Хаджи Николи повежда търновци срещу гръцкия владика Неофит


Хаджи Николи повежда търновци срещу гръцкия владика Неофит
Портрет на Хаджи Николи
17 Февруари 2016, Сряда


Роденият преди 190 г. възрожденец изхарчва цялото си богатство за народната кауза и завършва земния си път в крайна бедност

Автор: Атанас Коев

Хаджи Николи Минчоолу е един от видните български възрожденски дейци и борец за независима българска църква. Същевременно той се нарежда сред големите наши търговци от този период, дал цялото си богатство и състояние в борбата с гръцката патриаршия.
Изявеният наш възрожденец е роден в Търново на 17 февруари 1826 г. Той  произхожда от стара и заможна търновска фамилия. Баща му – Хаджи Димо Кожухаря – е търговец на кожи и е един от големите дарители в старопрестолния град.

Благодарение на заможния си баща момчето получава солидно за времето си образование. Един от неговите учители – поп Евтим, известен като върл противник на гърците, отрано успява да насади омраза към техните владици у малкия Никола и впоследствие той става ревностен родолюбец и отявлен враг на гърцизма.

Видният търновски възрожденец наследява занаята на баща си и продължава търговията с кожи. Успешно осъществените сделки от него бързо го превръщат в един от най-богатите търговци и влиятелни хора в старопрестолния град. Постепенно Хаджи Николи започва да се ползва и с доверието на турските власти. Същевременно се сдружава с търговеца Евстати Салвели, като фирмата им постепенно разкрива свои кантори в Търново, Русе, Букурещ, Виена, Цариград, Одеса и др., а търговията им успешно са развива в рамките на Османската империя и в чужбина.

През 50-те години на ХІХ век Хаджи Николи се включва в борбата на българския народ за извоюване на църковна независимост, заставайки начело на търновци в опита им да изгонят гръцкия владика Неофит Византиос. Той се обявява за  назначаването за търновски митрополит на видния наш духовник Неофит Бозвели. Във връзка с това в края на 1853 г. възрожденецът заминава за Цариград, за да защитава интересите на търновци пред Гръцката вселенска патриаршия.

През 1856 г. Хаджи Николи е включен в състава на делегацията, упълномощена от Търновската епархия да отстоява исканията на българското население за отстраняването на омразния гръцки духовник и за назначаването на Неофит Бозвели на неговото място. Това налага той да се установи да живее постоянно в Цариград, за да може да участва още по-активно в църковно-националните борби като пълномощник на търновци.

В турската столица, съвместно с Гаврил Кръстевич, Христо Тъпчилещов, Димитър Гецов и българските владици Иларион Макариополски и Авксентий Велешки, той повежда енергична борба с гръцкото духовенство. В нея Хаджи Николи изгубва почти цялото си богатство и състояние. Въпреки това, постепенно започва да се ползва с доверие пред Високата порта, като често ходи при турските управници, за да иска помощ в борбата срещу омразните гръцки владици.

Търновецът постепенно се издига като един от най-активните наши дейци в тази борба и поради тази причина е избран за делегат на Църковно-народния събор, провел се през февруари 1871 г. в Цариград. На него той е включен в състава на Временния екзархийски съвет на независимата българска православна църква, където работи активно за нейното утвърждаване и укрепване.

След освобождението на България от турско робство Хаджи Николи се завръща в родния си град. Изпаднал в тежко материално състояние, тъй като е похарчил богатството си за народната кауза, той завършва земния си път в крайна бедност на 3 септември 1892 г. Заради големите си заслуги в борбата на народа ни за църковно-национална независимост е погребан с почести от признателните си  съграждани.

Днес в началото на Самоводската чаршия в Търново продължава да се издига величественият хан на Хаджи Николи, построен от майстор Колю Фичето през 1858 г., който бил най-представителната сграда в старопрестолния град за времето си. Тънеща дълги години в забвение и разруха, наскоро сградата беше реставрирана и превърната в културен център с музейна сбирка и картинна галерия и сега се посещава от множеството туристи и гости на старата столица.


Легендарният хан във Велико Търново Гробът на видния възрожденец в двора на търновския храм „Св. св. Константин и Елена“

В категории: Възраждане , Българските родове

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петър Йорданов
12.06.2020 11:27:43
0
0
На портрета е изобразен майстор Колю Фичето.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки