Променливото време през март води до здравословни проблеми


10 Март 2016, Четвъртък


Може да очакваме появата на характерните за сезона катарални възпаления

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Според бюлетина на Института по хидрология и метеорология при БАН метеорологичната обстановка през март ще бъде характерна за прехода между двата годишни сезона – зимата и пролетта. За този месец активните спрямо човешкия организъм метеорологични фактори ще бъдат значителната влажност и променливостта на времето по отношение температурата на въздуха, барометричното налягане, характера на преминаващите въздушни маси и т.н.

Известно е, че преходните сезони като настъпващия, са свързани с преминаване към противоположни физични промени в климатичните елементи. Вече приспособеният към дадена климатична среда организъм трябва да се приспособява отново с такава бързина, с каквато се менят и климатичните фактори. Ако бързината на индивидуалната приспособимост изостава, могат да се появят болестни изменения.

Това, както и непостоянният и променлив характер на времето през март ни дават основание да очакваме появата на характерните за сезона заболявания: предимно катарални възпаления на горните дихателни пътища (хрема, трахеити, бронхити), с които се създават благоприятни условия за проникване в долните дихателни органи на болестотворни микроорганизми.

Понижената съпротива на организмите (особено на детските) в края на зимата и началото на пролетта се приема като причинен фактор за достигане на т. нар. „сезонен максимум“ на някои вирусни заболявания – брусница, лещенка, заушка, рубеола и т. н.
Прогнозираната относително висока влажност и ниско барометрично налягане неминуемо ще предизвикат неприятните ревматични болки, характерни за хроничните ставни заболявания.

Метеорологичната обстановка ще благоприятства и за преобладаването във въздуха на т. нар. „тежки йони“, под чието влияние се влошава самочувствието, кръвното налягане се повишава и настъпват изменения в химическия състав на кръвта.
Разбира се, за здравите и калените организми всичко това не представлява проблем. Що се касае до кърмачетата, малките деца, хронично болните и възрастните хора една по-тясна връзка с общопрактикуващите им лекари би била само от полза.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки