Примата от село Славяново


Примата от село Славяново
Люба Ангелова-Велич на сцената
15 Февруари 2016, Понеделник


През септември 1995 г. бях във Виена, поканен от българската диаспора да изнеса сказка по случай 110 г. от съединението на княжество България с Южна Румелия.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

След нея имаше официална вечеря и там се запознах с една възрастна дама, която ми представиха като Люба Ангелова-Велич.
Името й не ми говореше нищо. На вечерята седях до зам.-председателя на дружеството на българите в Австрия Павлина Борисова, която ме попита какво впечатление ми е направила госпожа Люба Велич. С голямо неудобство признах, че не знам нищо за нея и за първи път чувам името й.

Тогава Павлина Борисова ми разказа подробности за живота й, от които разбрах, че това е една необикновена жена. 
Родена е на 10 юли 1913 г. в село Славяново, Поповско. Учи гимназия в Свищов, където започва да пее в гимназиалния хор и става негова солистка. На едно представление я чува Георги Златев-Черкин, който е само 8 г. по-възрастен от нея, но вече има славата на много добър музикален педагог с диплом от Виенската музикална академия. Той остава изумен от нейния глас и се заема с обучението й.

След три години я изпраща във Виена с препоръка до преподавателя му проф. Хайнц Фридер, който като я прослушва също намира, че тя притежава впечатляващ глас. Урежда й стипендия за следване и през 1938 г. тя завършва Виенската музикална академия.
Дебютира на сцената в ролята на Неда в „Палячо“ на Леонкавало в операта в Грац. Музикалните критици й дават много добра оценка и българката бива поканена да пее във Виенската опера. В ролята на Саломе от едноименната творба на Рихард Щраус жъне небивал успех и в 49 представления е награждавана с бурни овации от публиката. Самият Рихард Щраус след едно от представленията й казва: „Не знаех, че моята музика е толкова хубава“.

Освен че пее, тя и танцува със седем воала, което довежда зрителите до френетичен възторг. Представлението се филмира и така Люба влиза в киното през парадния вход. Впоследствие изиграва 70 роли в различни филми.
Междувременно пее и в Парижката, Дрезденската, Лайпцигската и Берлинската опера.
Краят на Втората световна война я заварва в Потсдам без никакви пари и имущество. Там живее под наем. Открива я един висш американски офицер – любител на оперната музика, който е чувал за нея от свои познати меломани.

С военен кораб двамата пристигат в САЩ, за да участва тя в концерти. Само това знаела за нея госпожа Борисова, защото Люба не желаела да разказва за живота си в Америка.
Мене обаче ме завладя любопитството и отидох при Велич. С голямо извинение я помолих да ми позволи да седна до нея и да ми разкаже за преживяното в САЩ. Тя ми отговори, че досега не е споделяла с никого, но понеже чувства, че не й остават много години живот, ще бъде откровена и започна своя разказ.

„Пристигнах в САЩ в началото на януари 1946 г. В края на месеца изнесох първия си концерт. По някаква случайност на него присъствал и президентът Хари Труман. Много харесал моето изпълнение и после идвал на всеки мой концерт. За 40-я ми рожден ден през 1953 г. Белият дом организира за мен грандиозен прием.
Неговият наследник Дуайт Айзенхауер, когото наричаха Айк, беше много популярен сред хората, защото е участвал като главнокомандващ американските войски по време на Втората световна война. Той също стана мой почитател, а може да се каже в известна степен и обожател. Присъстваше на всяко мое представление и ми поднасяше огромна кошница с цветя. През 1959 г. организира специален прием за мен, който беше много по-грандиозен от този през 1953 г.

Но всичко това е минало. Сега съм само една стара жена, която се готви за среща с Бога. Вече съм направила и завещанието си. След смъртта ми искам да бъда пренесена и погребана в гробището на родното ми село Славяново“.
Люба Ангелова-Велич почина на следващата година. Не знам защо не е изпълнена последната й воля вечният й дом да бъде на родна земя. Гробът й и до ден днешен е във виенското гробище.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки