Силен съм, защото съм Българин! Как Дан Колов обръща гръб на Холивуд


Силен съм, защото съм Българин! Как Дан Колов обръща гръб на Холивуд
Българинът в Париж, където печели Диамантения пояс
29 Март 2019, Петък


Така обяснява тайната си патриотът, който никога не е приел чуждо гражданство. На 26 март се навършиха 77 години от неговата смърт

Автор: Борис Цветанов

Дан Колов е уникално световно явление с над 1500 битки в борбата кеч и само със 72 загуби. Някои от тия двубои са траели часове – като този с японската икона Джики Хигън, наричан заради мръсните си номера Удушвача: два часа и пет минути.

За значението на тази битка за Страната на изгряващото слънце говори фактът, че сред зрителите е и самият император (казват, борецът бил негов племенник). Въпреки подлите си хватки, Удушвачат е повален и остава неподвижен под планината от мускули на Дан Колов и завинаги е изхвърлен извън борда на борците.

Час по-късно, едва прибрал се в хотелската стая, два самурайски ножа профучават през отворения прозорец на сантиметри от българина. За да не се стигне до по-сериозни изстъпления, полицията отцепва района и под силна охрана изпраща мигновено победителя до пристанището.

Тази победа е и голямото разочарование на Дан Колов от самураите, от които се е възхищавал – той е удивен защо тия хора на честта, които за нея си правят харакири,  не могат да понесат загуба на своя идол от чужденец?

Но не за успехите на тепиха ще стане дума тук, за тях е писано и ще се пише. Има къде-къде по-любопитни истории, свързани с българската легенда. Като например малко известното, че в езика на българския етнос в Чувашия, Татарстан, Памир и Хиндокуш и досега съществува думата кеч, означаваща борба до три пъти.

Сериозни изследователи я смятат за иранска, но забравят, че преди хилядолетия местността на днешен Иран е населявана от българи и че и досега в езика на иранците има близо 500 думи, които се припокриват със съвременни наши понятия.

За Страната на изгряващото слънце Дан Колов пътува с луксозния лайнер „Куин Мери“, фрашкан с холивудски знаменитости. Той – за среща с Удушвача, те – за да заснемат филм. Една актриса само дето не легнала в краката на нашия човек, но той не й обърнал  внимание. Нейното име така и до днес остава неизвестно, но тя го запознава с режисьор, който имал голямо желание да заснеме кинолента по романа на Едгард Уолъс „Кинг Конг“.

В това време всяка четвърта книга, издавана в Англия, е на летописеца на славните времена на Скотланд ярд. А на Дан Колов, след поредица от внушителни победи, му излязъл прякор Кинг Конг. Но българинът не се съгласява да застане пред кинокамерите.

Вече е отказал и на известния режисьор Мекъл. Той е във Франция, за да заснеме суперпродукция след най-шумния кеч двубой между световния шампион Анри Деглан и претендента за титлата Дан Колов. Битката се води в Париж в най-прочутата зала „Пале де спорт“ пред 30 000 зрители. Победата носи 1 милион долара и Диамантен пояс. Най-големите радиостанции по света излъчват пряко двубоя в цяла Европа, Азия и Австралия. Побеждава българинът.

Мекъл му пада на колене, за да го спечели за участие в замисления хит „Благородникът“. В него главният супергерой умиротворява две враждуващи африкански племена. „Не се учудвайте – успокоява го притежателят на Диамантения пояс – не сте първият, на който отказвам да се снимам във филм“.
„Велик и недостъпен!“ ще каже за него Мекъл в Холивуд. Така в Меката на киното са  наричали само вечната Грета Гарбо...

През същата 1936 г. Дан Колов се завръща триумфално в България. Сериозният изследовател на най-големите български загадки Григор Николов пише, че еуфорията, която всички помним, когато посрещнахме нашите футболисти от световното през 1994 г., е не повече от тържество в детска градина, в сравнение с посрещането на най-прославения българин за всички времена.

Още по-впечатлителен е неговият жест, когато тръгва пеша към родното си село Сенник, Севлиевско, с думите: „Пеша го напуснах, пеша искам да се върна“. 

Повече от четвърт век той не е стъпвал там, след като е прокуден от немотията и става градинар в Унгария. Братът му по борба Никола Петров го увещава да замине за САЩ, където, след като си изкарва хляба с всякаква хамалска и строителна работа, един ден приема предизвикателството на 106-килограмов гигант, когото побеждава в цирк „Виктория“ през 1914 г. И започва триумфът му като кечист.

Когато се завръща в България, в страната ни е известният руски режисьор Учички и актьорът Ханс Алберк. Както виждаме, не от днес датират мераците на холивудски знаменитости да флиртуват с български артисти и нашенски пейзажи. Но и те, както и днешните кинаджии, го дурят на „пей сърце“ из популярни кръчми.

Имало е и сериозни проекти като например за филм тип уестърн, по разказите на Йордан Йовков „Шибил“ и „Индже“. Не е ясно защо пропада идеята, говори се за несъгласие на българския класик. Четвърт век по-късно (за това вече писахме в „Десант“), Холивуд мечтае за филм по романа на Андрей Гуляшки „Срещу 007“, но пропускаме тази възможност.

Дан Колов се познава с Ханс Алберк, а актьорът го запознава с Учички. След двучасов разговор руснакът е възхитен: „Светът и България са спечелили световен кечист, но светът и България са загубили световен актьор“! И веднага му свалят звезди от небето за суперпродукция, която да бъде заснета в България, като освен на Витоша, снимки ще се правят в Бургас, Созопол и Варна. „Балканският лъв“, както също го наричат, отново отказва.

След Учички и Алберк други кинознаменитости отново се кланят на нашия човек. В България е дошъл Кларк Гейбъл – звездата от „Отнесени от вихъра“, и Жанет Макдоналд. И отново падащите си по нашенските кръчми и кулинарни вкусотии холивудски месии остават на сухо.

Няма отговор от нито един от изследователите на живота на Дан Колов за тая негова упоритост. Може би отказите му са продиктувани от това, че филмите, в които е канен да участва, са щели да са американски. А патриотът, който бе разкрил тайната си с думите „Силен съм, защото съм българин!“, никога не е и помислял за чуждо гражданство.

Дан Колов е печелел главозамайващи суми, тъй като сам си е бил импресарио, демек мениджър. Получавал е и е раздавал. В Сенник събира всички роднини и иска списък на кредитите им. Изчислили ги за над 1 милион. Покрил всички. Купил за 500 000 първия самолет за Българската гражданска авиация. Закупил електрическата турбина на първата българска ВЕЦ.

Когато партията на славните български комунисти отказва да бръкне в бездънните си джобове в полза на бъдещия вожд и учител на партията и народа, Дан Колов дава впечатляващата сума от хиляди долари за кампанията в защита на Георги Димитров по време на Лайпцигския процес. И не защото е бил комунист, а както сам отбелязва: „Аз съм българин и не мога да остана равнодушен към съдбата на друг българин, който е в опасност“.

Имал е имения в Калифорния и Канада, жилища в Париж, за които само Господ знае какво е станало с тях. Тъй като личният му живот е пълна загадка, можем да приемем единствено като слух, че френските му имоти са били присвоени от модистката София Ефтимова. Доста се била облажила и една рускиня на име Лиза, която е имала вземане-даване с него в годините на най-големите му битки.

Неговата къща в родното му село, построена от прочутия архитект Винаров, е кажи-речи празна. Няма реликви, говорещи за вечната му слава, изчезнал е яко дим дори Диамантеният пояс. Пушките му, пистолетите и ловните трофеи също са Бог знае къде...

И все пак, тъй като главно искахме да пишем за Дан Колов и големия екран, нека знаем, че е дал съгласието си да се снима в българския филм „Под игото“, замислен от племенника на Патриарха на българската литератураАлександър Вазов. За съжаление идеята остава нереализирана.

Непобедимият българин умира от туберкулоза през 1940 г. на 47 години. Има изследователи, които смятат, че френски лекари са му помогнали в това отношение. Казват, че немалка вина за влошеното здраве изиграла и битката му с мръсните номера на Джики Удушвача...


Къщата музей в родното село на бореца Гробът на „Българския лъв“

В категории: Новини , Българските родове , Нашенци зад граница , И ний сме дали нещо ... , Личности

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
24.11.2015 08:00:16
0
0
4
дяди коко на 89
24.11.2015 07:57:56
2
0
спортистите и повечето богати хора в българия /след освобждението от турско бяха патриоти/дан колов,никола петров /световни и др /богатите втояха банки ,манастири,черкви ,учебни заведения/училища,универиситети,стипенди на бедни еца за учене в чужбина,чкркви ,манастири,държавни сгради и парите им бяхамв българия.докато нашите сегашни богаташи си внасят парите в свои луксозни жилищав чужбини.децата им учат в чужбина/запада/.купкват имоти от зпапад а ра русфили за шични облаги.те са чуждофили а не българофил
3
помнящ кой какво е казал и пра
18.11.2015 15:53:29
2
0
ОСВЕН ДАН КОЛОВ ИМАМЕ И ДРУГ БОРЕЦ НИКОЛА ПЕТРОВ /СВЕТОВЕН ШАМПИОН/И ДВАМАТА С ПАТИТЕ СИ ПОМАГАХА НА БЕДНИ ХОРА И СТРОИХА ЦЪРКВИ.ТАКА ПРАВИХА И БОГАТИТЕ БХЛГАРИ.СЕГАШНИТЕ САМО КРААТ И СИ ИЗНАСЯТ ПАРИТЕ НА ЗАПАД/А НЕ НА ИЗТОК .ПОЧИВАТ НА ЗАПАД.ВОЛЕНЧО ,ЗАЩО ПОЧИВА НА ЗААПАД А НЕ В ЛЮИМАТА СИ РУСИЯ.ТОЙ СИ ПРОМЕНЯШЕ ВЪЗГЛЕДИТЕ СИ.ИМАШЕ ЕДНА ЕЕГВА КНИГА ''БУМЕРАНГЪТ''КЪДЕТО КРИТИКУВАШЕ ЦИОНИЗМА.СЛЕД ТОВА БЕШЕГЛ.РЕЛАКТОРИНА В-К ЕМОКПРАЦИЯ И СДС .САГА СЕМПРАВИ НА НАЦИОНАЛИСТ НО ГЛАСУВА АЕНО С ДПС ПРИ ПРАВИТЕЛСТВАТ НА. ТОРОЙНАТА. И НА КОМУНИСТИЕ.
2
съвременник на 91 г безпартиен
18.11.2015 15:43:44
3
0
БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ПАТРИОТИ ДО ИДВАНЕТО НА КОМУНИСТИТЕ НАМВЛАСТ.КАТО ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ СЛУГИ НА КОМИНТЕРНА/АЛКАЙДАТА НА ВЕКА/ БЯХА ТЕРОРИСТИ./КАТЕДРАЛАТА ''СВНЕДЕЛЯ ''НАЙ ЖЕМЪСТОВОТО ПРЕСТХПЛЕНИЕ НАМВЕКА.КЪДЕТО ИЗБИХА ВОЕННИЯ НИ ЕЛИТ /ПОВЕЧЕ ОТККОЛКТОТВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ВОЙНИ И ЦИВИЛНИЯ ЕЛИТ /ОБЩО 156/души.ПРИ ТЯХНОТО /ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ -НАРЕДЕНО ОТ МОСКВА,ОБИРАХА МАНДРИ ,УБИВАХА КОГОТОТЛИЧНО МРАЗЕХА .СЛЕД ДЕВЕТИ КАКТО БАБА ЦОЛА КАЗВАШЕ ОТ ЗАТВОРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОСДЕНИ КРИМИНАЛНИ НИ И ТЕ МИНАХА ЗА АКПФ./ЗА АВАНТА..СЕГАШНИТЕ ПРАЩАТ ДЕЦАТА ДА РАБОТЯТ И УЧАТ НА ЗАПАД,СЪЩО И ПАРИТЕ ВМТЯХНИТЕ БАНКИ.А СЕ ПИШАТ ЗА РУСОРФИЛИ./А ДОГОВОРИ В ПОЛЗА НА СССР/РУСИЯ/ ОТ КОИТО ВЗЕМАХА //СУХО/ А БЕ ПРОДАЖНИЦИ.АНТИБЪЛГАРИ.
1
съвременник на 91 г безпартиен
18.11.2015 15:43:44
1
0
БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ПАТРИОТИ ДО ИДВАНЕТО НА КОМУНИСТИТЕ НАМВЛАСТ.КАТО ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ СЛУГИ НА КОМИНТЕРНА/АЛКАЙДАТА НА ВЕКА/ БЯХА ТЕРОРИСТИ./КАТЕДРАЛАТА ''СВНЕДЕЛЯ ''НАЙ ЖЕМЪСТОВОТО ПРЕСТХПЛЕНИЕ НАМВЕКА.КЪДЕТО ИЗБИХА ВОЕННИЯ НИ ЕЛИТ /ПОВЕЧЕ ОТККОЛКТОТВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ВОЙНИ И ЦИВИЛНИЯ ЕЛИТ /ОБЩО 156/души.ПРИ ТЯХНОТО /ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ -НАРЕДЕНО ОТ МОСКВА,ОБИРАХА МАНДРИ ,УБИВАХА КОГОТОТЛИЧНО МРАЗЕХА .СЛЕД ДЕВЕТИ КАКТО БАБА ЦОЛА КАЗВАШЕ ОТ ЗАТВОРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОСДЕНИ КРИМИНАЛНИ НИ И ТЕ МИНАХА ЗА АКПФ./ЗА АВАНТА..СЕГАШНИТЕ ПРАЩАТ ДЕЦАТА ДА РАБОТЯТ И УЧАТ НА ЗАПАД,СЪЩО И ПАРИТЕ ВМТЯХНИТЕ БАНКИ.А СЕ ПИШАТ ЗА РУСОРФИЛИ./А ДОГОВОРИ В ПОЛЗА НА СССР/РУСИЯ/ ОТ КОИТО ВЗЕМАХА //СУХО/ А БЕ ПРОДАЖНИЦИ.АНТИБЪЛГАРИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки