Календар на здравето през януари


28 Януари 2016, Четвъртък


Всеки месец в Кабинет „Десант“ ще публикуваме медицински коментари върху дългосрочната метеорологична прогноза на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Правим това за улеснение на нашите читатели, голяма част от които са постоянно изложени на въздействия и болестна повишена чувствителност от промените в метеорологичната обстановка. Още повече, медицинската биоклиматология придобива от ден на ден все по-голямо значение и се цитира от почти всички европейски медии.

Активни спрямо човешкия организъм метеорологични фактори през месеца ще бъдат високата влажност, ниското барометрично налягане, различията в температурите на преминаващите въздушни маси и т. н. Доказано е, че когато честотата и продължителността на промените на тези фактори са по-големи, метеопатологичните реакции на организмите също повишават своята честота и водят до изостряне на някои хронични заболявания.

Очертаващите се метеорологични особености „обещават“ добри условия за благоприятно развитие на въздушно-капкови инфекции на горните дихателни пътища. Предполага се и възможността за активиране на някои хронични заболявания (бронхити, бронхиектазии) и свързаните с тях отражения върху сърдечната дейност. По тази причина предразположените към тези заболявания възрастови групи от населението – хора над 60 години, кърмачета – трябва да избягват излизането навън при наличието на мъгли, влажен въздух и дъжд.

Наложително е в този период да се избягва и колективното събиране в затворени помещения, което подпомага разпространяването на въздушно-капковите инфекции. Проблемът е особено актуален за онези служители, които работят в зали и имат пряк контакт с гражданите. В тези случаи се препоръчва редовното проветряване, дезифектирането на въздуха, периодични почивки с излаз на открито, употребяването на богата на витамини храна.

Грешно е да се смята, че малките деца трябва през зимните дни да стоят за по-сигурно вкъщи. При прогнозираните метеорологични условия в дните, когато няма мъгла и не вали дъжд, те трябва да се извеждат на разходка в обедните часове. За останалите възрасти подходяща закалителна процедура е системното прекарване в планините или извън населените места, където им препоръчваме да спортуват активно.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки