60 г. от първия български златен олимпийски медал


60 г. от първия български златен олимпийски медал
Първият български олимпийски шампион Никола Станчев
12 Януари 2020, Неделя


Станка Златева и Дончо Жеков дариха 90 екипа на младите надежди по борба в Бургас


През 2016 г., когато в Рио де Жанейро, Бразилия, ще се проведат 32-те летни олимпийски игри, България ще отбележи 60 години от първия си златен медал. Негов носител е представителят на прославената бургаска школа по борба в категория до 75 кг в свободния стил Никола Станчев.
В първата си схватка на летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956 г. прославеният наш борец побеждава абсолютния фаворит Георгий Схиртладзе (СССР), но след това губи от непретенциозния Кацурамото (Япония). За да спечели златото, оттук нататък той трябва да побеждава само с туш съперниците си – нещо, което специалистите смятат за невъзможно.

Но българинът доказва, че грешат. Печели последователно с туш срещу Щер (Германия) и Линдбланд (Швеция), а на финала отново е категоричен срещу Ходж (САЩ). И става първият българин, изслушал родния химн на най-високото спортно стъпало в света.
По повод юбилея в Морското казино в Бургас на 4 декември 2015 г. бе открита изложба „Бургаската спортна слава“. В зала „Коджакафалията“ са изложени спечелените купи и медали на прославените бургаски борци Никола Станчев, Продан Гарджев, Ангел Керезов, Крали Бимбалов, Кирил Терзиев, Иван Гинов, Стефан Иванов, Янчо Патриков, Руси Петров, Дончо Жеков, Янчо Павлов, Петър Иванов, Румен Йорданов, Адем Четов.

Борбата винаги е смятана за български национален спорт. По нашите земи от незапомнени времена са се провеждали така наречените „народни борби“ и вече изчезналите славянски стилове „на пояс“ и „борба с обхват“. Така през вековете сме успели да съхраним нашия традиционен стил „сухата борба“, също както това е станало с езика ни, с песните и вярата ни. И до днес се провеждат такива състезания на празници, сборове, панаири, сватби, чествания.
Българските борци са оставили своята ярка победна диря в професионалната борба. Там началото е поставено през 1900 г., когато Никола Петров става първият българин световен шампион (виж за него по-долу), а 36 години по-късно Дан Колов печели европейска титла в борбата „кеч“.

Първият Клуб на българските борци аматьори - предшественикът на Българската федерация по борба, е създаден на 2 октомври 1932 г., а за негов председател е избран Евстати Георгиев. Сега в цялата страна съществуват и развиват своята дейност по укрепване физическото здраве на младите и подготовката им за участие в международни състезания над150 клуба, в които състезатели от различни възрасти усвояват тънкостите на борбата в свободния и класическия стил.

Първите международни отличия в професионалната борба завоюват състезателите ни на европейското първенство в Манчестър (Великобритания) през 1965 г. Тогава в свободния стил Лютви Ахмедов (97 кг) и Байо Баев (52 кг) взимат златото, а Станчо Колев (63 кг) грабва бронза. Първият медал в класическия стил на първенство на Стария континент печели Кирил Петков (78) – злато от „Тампере ’65.

Боян Радев пък е първият българин – двукратен олимпийски шампион. Той печели отличията си в две последователни олимпиади – в Токио през1964 г. и в Мексико – 1968 г. Неговият пример е последван от друг наш прославен борец – Петър Киров, който стъпва на златния олимпийски връх на игрите в Мексико през 1968 г. и в Мюнхен през 1972 г.
В галерията на българската борцова слава са още Еньо Вълчев, златен медалист от олимпийските игри в Токио през 1964 г., Исмаил Абилов, Симеон Щерев, Валентин Райчев, Рахмат Сукра и още много, много наши състезатели, донесли спортна слава на Родината си.

След 10 ноември 1989 г. обаче, поради погрешната политика на българските правителства и липсата на адекватно финансиране, борбата, както и целият български спорт отстъпват от завоюваните челни позиции. Сега единствените ни успехи в този спорт на световни първенства и олимпийски игри са свързани почти единствено с имената на двама състезатели Армен Назарян и Станка Златева.

Състезаващият се за България етнически арменец е златен медалист от олимпиадата през 2000 г. в Сидни, Австралия, три пъти е световен шампион и два пъти европейски първенец в категориите 52, 58 и 60 кг, носител на множество други престижни отличия. Станка Златева два пъти е сребърен медалист от олимпиадите в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г., петкратна световна и шесткратна европейска шампионка.

В края на декември 2015 г., по време на награждаването на най-добрите спортисти на Бургас, почетни гости на тържеството бяха Станка Златева и един от най-успешните борци на града Дончо Жеков. За да спомогнат за развитието на този спорт в града, те дариха 90 модерни спортни екипа от най-добрата марка, надявайки се догодина бургаските борци да имат още повече успехи и медали.


Достоен продължител на славните традиции в българската борба е Армен Назарян

В категории: Спортен дух , Горещи новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки