Край най-старите рудници, открити досега в Европа


Край най-старите рудници, открити досега в Европа
„Богородичната стъпка
09 Февруари 2016, Вторник


Освен спа процедури, Старозагорски минерални бани предлагат и разходки сред красива природа и древни светилища

Автор: Камен Колев

Че древните римляни са познавали качествата на лечебните минерални води се знае, но има податки, че и още от времето на траките лечението чрез вода е било познато. Според историческите източници, тракийско племе е обитавало земите, върху които днес се простират  Старозагорските минерални бани.
За присъствието на древния народ се съди от саркофага, който още може да се види в местността Богородична стъпка, недалеч от курорта. Там е била каменоделната, където се е обработвал материалът, с който са градени домовете на знатните вождове.
Курортът се намира на 12 км северозападно от Стара

Загора, разположен е в южната част на Средна гора, на 360 м надморска височина.
Освен на минералните води, които извират на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40°С и дебит 12 л/секунда, почиващите могат да се насладят на изобилието от дъбови, габърови, лескови и борови гори.
Водата е леко минерализирана, хипертермална, с неутрална реакция. Съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи.
Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести, затова курортът е предпочитано място за почивка и лечение на различни болести.

Като селище Старозагорските бани са възникнали 5 хил. години преди Христа. Първите хора, заселили се тук,  дошли от областта на днешните Иран и Ирак. Те избрали този район най-вече заради топлите минерални извори, бликащи от земните недра.
Издържали се като добивали медна руда, която разменяли за необходимите им стоки. С течение на годините по тези места са се сменяли едни племена с други и се  образувала голяма селищна могила – една от множеството в България.

При разкопки в нея са намерени ценни музейни експонати, които нямат аналог в съвременна Европа. Археолозите са открили ненадминати шедьоври на праисторическата култова пластика – мраморна човешка фигурка, двойна глинена фигурка – от едната страна е изобразена жена, от другата мъж, глинен таралеж и много други предмети с култово предназначение. Останки от средновековно поселение се откриват по десния бряг на реката, главно в района на сегашния плаж и северозападно от него.
По време на Древния Рим точно върху минералния извор е изградена баня на площ от 2500 кв. м, която е просъществувала около 12 века. По стените и подовете на басейна имало облицовки от полирани мраморни плочи. Подът на западния вестибюл бил изпъстрен с  многоцветна мозайка.

При проучванията си археолозите открили мраморни релефни плочки на трите нимфи, мраморен жертвеник с посвещение на бог Долихен, тоалетни принадлежности и други любопитни артефакти.
Банята е имала 12 помещения – 3 басейна (за хладка, гореща и студена вода), 2 съблекални, вестибюл и голяма зала – нимфеум. При разкопките е бил открит строителният надпис, монети и материали, които доказват, че тя е била построена през ІІ век по времето на император Марк Аврелий и Луций Вер. Изградена е със собствени средства на Улпий Хиероним – първожрец на Августа Траяна и пазител на императорския култ.

Старозагорските бани били добре познато място за лечение и възстановяване на много римски легиони, водили войни на Балканския полуостров в епохата на Римската империя, но Римската баня е съществувала и е била използвана и през средновековната епоха.
По време на турското робство през 1673 г. жената на турския валия посетила селището, харесала местността и по нейна инициатива била построена женска баня, която съществува и до днес. Сто години по-късно била издигната и мъжка баня. Днес двете бани са обединени в общ комплекс, изграден през 1974 г. Преди 1989 г. в Старозагорските минерални бани са били построени десетки почивни станции на държавни предприятия и институции. В последните няколко години в курортното селище се нароиха луксозни хотели, които разполагат със собствени спортни и възстановителни спа центрове със сауни, парни бани, ароматизирани с мента и евкалипт, ледени стаи.

Можете да поплувате в топли минерални басейни, някои от които с олимпийски размери, да се поглезите на водните легла в някои от тях - под тялото ви извират мощни водни стълбове, които ви масажират. Можете да се оставите в ръцете на сръчни масажисти, да се почувствате като императори в римска баня или пък да поиграете тенис на корт.
Когато ви се прииска да разгледате района като турист, идете в центъра на днешния курорт, непосредствено до минералния извор е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VI – IV хил. пр.н.е., а на 6 км югоизточно от него, в местността Мечи кладенец се намират най-старите медни рудници, открити досега в Европа — от края на V хил.пр.н.е. От проучените 11 рудника е добивано огромно за времето си количество медна руда.

В околността, на 1,5 км от курорта е местността Богородична стъпка. Там има скално образувание, наподобяващо отпечатък от женски крак, който според легендата е оставен от самата Богородица. Митът за „стъпката“ се ражда заради изключително силното биоенергийно поле в района.
Легендата разказва, че това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. След приемане на християнството по тези земи мястото се счита за свято и лековито и е изграден параклис, наречен „Рождество Богородично“.
В близост до него се намират и два жертвени олтара от тракийско време. Курортното селище е изходен пункт за връх Момини гърди.

Ако обичате екстремните преживявания, можете да проникнете в някоя от неблагоустроените пещери в района. Това обаче може да стане само със специална екипировка и с помощта на опитни водачи.
Нископланинският релеф и съхранената природа осигуряват възможности за разходки по екопътеки и за множество туристически маршрути до съседните китни селца.


В курорта са построени десетки почивни станции на предприятия и държавни институции и частни хотели Освен с лековитата минерална вода, мястото е прочуто и с красивата си природа Стари пощенски картички с изгледи от Старозагорските бани Стари пощенски картички с изгледи от Старозагорските бани Стари пощенски картички с изгледи от Старозагорските бани

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки