Билките през месеца


10 Март 2016, Четвъртък


През ранната пролет цъфти игликата, или както я наричат в различните краища на страната – аглика, ключанка, Христово цвете.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

За целите на народната медицина, а и за тези на официалната, се берат цветовете, листата и коренището на растението. Срокът на годност след изсушаване е 2 години.
Характерно за игликата е, че нейните листа и цветове съдържат голямо количество витамин С. Достатъчно е да се хапнат 2-3 листа, за да се задоволи нуждата на организма от него за един ден. Затова през пролетта в Холандия и Франция употребяват листата на игликата като салата.

Древните гърци са я считали за растение на олимпийските богове, защото поддържало и запазвало живота.
Освен надземната част, в медицината се употребява и коренището на растението, което съдържа фенолни гликозиди, сапонини, естери на салициловата киселина, танини и други.  Поради това коренището на игликата се прилага против кашлица и бронхит, като температуропонижаващо и отхрачващо средство и влиза във фармакопеята на много народи.

Надземната част на игликата съдържа още и етерично масло, каротин и жълто багрило.
В нашата народна медицина цветовете и листата на растението се употребяват при главоболие, безсъзнание, задух, епилепсия, подагра, трудно уриниране и други. Сварени с мляко, те се препоръчват при копривна треска и спазмофилия (склонност към спазми).
Игликата се употребява по следния начин: 2 с.л. от изсушени и наситнени цветове и листа се заливат с 500 мл вода. Течността се прецежда, оставя се да изстине и от отварата се пие по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.
От изсушените и наситнените корени се взема по 1 с.л. и се вари 5 мин. Пие се по същия начин като в горната рецепта.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки