Козметика в студените дни


29 Декември 2015, Вторник


Времето вече застудя и в тази връзка се интересувам какви грижи трябва да се полагат за кожата

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

на лицето през зимния сезон?
Геновева Василева,
Русе

Козметичните правила, които трябва да се спазват през зимата, целят преодоляването на временното въздействие на метеорологичните фактори. Както съветва дерматоложката д-р Невяна Берова, преди всичко е необходимо почистване на кожата, което обаче не трябва да се извършва със сапун. Препоръчва се това да става вечерно време с тоалетни масла и млека. Тези средства разтварят почти всички вещества в порите, проникват бързо в кожата и я обезмазняват, без да пречат на дишането й.

Една удачна почистваща комбинация представлява сместа от равни части лимонов сок, зехтин или бадемово масло и лавандулов спирт. След почистване на лицето с този своеобразен лосион е добре то да се наплиска с вода, в която има разтворено малко количество сода бикарбонат, която значително омекотява кожата. За още по-доброто й почистване се препоръчва употребата на смес от чаша прясно мляко с разбит в нея един жълтък или тоалетни трици.

Добре е след почистване на лицето по време на баня да го масажираме с мазен нощен крем. Масажът може да се направи и с мед, който добре я подхранва и изпъва. Тази процедура е особено подходяща, когато кожата изглежда повяхнала.
При появата на бръчки и наличието на суха кожа трябва да се спазва класическото правило да не се ляга вечер с грим, а лицето да се намаже с тънък слой нощен крем.
При обща отпусналост и повяхване на кожата след почистване е добре лицето да се напръска посредством пулвелизатор с тонизиращ разтвор. Една сполучлива и подходяща комбинация за целта е смес, приготвена от по 1 г стипца, салицилова и бензоена киселина и камфор, разтворена в равни части спирт и розова вода. Може с успех да пулвелизираме лицето и с малко бира.

През зимата използването на крем е необходимо повече от всякога. Подходящи за този сезон са така наречените хидратиращи кремове, които възстановяват влажността и еластичността на кожата. Те трябва не само да се мажат, а да се втриват по посока на лицевата мускулатура. Особено полезна процедура, подпомагаща омазняването на кожата в студените дни, са топлите маслени компреси с растителни масла като бадемовото например, зехтин и пр.
Д-р Невяна Берова припомня също, че през зимния сезон не трябва да се прекалява с пудрата, ружа и фон дьо тена. Кожата трябва да се остави да диша свободно през деня, а разкрасяващите мазила може да се използват само вечер, когато има подходящ повод за това.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки