От 72 хана при Освобождението, днес в Търново има само един


От 72 хана при Освобождението, днес в Търново има само един
Руините на Стамболовия хан днес
23 Февруари 2016, Вторник


В началото на Възраждането в Търново е имало 42 хана, които до Освобождението стигнали до 72. Днес съществува и работи само един.

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът и архив

Тези първообрази на днешните хотели не били само място за пренощуване, към тях имало гостилници, занаятчийски работилници и складове за стоки. Почти към всеки хан имало и кафене, по-известни от които били тези на Дряновския хан и на Кръстьо Момчев.
В кафенето на Момчев дори били устройвани концерти от чешки и италиански музиканти. То било популярно в цялата околия и с това, че там се коментирали всички търновски новини, което пък породило популярната фраза „Ново-вехто, на Момчуолу в кафенето".

На мястото на някогашния Дряновски хан днес е търговският комплекс "Модерен театър", който се намира в началото на Самоводската чаршия. Ханът е строен през 1901 г. и е бил забележителна сграда за своето време. Бил е собственост на Николай Георгиев и впечатлявал с модерната си западноевропейска, неоренесансова архитектура и зална конструкция.

Като много други сгради, след 1945 г. също минава през национализация. Много търновци го помнят в превъплъщението му като кино "9 септември".
Ханът на Бяла Бона бил най-уреденият в средата на XIX век. Бона Ганева наследява хана от баща си и заедно с мъжа си Станчо Симеонов работят в него. Той също се намира на Самоводския пазар и е бил известен в Търново със своята чистота и голямото гостоприемство на неговите стопани.

Тук са отсядали чуждестранните търговци. Чужденците наричали стопанката Белле Боне (хубава Бона). Ханът е давал подслон на Стефан Стамболов и Любен Каравелов.
Бяла Бона умело използвала близостта си с турците, които отсядали при нея, научавала от тях важни сведения, които предавала на членовете на местния революционен комитет. След битката в Дряновския манастир през 1876 г. ханджиите укривали в сградата си оцелелите въстаници.

Феликс Каниц пише в мемоарите си: "Търново притежава много и обширни ханове. Аз бях снабден обаче с една препоръка от Русе и търсех най-малкия от тях и неговата любезна собственичка, в чиято чест пътуващите галантни италианци го бяха прекръстили на "Бела Бона"... Вечерите в хана минаваха бързо, във възбудени разговори, понеже по време на моето пребиваване там се образуваха срещи на западно настроени търновци." Годината е 1871.

"Всички търговци, които идели отвън - гърци, турци, французи и италианци, да купуват пашкули, бубено семе, се спирали на Бониния хан",  отбелязва "Общински вестник Велико Търново" (бр. 12 от 1935 г.).
В знак на протест от решенията на Берлинския конгрес (13.06-13.07.1878 г.), довел до разпокъсването на България, Бяла Бона прекръщава хана на
„Съединена България". Днес от него няма и помен. На мястото, където той се е издигал, преди няколко години от Регионалния исторически музей поставиха паметна плоча на някогашната му прочута съдържателка.

Стамболовият хан днес е ужасяваща гледка. Той е строен през 40-те години на XIX в. Бил е собственост на чичото, а после на бащата на Стефан Стамболов. Застроен е на стръмен терен с лице към улицата. Бил е на три етажа, с вътрешен двор.
На първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях - стаите за работа на майсторите абаджии и терзии. Имало и други стаи за нощуване на гости. Тук през 1853-56 г. е работил Никола Филиповски, организатор на известното в историята въстание на капитан Дядо Никола. Има исторически данни, че ханът е бил работещ до 1945 г. с дюкяни, в които са се правели синджири, предлагани са и шивашки услуги.

В годините на народната власт имотът е одържавен. През 1980 г. сградата е пометена от пожар. В навечерието на 800-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър, арх. Дафина Кирелова прави проект за възстановяването и адаптацията на хана за съвременните нужди. Предвиждало се той да бъде превърнат в хотел с ресторантска част и разширението му с още една отчуждена сграда в съседство. Комплексът е трябвало отпред да запази петте дюкяна от времето на Стамболов. Проектът така и не се реализира. От 1986 г. до 1989 г. са правени само укрепителни и частични реставрационни работи.

После петте дюкяна на хана са реституирани, появяват се 18 наследници, които стават съсобственици на сградата с държавата. Интересен факт е, че след пожара при разчистването на руините и демонтажа нарочно са били запазени каменните зидове на основите, а те по-късно са послужили на оценителите и вещите лица като доказателство за съществуваща материална даденост за реституцията на наследниците. В него са се помещавали църквата на методистите, лесничейството, както и няколко семейства.

В началото на XXI век Община Велико Търново кандидатства с проект пред японското правителство за възстановяването на Стамболовия хан, но парите отидоха за дървени къщи в Пловдив. Днес съборетината е тотален пущинак, а лете е змиярник, оплакват се съседите, живеещи на улицата, носеща името на бележития реформатор.
Преди близо две години държавата прехвърли през областния управител собствеността си в Стамболовия хан на Община Велико Търново и тя стана съсобственик с реститутите. Те обаче са пръснати в цялата страна и не са склонни финансово да участват в проектите за възстановяването.

Търновският (по-рано Турският) хан е бил третият по известност в старопрес-толния град. Намирал се е под историческия хълм Царевец. Бил е преустроен и последно е използван за жилищни нужди. Днес до руините му е наказателният паркинг и мястото за платено паркиране на туристическите автобуси във Велико Търново. Преди събарянето му през 1985 г. тогавашният Национален институт за паметниците на културата е направил проект за неговата реставрация и адаптация. До реализация обаче така и не се стига.

Други по-известни ханове са били Големият хан, наричан още Арнаутски или Синджир хан, разположен западно от Курмумли джамия. През 1885-87 г. е бил използван за казарма, а по-късно става и полицейски участък на конната стража. Съборен е през 1996 г. В съседство до него е бил Малкият Чифутски (Еврейски) хан, който след Освобождението е бил използван за кабинет по химия на Мъжката гимназия, а по-късно на негово място построили къща.

В спомените на Сава Русев четем: "Абаджийският хан" е построен върху скалите над р. Янтра, обърнат към Трапезица. Откъм улицата е на един етаж, а откъм Трапезица - на четири. Съдържател бил тъй нареченият Кольо Абаджийския - едър балканджия, малко прегърбен, а като говори, леко гъгне. Кольо бил мераклия за хубави вина и такива доставял за продан в кръчмата си.

За мезе приготвял много вкусни кюфтета, с което се прочул и имал доста клиенти, повечето селяни, които често преспивали в хана. Стаите за пътници били застлани с рогозки, към тази мебелировка имало по една стомна за вода без чаша. За осветление служели прозорците към патерника, особено когато имало месечина, пък и пасажерите не са отишли там да вдяват игли, отишли са там да спят. Нощувката струвала три гроша. По същото време в София в хотел "Булевард", един от луксозните за него време, вземали по пет гроша за стая с едно легло и безплатно возене с автомобила на хотела от гарата”.

Абаджийският хан е дарен на Преображенския манастир. Днес призрачната сграда е добила прозвището „къщата на ужасите”, защото е изтърбушена и по-скоро прилича на проядена паяжина, отколкото на градеж. За нея дълги години се водиха съдебни дела за собствеността между местната кооперация "Сградострой" и Преображенския манастир. Имотът е вдиган през 1853 г., от когато датира и така нареченият крепостен акт. Преображенският манастир спечели съдебните дела за собствеността на хана, но сградата вече не подлежи на ремонт.

За съжаление, днес единствено напълно възстановен и действащ е само ханът "Хаджи Николи", благодарение на тексасеца Едмънд Бек и българския му съдружник Любомир Марков. Ханът е от емблематичните и сантиментално обвързани сгради с историята и съвремието на Велико Търново като част от монументалната обществена архитектура от късния период на българското Възраждане. Построен е през 1858-1862г. от майстор Колю Фичето за богатия търновски търговец Никола Минчев (хаджи Николи х. Димов Минчоолу).

Обявен е за народна старина и архитектурен паметник на културата от национално значение. До 1987 г. ханът е отворен за посетители като музейна експозиция на Регионален исторически музей, след което е предоставен на Националния музей на архитектурата, а дюкяните са дадени на Архитектурно-етнографския комплекс "Самоводска чаршия". През 1992 г. е реституиран и предаден на наследниците на хаджи Никола Минчев.
През 2006 г. внукът на хаджи Николи д-р Васил Николиев, неговият син, внукът и тяхната братовчедка продадоха хана на тексасеца меценат и филантроп Едмънд Бек. След това беше направена пълна реставрация и съвременна адаптация на хана. Автентичната фасада и обем са изцяло запазени и съхранени по проекта на арх. Николай Георгиев.

След реставрацията хан "Хаджи Николи" е отворен за нов живот и посреща посетители като своеобразен културен център и комплекс от кафене, ресторант, вино бар, лятна градина и изложбени зали с музейни експозиции и картинна галерия. През 2010 г. хан "Хаджи Николи" печели специалната награда на журито в националния конкурс "Сграда на годината" за инвестиция в опазване на културно-историческото наследство и наградата на публиката.


Търновският хан днес не съществува, до останките му е туристическият паркинг под Царевец Филантропът Едмънд Бек (в дясно) и покойният вече д-р Николиев при продажбата на хана „Хаджи Николи” на 9 април 2006 г.

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки