Съветите на Петър Дънов: Как и кога да пием вода, за да сме здрави


Съветите на Петър Дънов: Как и кога да пием вода, за да сме здрави
Снимка: Списание 8
11 Юли 2017, Вторник


На 11 юли се навършват 153 години от рождението на един от най-бележитите българи на 20 век - Учителя, както го наричат не само в България, но и в целия свят


Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 г. във варненското село Хадърча (дн. Николаевка). Той е третото дете на свещеника Константин Дъновски и на Добра Георгиева. Баща му е първият български свещеник във Варна.

През август 1888 г. заминава за САЩ и се записва студент в Методистката теологическа семинария в град Медисън, щата Ню Джърси и я завършва през май 1892 г. През есента на същата година се записва в Теологическия факултет на Бостънския университет и се дипломира през юни 1893 г. Една година посещава занятията в Медицинския факултет на Бостънския университет и през 1894 г. получава сертификат, даващ му право да практикува медицина.

През 1885 г. Петър Дънов се завръща в България, установява се във Варна и отказва да започне работа, като методистки проповедник. През 1906 г. издава книгата „Науката и възпитанието“, в която анализира житейския път на човека. През 1897 г. Петър Дънов учредява със съмишленици във Варна „Общество за повдигане религиозния дух на българский народ“. Така той застава в центъра на духовно общество, което през 1918 г. прераства в обществото „Всемирно бяло братство“. Последователите на Дънов започват да го наричат „Учителя Беинса Дуно”, което име е със санскритски корени и се превежда, като Този, който носи доброто чрез слово. Той възприема този псевдоним и го използва вместо името си, когато пише статии.

Различните аспекти в учението на Петър Дънов са изложени и развити в около 4000 негови проповеди, изнасяни в периода 1914 – 1944 г.

По повод годишнината от рождението на Учителя, публикуваме статия, посветена на водата и неговите съвети кога и как трябва да я пием, за да сме здрави.



Оказва се, далеч не всички знаят, че 70% от тялото на човека е вода. При това в кръвта тя е 80%, а в мозъка още повече – 85%. Човек по-скоро може да загине поради липсата на течност, отколкото на храна.

Водата дава живот на организма, в нея той се ражда. Течността е съставна част на всяка клетка на човешкото тяло, без нея е невъзможно да се извършва обмяната на веществата и на всички жизненоважни процеси в тъканите.

Затова качеството на нашия живот, самочувствието ни в много голяма степен зависи от количеството вода, което потребяваме. Здравият възрастен човек се нуждае от 1,8 до 2,5 л вода в денонощието в зависимост от индивидуалното си телесно тегло. Ако тази потребност на организма е удовлетворена, добре и в синхрон работят всички негови системи.

Има много интересни факти, свързани с ценните и целебни качества на обикновената питейна вода. Например някои изследвания убедително доказват, че не рядко чашата вода, с която болният изпива поредната си лекарствена таблетка, е по-ценна за организма му от самото лекарство.
Кожата на човека, тъканите, от които са изградени вътрешните му органи, кръвоносните съдове стават еластични, добре проходими и правилно функциониращи именно благодарение на водата.

Скоростта на процеса на стареене на организма зависи от намаленото й количество в организма – над 70 години човек губи близо 30 на сто от вътреклетъчната си течност. Ето защо, за да се забави старостта и свързаните с нея болести, от съществено значение е ежедневната борба за съхраняване на живителната влага в организма.

Кога трябва да се пие вода? Добре е сутрин, след ставането, когато организмът е обезводнен от съня, да се приема 1 чаша на гладно. После още една половин час преди закуската, както и преди което и да е хранене през деня. За това време тя ще премине през стомашно-чревния тракт и ще се върне после в него под формата на стомашен сок, който осигурява усвояването на храната.

Извън тези ограничения вода трябва да се пие при появата на най-малката жажда – знак, че организмът е започнал да изчерпва запасите си от тази течност. Както обаче във всяко друго нещо, така и тук прекаляването е вредно.

"Ако пиеш вода повече, отколкото трябва, ще пострадаш, ако пиеш по-малко, пак ще пострадаш“, пише в съветите си Петър Дънов.

Водата не трябва да се пие бързо, съветват специалистите. Така тя не само натоварва хранопровода и стомаха, но и с нея там прониква въздух, който издува храносмилателния тракт, повдига диафрагмата и причинява затруднения в работата на сърцето.

Освен това при бързото приемане на водата тя не удовлетворява напълно жаждата и в екстремни условия – при тежък физически труд и при големи горещини, може лесно да се приеме извънмерно голямо количество вода на един път. Поради това тя трябва да се пие на глътки, като обезателно да преминава през цялата повърхност на устата, обливайки обилно зъбите и венците, чрез които също прониква в организма. Така естествената жажда се удовлетворява с нормално потребното за момента на организма количество течност.

Въпросът каква вода трябва да се пие е решен отдавна. Най-полезна и с най-голяма целебна сила е изворната, която често е каптирана и тече в много градски и крайпътни чешми. За разлика от чешмяната вода, идваща от големите водоеми, тя съхранява за дълго време качествата си, не зеленясва, не се вмирисва.

Петър Дънов препоръчва пиенето на преварена вода, при това топла или гореща. Според него в процеса на варенето нейната енергия се активизира и така тя става много по-полезна за организма. Но той съветва тя да се маха от огъня веднага, щом почне да кипи, за да се запазят ценните й свойства.

Практикува се и методът на активизирането на водата. Тя се получава, когато в съд с вода се потопят два електрода и между тях се пропуска ток. По средата на съда е поставена диагфрагма, пропускаща йоните, но не и молекулите на течността, поради което тя не се смесва.

Така водата се разделя на две части - в частта на анода става киселинна (мъртва) и се зарежда с положителен заряд, а в частта на катода – алкална (жива), мека и с отрицателен заряд. Киселинната вода забавя биологичните процеси в организма, понижава кръвното налягане, успокоява нервите, подобрява съня, намалява болките в ставите.

Обратно – живата, алкалната вода ускорява биологичните процеси в организма, повишава кръвното налягане, подобрява усвояването на храната, ускорява обмяната на веществата, придава енергия, бодрост. Също така лекува различни рани, от драскотини, раздразнения на кожата, до язви на стомаха и дванадесетопръстника.


Схема за лечение с животворната течност

Ето какво разказва Л.В. Шилигарски от София за своите болести и изцелението си от тях.

„Бях хипертоник с инсулинозависим диабет, увредени клапи на сърцето, разширени вени, вътрешни хемороиди, главоболие, безсъние, киселини в стомаха, схващане на пръстите на лявата ръка, висок холестерол, склерозирали мускули на крайниците, схващане на мускулите по време на сън, с увредено дясно коляно. Теглото ми беше наднормено - 113 кг, имах освен това установени камъни в бъбреците, хроничен запек, разширен черен дроб вследствие на прекарана малария, полиневропатия, сковаваща болка в кръста.

В началото на март 2004 г. започнах терапията с вода, успоредно с предписаните ми лекарства. Само след няколко дни болките в кръста изчезнаха! Сега без усилия всяка сутрин изминавам от 4 до 8 км за около час и половина - два.
Още в първите дни започна да пада нивото на кръвната захар и съответно да намалявам количеството инсулин. След месец и половина спрях сутрешната доза, а след 100 дни - и вечерната.

В началото на април вече бях 97 - 98 кг. Кръвното ми налягане се нормализира. Разширените вени започнаха да се прибират и вече от година не са се възпалявали. Тежестта в краката ми изчезна, отоците и моравосините кръвоизливи от стъпалата ми - също.

Сърдечната аритмия изчезна, мускулите на краката ми вече не се схващат по време на сън, а през 2006 г. установих, че и черният ми дроб се е свил почти до нормалните си размери.“


Ето каква е неговата рецепта

На един килограм телесно тегло е необходимо да се приемат 30 мл обикновена чешмяна вода дневно, като на 2 л вода се слага 3 г сол. Ако човек дотогава е пил само по половин литър вода, трябва да започне пак с толкова, но приемана на 6 равни дози. През 2 - 3 дни трябва да се увеличава количеството, докато си стигне до оптималния вариант, посочен по-горе. При наличието на болни бъбреци също, няколко дни трябва да се следи урината при постепенното увеличаване на водата и солта.

Ето и режима на пиене на водата:
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.

Водата се пие на глътки, не на екс.


В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Мариета
04.07.2020 11:23:33
0
0
Има грешка в датите ,б налото на текста в 3ти абзац кога Дънов се завръша в Българя.
1
Александра
06.08.2018 07:28:18
4
0
Българите сме болни и умираме, защото забравихме БОГ и Петър Дънов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки