Двата най-стари града в Европа са у нас


Двата най-стари града в Европа са у нас
Останките от крепостта Овеч над Провадия
04 Ноември 2015, Сряда


В България се намират останките на двата най-стари европейски града. Единият от тях е  в околностите на Провадия и е датиран между 4700 и 4200 г. пр. Хр.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Това означава, че той е възникнал 1500 г. преди Миненската цивилизация. По размера на заеманата от него площ и руините на сградите му се смята, че в него са живеели около 350 души. Основният им поминък е бил добивът на каменна сол, която се ценяла наравно със златото. А населението от ония времена още не е владеело технологията за добиването й от морето. Солни рудници съществуват и днес край Провадия.

Тъй като солта е била в изобилие, от нея жителите на древния град правели тухли, с които строели помещения за складиране на месо и други хранителни продукти. По този начин те са се запазвали дълго време годни за употреба. А приходите, които са получавали от продажбата на „бялото злато“, използвали за укрепяване и благоустрояване на града си.
От всички страни той бил ограден с крепостна стена, издигната от каменни блокове и дървени трупи, слепени с глина. Градът просъществувал до около 3500 г. пр. Хр.

Но изглежда, че това място е било привлекателно за заселване. През ІІ в. пр. Хр. в близост  е основано тракийско селище, което е превзето от римляните в края на І в. и е преустроено по техен образец. Изоставено от тях при изтеглянето им от Балканите, през ІV в. е възстановено от византийците като Проватон (Овча крепост).И когато българите идват по тези земи, те създават силната крепост Овеч – една могъща твърдина срещу враговете на България чак до падането й под османско робство. Турците я наричат Тиш хисар (каменна крепост) и тя се обитава до края на ХVІІ в. След това населението й я напуска и основава селището Провадия.

Останките от още по-стар град са разкрити при разкопките на могила край село Юнаците в Пазарджишко. Те са започнати още през 1939 г., но след началото на Втората световна война са преустановени. Подновени са през 1976 и 1981 г. От 2002 г.  се осъществява българо-гръцки проект, при което археолозите попадат на смайващи неща. 
Създаването на града  датира от 6000 г. пр. Хр. Той е основан от халколитните хора, които тогава са населявали тези земи, и е заемал площ от 100 дка. Разполагал е със  сложна отбранителна система – вътрешният град бил опасан със стена, изградена от слепени с глина каменни блокове и заобиколена с дълбок ров, запълнен с вода. Преди него имало втора крепостна стена, която е била по-тясна и по-ниска.

Във вътрешния град са живеели по-знатните хора – управниците, техните приближени, богати търговци и занаятчии, както и войсковите командири и религиозните служители, а също и дребните търговци и занаятчии, войниците и наемните работници. Когато се е налагало, мъжкото население често заставало рамо до рамо с войниците, за да отбиват набезите на враждебни племена, опитващи се да завладеят и плячкосат богатия град. За това свидетелстват намерените черепи пред външната крепост, които се различават от тези на халколитните хора.

Но в един момент укреплението не е устояло на мощния напор на степните племена – най-ранните индоевропейци, нахлули по тези земи през около 3500 г. пр. Хр. Предполага се, че след многомесечна обсада, когато свършили хранителните продукти, войската и опълчението са направили опит да влязат в града. За това свидетелстват откритите в полето пред външната крепостна стена мъжки черепи, като в самия град са намерени само кости на жени и деца. Очевидно всички мъже са загинали, опитвайки се да пробият обсадата, след което крепостта е била превзета и са избити намиращите се в нея жени и деца.

Останките от двата най-древни града в Европа несъмнено трябва да се популяризират и тези места да се превърнат в притегателен център за развитието на историческия туризъм у нас. Никъде другаде на Стария континент не могат да се видят такива древни останки, при това доста запазени, като се има предвид, че са отпреди 6-8 хиляди години.
Те са значително по-стари от тези на прочутия град Ефес, превърнат днес в много посещавана туристическа атракция в Турция, макар не всичко да е автентично и по-голямата част да е в резултат на реставрация. Но когато тя се прави умело, създава впечатление за автентичност. Затова не бива да си позволяваме да се възстановяват по най-кичозен начин намиращите се на наша територия старини, каквито случаи, за съжаление, има немалко.


Патриотичен календар

31 октомври 1869 г. — Основан е Българският революционен централен комитет

1 ноември — Ден на народните будители

2 ноември 1912 г. — Победа на българските войски в Люлебургаско-Бунархисарската операция

5 ноември 1885 г. — Започва битката при Сливница, състояла се по време на Сръбско-българската война


Селищната могила край пазарджишкото село Юнаците

В категории: Праистория , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки