Откритието на годината ще се прилага и у нас


25 Февруари 2016, Четвъртък


През 2016 г. най-модерното лечение на хепатит С ще стане достъпно за българските пациенти

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

В края на 2015 г. официално бе съобщено, че през настоящата 2016 г. най-модерното съвременно лечение на едно от най-тежките заболявания – хепатит С, ще бъде включено в т.нар. позитивен лекарствен списък и ще стане достъпно и за българските пациенти. Става дума за новооткритите от фармацевтичната фирма Аввvie лекарства, с търговски имена  „Виекиракс“ и „Ексвиера“, които от 16 януари  2015 г. Европейската комисия разреши за лечение на пациенти с хепатит С, включително и на пациенти с компенсирана цироза и на пациенти, инфектирани едновременно и със СПИН.

Вирусът, причинител на хепатит С, е открит през 1989 г. от двама южнокорейски учени (той е последният идентифициран от вирусите, причиняващи хепатити от различни видове – А,В, С, Д и Е, б. а.).
Болестта, до която води вирус С, е една от най-коварните. Заразата се пренася по кръвен път. Рисков фактор са инжектирането на наркотици, пиърсингът, маникюрът, татуирането, неправилни медицински манипулации. Установено е, че над 160 милиона души в света са заразени с хепатит С, който е главният причинител на чернодробната цироза, рака на черния дроб и е основание за чернодробни трансплантации.

Четири пъти повече са болните в света от хепатит С, отколкото от СПИН и много повече умират от чернодробното заболяване. В България около 110 хиляди души са заразени с вирус С. От тях годишно умират около 840 болни от хепатита и неговите усложнения.
Новите медикаменти атакуват бързо и ефективно вируса директно на три нива, а това драстично намалява риска от странични нежелани реакции. „Гордеем се с работата на нашата научноизследователска организация, която въведе тази важна терапия, предлагаща висок процент (95-100%) на излекуване от хепатит С“ – заявява Ричард Гонзалес, председател на Борда и главен изпълнителен директор на Аввvie.

По думите на д-р Фред Пуърдед, професор от Университета на Тексаския център по здравеопазване в Сан Антонио и ръководител на няколко клиникофармакологични изпитвания на новооткритите лекарства, прилагането на тези препарати води до висок процент на излекуване дори при пациенти, които са трудни за лечение – с цироза, с чернодробна трансплантация и пациенти, инфектирани едновременно със СПИН.
Предстои НЗОК да създаде конкретни критерии за отпускане на лекарствата, като се надяваме те да са в полза на пациентите и възможно най-широк кръг от хора да получат достъп до тях – изказа пожелание Силвана Лесидренска – председател на сдружението „Хепактив“.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки