Пресъздадоха боевете за „Малката Шипка”


Пресъздадоха боевете за „Малката Шипка”
Реалистичните ръкопашни схватки бяха част от очарованието на възстановката
14 Март 2016, Понеделник


Хиляди родолюбци видяха и съпреживяха впечатляващата и зрелищна възстановка навръх националния празник Трети март

Автор: Пламен Николов Снимките са предоставени от НД „Традиция” - Добрич

Впечатляваща и зрелищна възстановка на събития от Освободителната война събра над 5 000 души на площада във Велики Преслав навръх националния празник 3-ти март. За трета поредна година организатор на патриотичните игри бе местният Регионален клуб „Седми Преславски полк” към Национално дружество „Традиция”.
Този път бе представена жива картина на сраженията, водени от Източния отряд под командването на престолонаследника Александър Александров срещу корпуса на Мехмед Али паша. Боевете са останали в историята като „Малката Шипка”.

В живите картини участваха представители на регионалните клубове на НД „Традиция” в Добрич, Априлци, Стара Загора, Варна, Етрополе, Троян, Велико Търново, Плевен, Шумен, Силистра, Патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище, Родолюбив комитет „Крум Страшни” – Шумен. Включиха се над 120 въоръжени участници и десетки самодейци от местното читалище „Развитие”. Впечатляваща пиротехника, оръдейни залпове, хиляди изстрели от автентични оръжия, динамични настъпления и отстъпления на „враждуващите армии”, множество ръкопашни схватки направиха максимално реалистична картината на бойните действия.

Над главите на участниците се сипеше пръст и пепел, а площадът бе обвит в барутен дим. След възстановката участници споделиха, че са се чувствали като на истинска война.
В началото на август 1877 г. турското командване предприема офанзива, чиято цел е да изтласка руските войски отвъд Дунава. Когато Сюлейман паша се опитва да премине Шипченския проход, корпусът на Мехмед Али паша, разположен в укрепения четириъгълник Варна-Шумен-Силистра настъпва на запад, за да нанесе флангов удар по основните руски сили в Централна Северна България. 

На 9/21 август 1877 г. 7 табора от Ескиджумайския корпус на Хасан паша атакуват и превземат височините край село Светлен, отбранявани от няколко руски батальона.
На следващия ден русите получават подкрепления и си възвръщат загубените позиции. Отбити са десет турски контраатаки. Турците получават подкрепления и яростно атакуват руските позиции. Численото превъзходство на противника е огромно. В сюблимния момент на боя решителна контраатака на казаците, поведена лично от генерал-майор Николай Леонов, обръща хода на сражението и турците не успяват да пробият фронта на Източния отряд.

Сключено е примирие и впоследствие турските войски се изтеглят към Шумен. В следващите месеци черкезки и башибозушки шайки вилнеят и опустошават селищата в Източна България. В Ески джумая (Търговище) черкезите и башибозукът устройват едно от големите кланета на мирно население по време на войната. Избити са няколкостотин българи, опожарени са стотици къщи. Мародерите са прогонени от казашки отряди, които освобождават града. В края на възстановката бе пресъздадено посрещането на освободителите във Велики Преслав, който също не е пожален от башибозуци и черкези. 

Празникът на площада завърши с връчване на грамоти на участниците от кмета на Велики Преслав Александър Горчев и повишаване в чин на заслужили членове от местния Регионален клуб “Седми Преславски полк” на Национално дружество „Традиция”.
Ефрейторите Николай Сланев и Минчо Минчев получиха звание „Млад сержант”, а Марин Маринов бе произведен ефрейтор. Новоприети членове на Национално дружество “Традиция” от Велики Преслав и Добрич положиха клетва.


Казашка атака Почти като на филм Впечатляващи пироефекти допълниха картината на бойните действия Кубанските казаци и техният генерал Някои от живите картини оставиха публиката без дъх

В категории: Възраждане , Старите столици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки