9 места, които си струва да посетите около Горна Оряховица


9 места, които си струва да посетите около Горна Оряховица
Хотнишкият водопад
13 Ноември 2017, Понеделник




Автор: Десант

Често пъти, увлечени от далечната екзотика, предпочитаме да пътуваме до чужди дестинации, а не познаваме забележителностите на собствената си Родина. Хрумвало ли ви е, че в района на Горна Оряховица, например, може да има интересни места, които да си струва да видите като турист? Ето и 9 от тях.

Крепостта Раховец
Намира се на 4 км западно от Горна Оряховица. Останали са крепостни зидове, а отбранителното съоръжение е строено след 1185 г. за защита на столицата Търновград. Твърдината дава името на Горна Оряховица. Крепостта е превзета от турците чрез прекъсване на водоснабдяването, но не е разрушена. Събаря я Владислав III Варненчик при похода си през 1444 г.

Античен град край Никюп
Римският град е на 20 км северно от Велико Търново край село Никюп, върху плато на левия бряг на река Росица. Основан е през 102 г. от император Траян при победата му над даките. Простира се на 330 дка и има над 3500 жители. Организиран е по подобие на Ефес, Никомедия и Никея.
Разцветът му е при династията на Северите през II-III век, когато тук са сечени над 1000 типа бронзови монети. Разрушен е от аварите през VI век. Личат главните улици, настлани с варовикови плочи, агората и одеонът, останки от йонийски колонади. При разкопки е открит капак на саркофаг с образа на Горгоната.

Античен керамичен център – Павликени
В местността Върбоски ливади на 4 км западно от Павликени се намира единственият на Балканския полуостров керамичен център, който просъществува от II до IV век. При разкопките са разкрити жилищни сгради, пещи и работилници.
Тук се изработва керамика тера сигилата от фина глина, моделирана на калъпи. Украсата е релефна или врязана с печат. Тя конкурира по качество и разнообразие тази в Северна Италия, Панония и Южна Галия.

Обелиск в Лесичери
Висок 10 метра каменен стълб се издига край великотърновското село Лесичери. Той маркира мястото на фамилния мавзолей на Квинт Юлий, градски съветник и жрец. При разкопки са открити части от фронтона и касетирана плоча с украса от розети, палмети, зъборед и астрагали.
На същото място има и парчета от йонийски капител, както и статуи на лъв и на тракийски конник. Сградата е от II век. Имало е и втори обелиск, но той е разрушен през IV век.

Горнооряховски манастир
Основан е през XIII век и е опожарен по време на турското робство. През 1908 г. арабаджийският еснаф в града прави разкопки и открива основите на черквата му с размери 8 на 4 метра. През 1937 г. е възстановен с дарения.
По време на разкопките е открита невредима икона на св. Богородица от XVI век. Единственият обитател на манастира е игуменката Пелагия, която умира преди 6 г.


Бейска кула в с. Леденик
Построена през XV век, кулата на Шемши бей е най-високата битова сграда на Балканите, изградена изцяло от камък. Намира се в с. Леденик, на 3 км от Велико Търново, по пътя за София. На нейно място преди 17 века е имало римска кула, която следяла поречието на р. Янтра. 
Опожарявана е два пъти от български войводи. В края на 70-те години на ХХ век е превърната в ловна хижа от Пенчо Кубадински. По-късно там е устроен етнографски музей.

Мост край Бяла
Мостът над Янтра край Бяла е построен от Кольо Фичето през 1867 г. по поръчка на Мидхат паша. Идеята е съоръжението да свърже Русе, София и Търново. Най-напред е направен модел от восъчни свещи на равен мост с 14 свода, подобен на римските.
Мостът е дълъг 276 м и широк 9 метра. Сводовете са украсени с релефи на животни. През 1897 г. наводнение отнася 6 свода в средата, реконструирани със стоманобетон през 20-те години на ХХ век.

Еменски каньон
На 25 км от Търново, край с. Емен река Негованка образува живописен пролом. Високите над 50 метра ниши, сводове, отвеси, водопади и пещери са изненадваща гледка за равнинния терен.
Каньонът, заедно с езерото, е дълъг 2 км, като същинската част е 950 м. В началото му е входът на Еменската пещера. Езерото Негованка е в дълбоко всечена котловина, заобиколена със скални венци. Най-атрактивна е тясната У-образна част, където се редуват прагове, водопади, отвесни 80-метрови скали. Завършва с водопада Момин скок.

Хотнишки водопад
Намира се на 15 км от Велико Търново и е висок почти 30 метра. Отпред има обширна поляна, подходяща за пикник. Оттам тръгва екопътека на около километър и половина през ждрелото на река Бохот с каскади от водни прагове и водопади, мостчета и вирове.


Крепостта Раховец Горнооряховският манастир Обелискът в Лесичери Античният град край село Никюп Мостът на Колю Фичето край Бяла

В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки