Италианско капричио и сага за етруските


Италианско капричио и сага за етруските
Маската на Терес (вляво) и маска на етруски владетел
19 Януари 2016, Вторник


Легенди и истини свързват тракийското племе с нашите предци

Автор: Лилия Димитрова

Преди повече от 10 години посетих град Таргуния в Италия и огромния некропол на тракийското племе етруски, който се намира в околностите му. Но и до днес не забравям впечатляващата гледка на това селище, построено на висок хълм в години далеч преди Христа. Градът, който притежава огромен музей с безброй артефакти от времето на траките, е опазил и до наши дни голяма част от крепостните си стени, порти, кули, водоскоци, както и изумителния си некропол.

Впрочем, в този район между областите Лацио и Умбрия, който в древността се е наричал Етрурия, има много градове и некрополи, останали от времето на етруските (Х-ІІ в. пр.Хр.).
Удивителното е, че с просто око веднага се забелязва изключителното сходство между строежа и вътрешната стенописна украса на тези гробници и нашите тракийски гробници в Казанлък. Любопитството ми си остана, но от малкото, което видях при посещението си в този край на Европа, не можах да си изградя по-цялостна представа за тези необикновени хора етруските. И много се зарадвах, когато разбрах, че ще имам възможност отново да тръгна по стъпките им.

И все пак, кои са етруските? Всички теории за произхода им, колкото и да са различни, са единодушни в едно – този народ е много древен и го наричат „митичен“, тоест легендарен. А легендите са нещо много любопитно и често подсещайки се от тях, историците откриват различни реално съществуващи преди хилядолетия събития.
Изследователите признават, че това е тракийско племе. Според Херодот те са тръгнали към Апенинския полуостров от Лидия – Мала Азия, днес в Турция. Напуснали са родните си места след няколко гладни години, за да търсят по-плодородни земи, водени от Тиренск – син на Ати.

Според друга теория, заедно с Тиренск е бил и брат му Тарконт. Те били синове на царската фамилия Телепхис, която управлявала Мизия и това се случило около ХІІІ в. пр. Хр. По-късно тук дошли още етруски от Лидия и се заселили при своите в днешната област Умбрия, която тогава се наричала Етрурия.
Мизия ли? Бях шокирана от това, което научих от разказите на хората и разните справочници, енциклопедии, исторически книги и учебници, до които се докоснах. Че къде има по света другаде област Мизия, освен в нашата Северна България, която и днес наричаме така? Нима е възможно нашите тракийски племена да са били в близки родствени отношения с етруските?

В Италия те били наричани още „тирени“ по името на водача им, а по-късно ги преименували на „туски“, което пък наименование идва от един техен ритуал, непознат на латините и другите народи, дошли по тези места  по-късно. Това е било някакъв вид жертвоприношение, дар за боговете. Гръцкият историк от V в. Елансо Лесбос уточнява, че тръгнали от Гърция, разпръснали се по Средиземно море и се установили в Етурия.
Езикът им бил близък с народите от унгро-финската група с ударение на първата сричка. Така е говорело населението, подобно на иранците, потомци на скити и осетинци, тоест става дума за алтайски език, в чиято група се включват и унгро-финските езици.

Миграцията им, както вече споменах, не е станала изведнъж, а на няколко етапа. В един  египетски документ се споменава името „терес“, с което се обозначават хора, свързани с тирените, тоест с етруските. Херодот ги свързва в родствени отношения с троянците, като се опира на песента, изпята от Вергилий в Енеида. В Източното Средиземноморие на няколко километра от Троя се намира остров Лемнос, където през 1885 г. е открита т.нар. „Стела Лемнос“, върху която има надпис, издълбан на диалект, подобен на етруския език. Колоната е от VІ в.пр. Хр. и все още се изучава от учените.

През 2004 г. Гуидо Барбужани от факултета по биология на град Ферара прави ДНК анализ на скелети от етруски гробници, който сравнява с генетичния код на хора, живеещи днес по тези места, както и с настоящите жители на Мала Азия, около древна Лидия. И установява, че ДНК-то на откритите в етруските гробища люде е по-близо до тези, населяващи Мала Азия, отколкото до тези, живеещи в Италия (древна Етурия).
А аз се запитах – какво прави името Терес в египетски документ, споменато като име на група етруски народи и като име на тракийски цар на племето одриси, чиято златна маска бе намерена в тракийската могила „Светицата“ в Казанлъшко. И за какви синове на цар от Мизия става въпрос?

Лидия и Мизия са много близко една до друга. Възможно ли е траките, живели по нашите земи, да са били в родствени отношения с етруските?
Етруските са били високи, стройни, фини хора, елегантно облечени в красиви туники с втъкани в тях златни нишки. Имали са шапки. Интересни са били сандалите им – отпред с издигнат нагоре връх, на които подметките били от две здраво свързани части, за по-лесно пристъпване. И обувките, и облеклото им били украсени с много бродерии. И до днес съществува израза „елегантен като етруските“.

Те са имали писменост. Жените им били поставени в обществото наравно с мъжете. Вярвали в много богове, от които главният се наричал Тинко. Но вярвали и в демони, които пренасяли душите на умрелите в отвъдния свят, а един от тях бил с криле и клюн. Жреците извършвали редица жертвоприношения и гадаели чрез тях, както и по летенето на птиците и по светкавиците. Имали и специални еротични празници.
Етруските се наричали на своя си език „расена“ или „расна“, което може да се разбира като „Аз съм син на Ра“, а знаем, че Ра е един от най-великите богове на фараоните.
Колкото до разстоянието между Египет, Лидия, Мизия и Етурия, то е незначително. Възможни ли са били комуникации между тях?

Тускания е един от големите градове в Италия, разположен в района на древна Етрурия. Той е изграден върху огромен скалист хълм от „туфрок“ или просто „туфо“, както наричат тук варовития камък, появил се преди милиони години при образуването на планините. Туфът е материал, от който изработват тухли за строеж, различни предмети за украса в бита, саркофази и много други.

В подножието на Тускания текат реките Марта и Капечио, между които се шири долината на „пътя на овчарите“ (трансуманца). Както в България преди години овчарите от Стара планина, Средна гора и Родопите отвеждаха стадата си през зимата към беломорските пасища, защото е по-топло край морето на юг, така и тук през долината на Тускания са преминавали безбройните стада на Чочерията към по-приветливите местности край Тиренско море.
Земята около реките е много плодородна, а наблизо е и езерото Болсена с няколко обрасли в екзотична растителност острови, което днес е туристическа атракция.

Една легенда разказва, че градът е наречен на името на Асканиу – син на легендарния Омиров герой Еней. В древността морето е било по-навътре в сушата и по-близо до Рим, та той слязъл там. Синът му обаче, очарован от примамващите в далечината зелени планински възвишения, пришпорил коня си към тях, спрял се в подножието им сред тучните крайбрежни поляни на река Марта и първите живи същества, които видял, били 12 кученца. А на латински 12 кученца се произнасят „тус-кана“. Асканиу останал тук и създал Тускания.

Според друг мит селището е основано от Туску – син на Херкулес и Агахе.
По данни на историците и археолозите този район е заселен още през Х в. пр.Хр. от тракийското племе етруски, дошли тук от Мала Азия. Намерените артефакти  и особено некрополите – 12 на брой, които са извън крепостните стени на града, говорят, че градът държава е обединявал икономически, административно и религиозно селищата наоколо. През следващите векове Тускания се превръща в един от най-важните градове на преименуваната от Етрурия в Тускания област, явяващ се център на пътната мрежа, която свързва брега на Тиренско море с езерото Болсена и с вътрешността на страната, и е бил голям селскостопански пазар.

Той влиза в границите на Римската империя през ІV в. пр.Хр. Предполага се, че най-вероятно етруските не са влезли във военни стълкновения с романите, за да опазят селскостопанските си райони – безкрайните маслинови, лозарски и зърнени масиви, както и работилниците за производство на изделия от туфо, а също и изградените водопроводи и минерални извори.
По-късно Тускания става център на социални сблъсъци между отделни фамилии за власт и е завладян от лангобардите, в чиито войски е имало и древни българи, водени от Албоин. През 1192 г. става епископски център, а малко по-късно – свободен град с общинско управление и територия, в която влиза много земя заедно със замъците в нея и населението й.

През 1222 г. свети Франциск от Асизи създава тук орден на францисканците и последователите му изграждат из околността множество манастири. След това отново започват междуособиците за власт – този път между семействата Гвелфи и Гибелини. Днес, 1500 години след тези събития, с удивление можем да видим по вратите и фасадите на домовете запазени гербове на фамилиите. Значи потомците им са тук и до днес.
Днес Тускания е цветущ град, който може да се похвали с многобройни архитектурни обекти от времето на етруските, като останките от някогашните крепостни стени все още ограждат част от старите му квартали, където величието на древността дискретно се вплита в предизвикателствата на съвремието ни...


Тускания и до днес пази спомени за древното си величие

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки