменал и това, че според мен е много глупаво на демонстрация по време на  националния празник да се носи и знаме на друга държава. Моите уважения, но всяко нещо си има и мястото.

Иван Антонов


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки