На кон и с лък в разложкото село Бачево


На кон и с лък в разложкото село Бачево
Конете и ездата превръщат село Бачево в атрактивна дестинация за селски туризъм
20 Май 2018, Неделя


Ездата е емблематичен спорт за населеното място и благодарение на трите конни бази, създадени през последните години, то привлича интереса на любителите на селския туризъм

Автор: Калина Николова Снимки: Авторът

Като дете Филип Попов от разложкото село Бачево опитвал да убеди дядо си и баба си да продадат кравата и магарето и да си купят кон. Филип, чието име от гръцки означава конелюбец, не успял да ги придума, но години по-късно сбъдва детската си мечта.

И то не само като си купува един кон. Човекът създава цяла конна база с хотелска част, малък зоопарк и атракции, които привличат в разложкото селце туристи от цяла България и чужбина.
Ездата е емблематичен спорт за населеното място и благодарение на трите конни бази, създадени през последните години, то привлича интереса на любителите на селския туризъм.

Бачево е било населено още от праисторическите хора в каменната епоха. Край селото са намерени най-старите останки на човешки живот в района от шестото и петото хилядолетие преди Христа. Смята се, че тук са живели хора от славянското племе смолени, които заедно с местното тракийско население са прародителите на днешните бачевци.

В района на селото е имало тракийско, римско и средновековно селище, а местната черква не е била разрушена дори при турското робство. Училището тук съществува още от 1830 г., а днес, за разлика от много планински села, в Бачево все още работи основно училище, има и детска градина.

Ако вземете няколко урока по езда, с кон може да стигнете до най-невероятни места в района на селището. Северно, на 6 км, е местността Перивол, чието името идва от персийски и означава „красива гледка”.

На 2 км пък е природният феномен „Гергьова скала”, откъдето се открива панорама към цялата Разложка котловина. Наречена е на името на свети Георги, за когото местните вярват, че е живял някога по тези места и е закрилял християните.

Заради това е бил подложен на гонения. Яхнал коня си, препуснал през гората и когато стигнал "Гергьова скала" пред него се открила пропастта. Тогава Бог дал крила на коня му и го спасил, а до ден-днешен върху скалата личат отпечатъци от конски копита.

На кон можете да стигнете и до двата параклиса край селото - "Свети Георги" и "Света Богородица", единият от които е построен с доброволен труд от местните хора върху основите на разрушен храм от 900-та година. По черен път от селото се стига и до минерален извор с лековита вода, която помага при екземи, рани, нервни и стомашно-чревни заболявания.

Ездата до Рилския манастир изисква малко повече опит, защото преходът трае 7-8 часа. Можем да отидем на коне нагоре в Рила, в Пирин, има маршрути с езда по 3-4 дни, нощуваме в хижи, в палатков лагер, в Рилския манастир. Някои маршрути са по 45-50 км, други са по-кратки. Качваме се до връх Русалиите, слизаме до някоя река, после пак се качваме, маршрутът е разнороден и човек трябва да може да владее коня си - да може сам да се качи, да слезе, вечерта да го разседлае, да го нахрани, да се грижи за него", казва Филип Попов.

През 2003-2004 г. купих 6 дка земя в района на Бачево - тогава Банско не съществуваше в днешния си вид и земята беше по 3-4 лева на квадратен метър, разказва той.

„Година-две по-късно терените поскъпнаха рязко. Направих първата къщичка с алпийския покрив, а след това и конюшнята. Започнаха да идват доста групи - от фирми за тиймбилдинг, до туристи, които трябваше да се настанят някъде, но не искаха да се връщат в хотелите в Банско или Разлог. Лятото сме се събирали край барбекюто, напалим отвън голям огън, като дойде време за сън, разхвърляме слама и спални чували и сме спали под звездите. Това ме подтикна да направя още нещо", спомня си Филип за началото.

Така с помощта на голям кредит и финансиране по европейска програма той прави хотелската част и се заема сериозно със селски туризъм.

Необходими са поне десетина урока в рамките на две седмици, за да се научиш да яздиш и да изпитваш удоволствие от това, казва Надя, дъщеря на Филип и инструктор по езда.

„Колко лесно ще се научи човек, зависи от него - ако го е страх, става най-трудно, колкото и да е кадърен. Няма агресивни животни - те се отнасят с хората по същия начин, по който и хората с тях. Един добре обучен кон буквално може да чете мисли. Добре е да се държим с него така, както искаме той да се държи с нас", разказва младата жена.

Тя, макар да е завършила компютърна анимация, е изоставила софийския живот и живее в ранчото в Бачево. Грижи се за животните, обучава хората да яздят. През лятото, когато сестра й близначка Ваня се завръща от САЩ в Бачево, тя също помага в семейния бизнес. Ваня и съпругът й Джеси живеят в Аляска, но американецът се чувства в свои води в ранчото и с желание сервира на гостите и работи зад бара.

В трите конни бази в Бачево ще ви предложат обучение по езда, разходки с кон, терапия с коне. Може да се учат да яздят и съвсем малки деца, дори непроходили още.

Ездата е полезна за двигателните функции, тъй като човек се учи да пази равновесие по-добре, дори ходи по-изправен. Помага много и при проблеми с психиката - когато преодолееш страха към голямото животно, ставаш по-сигурен в себе си.

Когато конят е спокоен и кротък, вярва на хората и не се страхува, той те заразява с това настроение - ставаш спокоен, учиш се на търпение, енергията се предава. Но едно от тайнствата на конната езда е, че помага на деца с церебрална парализа, казва още Филип.

"Веднъж дойдоха родители с дете на 5 години, което тепърва се учеше да ходи. При първия урок го държаха от двете страни, споделиха, че се буди нощем като малките бебета. Пояздиха половин час, а на другата сутрин казаха, че за пръв път е спало непробудно. На втория урок детето стоеше само на коня, спокойно, весело размахваше ръчички", добавя Надя за чудодейните свойства на конната езда.

Баща й учи туристите да стрелят с истински старинен лък. „Ездата се комбинира със стрелба - старите българи са били отлични стрелци и ездачи. Много е забавно, защото в движение няма как да се прицелваш", казва Филип.

В базата има и малък зоопарк с различни животни, а ако не ви се язди, просто може да се поразходите по дъхавите поляни с билки и гъби.

Една от другите конни бази в селото пък през лятото организира лагер за деца. С това доказваме успешната практика на ученето сред животните и природата, казва Ива Попова, секретар на местното читалище и председател на Сдружението за култура и изкуство "Ортосия". 

Тя е млад човек, завършил журналистика и специализирал в Полша, но избрал да се върне в родното село и да работи за неговото възраждане. Ива и съмишлениците й в сдружението се занимават с театър, възстановки на фолклорни ритуали и обичаи, тяхна е и идеята за фестивал на водата в с. Бачево с различни ателиета за малки творци.

Eдин от обичаите, които ентусиастите възраждат, е традиционният за селото ритуал по топене на китки за Гергьовден. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет: пръстен, гривна, обица, мънисто. Това са знаците за разпознаване чия е китката.

После цветята се топят във вода в два кюпа, завързани с червен пояс. Кюповете стоят вързани до сутринта и символизират бъдещите новобрачни двойки. А фолклорът е белязал Бачево - официалният му празник е Тодоровден - Конският Великден за селото с конете.


Ездата и стрелбата с лък вървят заедно още от времето на прабългарите, казва Филип Попов Надя е инструктор по езда и се грижи за конете в базата Американецът Джеси, съпругата му Ваня и близначката й Надя в конната база в Бачево

В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки