Храната през зимата


14 Януари 2016, Четвъртък


Какъв би трябвало да е правилният хранителен режим през зимните месеци?
Миглена Таушанова, Хасково


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Резките климатични промени се отразяват по различен начин върху нуждите на човека от витамини, въглехидрати, мазнини и др. Известно е, че витамините като катализатори на редица физиологични процеси са едни от най-важните съставки на храната и затова тя трябва да бъде пълноценна с витаминното си съдържане, особено през зимата, когато естественият им прием е значително намален.

Не бива обаче да се заблуждаваме, че особеностите на храненето през студените месеци се отнасят само за витамините. Неблагоприятните зимни условия влияят на всички съставки на храната. Така например солите, които са особено важни за подрастващите организми, значително намаляват своето процентно съдържание.
Недостигът на витамини и соли през зимата затруднява и използването на белтъците като градивен елемент в организма. Ето защо се налага увеличеното консумиране на лесно усвоимите животински белтъци. Нуждите от белтъчини през зимата можете да задоволите, ако в дневното си меню включите: мляко (кисело или прясно – 400-450 г), месо и месни продукти – 200 г, млечни произведения: сирене, кашкавал, извара – 40-60 г, риба – 150 г и 1 -2 яйца.

Източникът на енергия – мазнините, също търпи изменения. През зимата за подрастващите е необходимо две трети от мазнините да бъдат от животински произход, за активната възраст – половината, а за възрастните – една трета. Още по-добре, ако масната дажба на възрастните е от растителен произход (слънчогледово, тиквено, рапично, маслинено, царевично, соево или фъстъчено масло).

Докато през зимата се препоръчва увеличаване консумацията на почти всички съставки на храната, по отношение на въглехидратите се налага известно ограничение. Установено е, че те трябва да бъдат от порядъка на 45-50 на сто от менюто. За да избегнете затлъстяването и по-бързото образуване на атеросклеротични изменения, стремете се на вашата трапеза през зимата да има хляб, варива, картофи, сушени плодове и зеленчуци. И по-малко сладкиши, сладка, конфитюри, компоти.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки