Съвременно лечение на вирусните заболявания


14 Януари 2016, Четвъртък


На редакционния телефон отговаря д-р Сталдер от Женева


Много отдавна се говори, че е безсмислено да се взимат антибиотици при вирусни заболявания, тъй като те влияят само на бактериалните инфекции. И все пак не съществуват ли лекарства, които може да се справят с атаките на вирусите?
Стефка Ружева, Варна

В отговор на въпроса на читателката публикуваме мнението на проф. д-р Х. Сталдер, директор на университетската поликлиника при кантоналната университетска болница в Женева, Швейцария.
„Известно е, че не всички вирусни инфекции протичат тежко, някои дори преминават от само себе си.
Веднага искам да добавя, че не смятам за правилно да се извършва профилактика на вирусните заболявания с антибиотици.
Изключение прави само хроничният бронхит, който може да се изостри при вирусни инфекции.

По отношение на противовирусните средства от химичен произход ще посоча, че на тяхното лечебно въздействие се поддават вирусните инфекции на горните дихателни пътища, херпесните вирусни инфекции, причинени от т. нар. ретровируси, и т.н.  Така препаратът може да предотврати и излекува грипа, причинен от вирус А.
В кабинетите обаче не разполагаме с бързи средства за диагностика на вирус А. За да има ефект, лекарството трябва да е назначено в първите 48 часа от заболяването.
Много добри средства срещу вирусите, предизвикващи обикновения херпес, а също и херпес зостер, са ацикловирът (търговско наименование зовиракс), бривудин и ретровир.

Друг голям успех на медицината в това отношение са веществата оселтамивир и занамивир.
Относително малки са възможностите на кортизоновите производни при вирусни инфекции с изключение при инфекциозна мононуклеоза.
Биологичното вещество интерферон, което потиска размножаването на вирусите и събуди големи надежди, ни разочарова напоследък. Оказа се, че то може само да възбуди „антивирусно състояние“ в клетките. Това му въздействие се използва за лечение на хепатити в комбинация с други средства.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки