„Аз съм българче“ събра сънародниците ни в Рим


„Аз съм българче“ събра сънародниците ни в Рим
Българчетата от фолклорния състав към училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Рим
14 Декември 2015, Понеделник


В италианската столица се проведе седмото издание на Фестивала на българите по света

Автор: Георги Ваташки

За седма поредна година от 20 до 22 ноември в Рим се проведе Фестивалът на българите по света „Аз съм българче“. Целта на събитието е да допринесе за съхраняването на българското самосъзнание сред съгражданите ни зад граница и да даде възможност на българчетата от цяла Европа да се изявят в три различни конкурса – рисунка, литература и музикално-словесно народно творчество.
Инициативата е на 18 асоциации, обединяващи българите от Испания, Чехия, Австрия, Германия, Италия и Великобритания, като първото й издание се състоя по случай Деня на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий на 24 май 2008 г. в Мадрид. Тазгодишният форум бе в рамките на юбилейните Дни на родната култура в италианската столица.

Организатори на „Аз съм българче” е Асоциация за култура Т.А.Н.Г.Р.А. – Мадрид, с председател Деана Иванова, а домакин тази година е българското училище в италианската столица „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Живка Иванова.
Във фестивалните конкурси по рисунка, литература и музикално-словесно народно творчество взеха участие над 750 деца от български училища по света. Общо за участие в това издание на форума бяха изпратени 285 рисунки, 72 есета, както и близо 80 записа на народни песни. До крайния кръг на надпреварите достигнаха 80 българчета, живеещи в осемевропейски държави.

„Пожелах си да направим това за българските деца, пръснати по света, и да ги мотивираме да съхраняват и малкото българско, останало у тях. Това е и най-голямата цел на този фестивал. В началото бяхме подкрепяни от мадридската община, после подадоха ръка и различни наши организации. Идеята е и българските асоциации, които са пръснати по цял свят и работят по една кауза, да имат възможност да участват. Фестивалът е начин да помним миналото си, да се гордеем с него и да бъдем винаги решителни и най-вече да предадем на децата си съзнанието за тяхната българска идентичност“, заяви по време на откриването на празника Деана Иванова. Тя добави, че с провеждането на „Аз съм българче“ в момент на изострена обстановка след трагичните събития в Париж, сънародниците ни зад граница ясно казват на света: „Не на насилието и страха! Не, ние няма да променим начина си на живот! Ще продължим да се радваме на нашите деца и ще запазим и защитим своите ценности”.

В първия фестивален ден бе представена изложба със 70 детски рисунки на тема „Моят град – прозорец към България“, в която взеха участие възпитаници на българските училища в Рим, Будапеща, Палма де Майорка, Босилеград, Франкфурт на Майн, Алкала де Енарес, Леганес, Торент, Виена и Лондон. С първи награди в отделните възрастови категории бяха отличени петгодишната София Делева от Канада, 11-годишната Цветелина Петкова от Палма де Майорка и Юлия Бурукува от Болград, Украйна. Призовете за децата бяха осигурени от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Следващият ден на „Аз съм българче“ започна с кръгла маса на учители и ръководители от българските организации в Европа, на която се разискваха актуални теми и проблеми на образованието зад граница. Оформи се списък от въпроси и предложения, който ще бъде отнесен до вниманието на компетентните български институции като ДАБЧ и Министерство на образованието и науката. С особен интерес бе посрещната едночасовата лекция на професор Кирил Топалов от Българска академия на науките, посветена на делото на св. св. Кирил и Методий и неговите измерения в контекста на европейската цивилизация. Преподавателите имаха възможност да научат и малко известни факти от живота и делото на славянските първоучители, които от своя страна да предадат на своите ученици.

В лекцията на Топалов историческите факти бяха пречупени през погледа на филолога – подход, който заинтригува както учителите по български език и литература, така и специалистите по българска история.
Пред присъстващите в италианската столица бяха представени и два научни труда на български учени, посветени на интеграционните процеси сред българските общности в Южна Европа: „Българите в Италия и Испания – културни характеристики, имиграционен процес и социална интеграция” на Румяна Георгиева и „Модели на интеграция на българите в Южна Европа” на Снежана Атанасова.

На следващия ден – 21 ноември, празникът продължи с песни и танци в салона на Българския културен институт „Борис Христов“ в Рим. Музикалната програма бе дело на възпитаниците на българските училища в Испания, Италия, Австрия и Германия. Бурни аплодисменти заслужи изпълнението на Анита Екенова от Мюнхен на безсмъртното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче”. След нея на сцената излязоха децата от вокална група „Арфа” от училище „Петър Берон” в Будапеща, талантливият Джонатан Костов от Испания и колоритната група от българското училище в Рим, която, освен с песни, зарадва присъстващите и с кратка пиеса.

Форумът продължи с кръгла маса на тема „Организация на учебния процес в българските училища зад граница“. Трите часа, определени за дискусии по темата, се оказаха крайно недостатъчни, но все пак се очертаха основните насоки, вълнуващи представителите на различните институции. Те бяха свързани с регламентирането на школата, с квалификацията на учителите и с въвеждането на дистанционното обучение.
Третият ден на празника започна с разходка по българските следи в Рим, организирана от Венета Ненкова - директор на българското неделно училище в италианската столица „Асен и Илия Пейкови“. Децата имаха възможност да се докоснат до късчета от родната история, запечатани в миналото на Вечния град, като гроба на св. Константин Кирил Философ и паметниците на Капитан Петко войвода и Иван Вазов.

Финалът на фестивала бе посветен на родните традиции. Народни песни и хора огласиха тържествената зала на българското посолство в Рим, където се проведе заключителният гала концерт на участниците. Той се състоеше от няколко артблока със специална фолклорна програма. В нея се включиха самодейният състав към българското школо в Будапеща с ръководител Светла Кьосева и групата „Български кокичета“ от Босилеград към сдружението „Глас“ на нашите сънародници от Банат, танцовата формация „България“ от Палма де Майорка и ансамбълът „Сребърни звънчета“ към училището в германския град Дюселдорф.

Публиката изпрати с овации и Хора за автентично българско пеене към „Български ритми“ от Виена с художествен ръководител Мария Тонева. Изпълненията на неговите гласовити солисти Мариела Апостолова, Нина Василева, Димитър Карамитев и Мария Карамитева доказаха за сетен път на всички, че българският фолклор е уникален по своята същност.
Благодарение на децата от българското училище „Васил Левски" от Прага пред събралите се нашенци оживяха народните обичаи Лазаруване и Коледуване.

След тях на сцената излязоха и талантливите танцьори от фолклорен ансамбъл „Българи“ към сдружение „Заедно“, обединяващо сънародниците ни в чешката столица Прага.
Голямата награда – „Короната на фестивала“, за най-силно участие през тази година грабнаха домакините от Италия - възпитаниците на римското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред призьорите се наредиха и възпитаниците на „Петър Берон“ от Чехия, които получиха отличия за най-добро есе на тема „Моята България“.
Празникът завърши с дълго българско хоро, на което се хванаха всички участници, както и много родители и учители.

„Аз съм българче“ тази година бе не само фестивал, но и предизвикателство към всички нас, които живеем далеч от Родината. Като събитие той се превърна в израз на родолюбието, българския дух и идентичност, които трябва да съхраним, въпреки смутните времена в Европа!“, заяви развълнувано в своето закриващо слово ръководителката на „Т.А.Н.Г.Р.А“ Деана Иванова.


Съставът „Сребърни звезди“ от Дюселдорф Анита Екенова от Мюнхен заслужи бурни овации за декламирането на „Аз съм българче“ „Български кокичета“ от Босилеград


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки