Фестивал на българщината в Украйна


02 Ноември 2015, Понеделник


На 17 и 18 октомври в украинския град Лвов се проведе първото издание на фестивала „Дни на бесарабската култура“.

Автор: Георги Ваташки

„Българите са част от живота на Украйна. За нас е чест да представим родните традиции и изкуство в лицето на едни от най-добрите колективи от Бесарабия“, подчерта в поздравителното си слово президентът на КБУ Юрий Граматик.
Форумът бе открит с експозиция, показваща бита и културата на нашенците, населяващи южните райони на Одеска област. Посетителите на форума можеха да опитат и вкусни ястия от бесарабската кухня на специално организираната кулинарна изложба.

В празника се включиха голям брой вокални и танцови формации на българската общност в Бесарабия. Любимците на публиката станаха групите „Колорит“ и „Веселина“ от село Каменка, както и „Младежки сърца“ от Новая Ивановка, Арцизско. Бурни аплодисменти заслужиха също „Български сърца“ и „Пляскавица“ от Нови Троян, Болградско, както и „Българска роза“ от Дмитровка, Татарбунарско, които зарадваха гостите на празника не само с професионалните си изпълнения на народни танци, но с кратките си театрални етюди. С тях те представиха исторически моменти от живота на българите в Украйна през вековете. Вокалният колектив „Здравец“ към Одеския български културно-просветен център „Аз, буки, веди“ също развълнува всички присъстващи с изпълненията си на автентични български песни.

Успешно се представиха и нашенците от танцувалната група „Лудо младо“ и вокалистите от „Радо младо“. Пред многобройната публика запяха и солистите на фолклорните ансамбли „Български сърца“ и „Орисия“ – Елена Янкова и Виталий Зеленков.
„Дни на бесарабската култура“ завърши с представянето на специалните гости на фестивала от Народния етнически женски хор към Музикалния колеж към град Измаил. А най-талантливите участници бяха наградени с дипломи и грамоти от кмета на Лвов Андрей Садовой.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки